Tayyip Erdoğan: En önemli sorunumuz yüksek enflasyon, fiyat artışları geçici

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin en önemli sorununun yüksek enflasyon olduğunu söyledi. Erdoğan, “Elbette canımızı yakan fiyat artışları var. Emin olun bunların hepsi geçicidir, konjonktüreldir, bu döneme mahsustur.” iddiasında bulundu. Elektrik faturalarında düzenleme taleplerine ilişkin de konuşan Erdoğan, “210 kilowat saate kadarki düşük tarife ve 210 kilowat saatin üzerindeki yüksek tarife rakamları, ilgili kurumlarımız tarafından vatandaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir.” dedi. Erdoğan ayrıca, STK’lerin ticaret statüsünün konut statüsüne dönüştürüleceğini belirtti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Gıda ürünlerindeki KDV oranının yüzde 1’e düşürüldüğünü hatırlatan Erdoğan, “İstanbul’daki toplantıda iş dünyamızdan gıda başta olmak üzere tüm ürünlerde yüzde 7 KDV ve yüzde 7 kendi fedakarlıkları şeklinde en az yüzde 14’lük bir indirim beklediğimizi söyledim. Bakanlıklarımız KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığını yakından takip edecek, aksi yönde davranış sergileyen firmalara gereken yaptırımları uygulayacaktır.” diye konuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

FİYAT ARTIŞLARI KONJONKTÜRELDİR

“Elbette canımızı yakan fiyat artışları var. Emin olun bunların hepsi geçicidir, konjonktüreldir, bu döneme mahsustur. Asgari ücretten emekli ve memur maaşına kadar gelirlerde yüksek oranlı artış yaparak, esnaf ve sanatkarlarımızı kredi paketleriyle destekleyerek hayat pahalılığının yükünü azaltmanın gayretindeyiz. Alım gücündeki düşüş bir süre sonra telafi edilebilirken kaybedilen işin, huzurun, vaktin geri kazanımı çok daha zordur.”

EN ÖNEMLİ SORUNUMUZ YÜKSEK ENFLASYON

“Halihazırdaki en önemli sorunumuz yüksek enflasyondur. İnşallah onun da üstesinden her geçen ay inişini görerek geleceğiz. Türkiye’yi 30 milyonun üzerinde vatandaşını istihdam eden bir ülke haline getirmiş olmak en büyük iftihar sebebimizdir. Üstelik bunu devasa borçlanmalara gitmeden başardık.”

ÜLKELERİN EN ÖNEMLİ SORUNU İŞSİZLİKTİR

“Avrupa’dan Amerika’ya kadar tüm gelişmiş ülkelerin ve gelişmekte olan ülkelerin çoğunun en önemli sıkıntısı, sancısı, krizi işsizliktir. Bunun için batıdaki merkez bankaları enflasyonları 6-7 kat arttığı halde, faizleri kayda değer oranlarda yükseltmekten ısrarla kaçınıyor, kendi ekonomi teorilerine, yıllarca bize yaptıkları dayatmalara aykırı bir politika izliyorlar. Bunların ortaya çıkacak işsizlik krizinin altından kalkıp kalkamayacağı da meçhuldür.”

ENERJİ FİYATLARI BÜTÜN DÜNYADA ARTTI

“Son dönemde üzerinde en çok konuşulan, söz söylenen, istismar eden hususlardan biri de enerji fiyatlarıdır. Son dönemde enerji fiyatları tüm dünyada yükselmiştir, hem de oldukça yükselmiştir. Bu sadece bize mahsus bir durum değildir. Küresel düzeyde doğal gaz fiyatları 10 kat, kömür fiyatları 5 kat, petrol fiyatları 3 kat artmıştır. Konutlarda aylık 200 kilowatt tüketim üzerinden bakıldığında Türkiye, Avrupa’daki 34 ülke arasında vatandaşlarına en uygun fiyatla elektrik hizmeti sunan 3. ülke durumunda.”

FATURALAR ELBETTE YÜKSEKTİR

“Vatandaşımıza gelen elektrik ve doğalgaz faturaları elbette yüksektir. Ama buna rağmen Türkiye hem fiyat hem asgari ücrete oranı bakımından vatandaşlarına en uygun tarifeli elektrik ve doğal gaz hizmeti sunan ülkelerin başında gelmektedir. Geçtiğimiz yıl hane başına yaklaşık 5 bin lira enerji desteği verdik. Yılbaşı itibariyle tarifelerde yapılan düzenlemelere rağmen elektrik ve doğal gazda haneleri desteklemeye devam ediyoruz.”

ELEKTRİK TARİFELERİNDE DÜZENLEME

“Sosyal güvenlik şemsiyemizin etkisini genişletecek 15 milyar liralık yeni bir sosyal destek paketiyle ilgili hazırlıklara başlanması talimatını verdik. Vatandaşlarımız için yeniden değerlendirilecek. 210 kilowatlık düşük tarife ve yüksek tarife rakamları ilgili kurumlarca yeniden değerlendirilecektir. Esnafın korunacağı şekilde konu ele alınacaktır. Dernekler, vakıflar ve cemevleri konut statüsüne alınacak. Sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliği, ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülecek.”

GÜBRE FİYATLARINDA İNDİRİM

“Bilindiği gibi Tarım Kredi Kooperatiflerinin satış merkezlerinde hafta başı itibariyle üre ve çay gübrelerinin fiyatlarında yüzde 30’a varan indirim yaptık. Yarından itibaren can gübresi, amonyum sülfat ve nitropover gübrelerinde de yüzde 30’luk indirime gidiyoruz. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın girdi maliyetini düşürmek amacıyla karma hayvan yemi yarından itibaren yüzde 12 indirimle satılmaya başlanacaktır. 2021 yılı pancar alım fiyatının üzerine ton başına 15 lira prim desteği ödüyoruz.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Bu piskinligin, bu yuzsuzlugun, bu mantiksizligin tanimini veya tarifini yapmak imkansiz ve dahi zaman ve gayret israfi…bunlar bir hastalik; mantar gibi, cuzzam gibi…halka bulasmis…agir bir musibet, hem memleket hem dunyanin basina…care; ceman tevbe, yakaris, havale.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin