Eski Tümamiral Cihat Yaycı’ya ‘ihale fesat karıştırmaktan’ soruşturma

Hukuki hiçbir dayanağı olmayan mucidi olduğu ‘Fetömetre’ ile binlerce TSK personelinin  ihraç edilip tutuklanmasına neden olan Emekli Tümamiral Cihat Yaycı hakkında görevdeyken yapılan bir ihale nedeniyle bin 400 sayfadan oluşan soruşturma açıldı.

Emekli Tümamiral Cihat Yaycı, yaklaşık iki yıl önce Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevinden alınıp Genelkurmay Başkanlığı emrine verilmesinin ardından istifa etmişti.

Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin, bugünkü köşe yazısında Cihat Yaycı’yı istifaya götüren dosyanın ayrıntılarını yazdı. Milli Savunma Bakanlığı’nın “ihaleye fesat karıştırmaktan” savcılığa gönderdiği 1400 sayfalık soruşturma dosyasının ayrıntılarını Aytunç Erkin, “Üzgünüm… İstifa nedenim ortaya çıktı” başlıklı yazısında yer verdi.

İSTİFAYA GÖTÜREN SORUŞTURMA

Aytunç Erkin’in yazısı şöyle:

“O dönem Yaycı’yı istifaya götüren sürecin en önemli dinamiği bir ‘ihale’ydi. İddiaya göre, Cihat Yaycı’nın savcılığa sevk edildiği dosyanın konusu güdüm telinin muayenesi. (Teknik bir bilgi vereyim: Su altından torpido atan gemilerde, torpidoyu hedefine yönlendiren, onları güdümleyen bir tel var. Torpido ateşlendiğinde o telle hedefe yönlendiriliyor. Bir ucu atış yapılan gemide olan tek kullanımlık tel, torpido hedefini vurduğunda kopuyor.)

Devam edelim…

2019’da açılan soruşturmayla ilgili önemli bir gelişmenin yaşandığını öğrendim: Paşa’yı aradım ve ‘ifade verdiğiniz doğru mu?’ diye sordum. Yaycı ‘Evet’ dedi ve anlattı: ‘‘Geçen hafta Milli Savunma Bakanlığı’nın talimatı üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Askeri Suçlar Soruşturma Bürosu’na yedi sayfalık bir ifade gönderdim. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı aradan neredeyse 2 yıl geçtikten sonra 14 Aralık 2021 tarihli yazısı ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan ve her nedense ‘çok ivedi olarak’ ifademin alınmasını talep etmiş.’’

2019 yılında ihaleyi almış ve parası ödenmiş firma muayene sürecinden şikayetçi oluyor ve kendisine zorluk çıkartıldığını söylüyor. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Teftiş Kurulu soruşturma açıyor. Yine iddiaya göre, Deniz Kuvvetleri Komutanı onayıyla yapılmış olmasına rağmen Yaycı soruşturmaya dahil ediliyor. Yaycı ‘ihaleye fesat karıştırmaktan’ savcılığa MSB onayı ile sevk ediliyor. Bu dosya üzerinden Cihat Yaycı’nın görev yerinin değiştirildiği ve istifa ettiği öne sürüldü.

Tümamiral Cihat Yaycı şaşkın ve üzgün olduğunu bir kez daha yineledi: 800 bin liralık ihalede kamu yararını düşündüğüm için, ‘Şartnameye uygun olmayan hiçbir mal alınmayacak. Kamu zararına yol açılmayacak. Muayene komisyonu üyelerine baskı yapılmayacak. Aksine kanuna aykırı hareket edenler hakkında kanuni işlem yapılacaktır’ demiştim. Bu talimatlarım ‘yerli ve milli firmaya zorluk çıkarmak’ şeklinde bana suç olarak dönmüş. Dosyadaki hemen her ifade benim ‘komisyon üyelerine baskı yapılmasın’ diye talimat verdiğimi kanıtlıyor. Baskı yapan da şu anda görevde olan birisi. İki buçuk senedir nasıl devletin hakkını korurken suçlu duruma düşürülmeye çalışıldığım ve görevden alınıp, nasıl istifa ettiğimi, bir kez daha büyük üzüntüyle bu dosyayla öğrendim.”

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin