Enflasyon kontrolden çıktı; rejim algı peşinde

HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ  

AKP rejiminin yanlış para ve maliye politikası nedeniyle enflasyon tamamen kontrol çıktı. TÜİK’in verilerine göre bile yıllık enflasyon yüzde 50’ye dayandı. Reel faiz eksi 34 puana çıktı. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu’na göre ise oran yüzde 114’ü aştı. Bugüne kadar ne iktidar temsilcilerinin ne de ilgili kurum ve kuruluşların yaptıkları hiç bir tahmin tutmadı. Halk ezildikçe ezildi. Ancak o tahminleri yaparak halkı kandıranlar, yeni yalanlar söyleyerek koltuklarında oturmaya devam ediyor.

Türkiye’de enflasyon sorunu devasa boyutlara ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ocakta aylık enflasyon yüzde 11,1 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 48,69’a yükseldi. Son 19 yılın rekoru kırıldı. Aralıkta yıllık enflasyon yüzde 36,08 seviyesindeydi. Üretici enflasyonu ise aylık yüzde 10,45 artarak, yıllık yüzde 93,53’e fırladı. Bir önceki ay söz konusu oran yüzde 79,89 seviyesindeydi.

MART AYINDA YÜZDE 60 SÜRPRİZ OLMAYACAK

ÜFE’nin yüzde 94’de dayanmış olması gelecek aylarda da enflasyonun yükselmeye devam edeceği anlamına geliyor. Şubatta yıllık enflasyonun yüzde 55 civarında olması, martta ise yüzde 60’ı bulması bekleniyor.

Bu arada Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da bugün aylık ve yıllık enflasyon rakamlarını açıkladı. ENAGrup Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Ocak ayında yüzde 15.52 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 114.87 olarak gerçekleşti.

BİLİMLE İNATLAŞMANIN SONUCU; ENFLASYON PATLADI

Enflasyonun kontrolden çıkmasının temel sebebi AKP rejiminin yanlış ekonomi politikaları. Riskleri ortadan kaldırmadan, bir inat uğruna faizler indirildi. Erdoğan’a göre faizler inince enflasyon da inecekti. Ancak tam tersi oldu. Son 5 ayda faiz yüzde 19’dan yüzde 14’e indirildi, enflasyon yüzde 20’den yüzde 50’e çıktı. Kur patladı ve buna bağlı olarak enflasyonda zirveye doğru tırmandı.

ERDOĞAN, AĞUSTOS AYINDA BÖYLE DEMİŞTİ: DAHA YUKARI ÇIKMASI MÜMKÜN DEĞİL

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 4 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, “Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz, bize yüksek enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı itibariyle enflasyonda düşüşü göreceğiz.” demişti.

Erdoğan bu açıklamayı yaptığında yıllık enflasyon yüzde 18,95 düzeyinde gerçekleşmişti.

EKSİ ENFLASYON BEKLENTİSİ BOŞ ÇIKTI

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, 31 Aralık’taki açıklamasında ocak ayında eksi enflasyon beklediğini açıklamıştı. Söz konusu beklentisinin neye dayandığına dair tek kelime etmedi. Bugün de bu konuyla ilgili sessizliğini koruyor.

14 OCAK- NEBATİ: ENFLASYON OCAK AYINDA PİK YAPAR
3 ŞUBAT- NEBATİ: ENFLASYON NİSAN AYINDA PİK YAPAR

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 14 Ocak’taki açıklamasında enflasyonun Ocak’ta pik yapacağını fakat 2023 seçimlerine Türkiye’nin enflasyonda tek haneyle gireceğini söylemişti. Aynı Nureddin Nebati, bugünkü açıklamasında enflasyonun nisan ayında ‘pik’ yapacağını söylüyor.

Nebati’ye göre Nisan ayındaki enflasyon da yüzde 50’nin altında olacak. Peki bu nasıl mümkün olabilir? Enflasyon hali hazırda yüzde 48,7! Nebati, şubat ve martta enflasyonun artacağını ancak yıllık enflasyonun yüzde 50’nin altında kalacağını söylüyor!

TCMB’NIN ENFLASYON TAHMİNİ ÇÖP OLDU

TCMB’nın 2022 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 23.2 olarak açıklanmıştı geçtiğimiz haftalarda. Zaten tutturulması mümkün olmayan bir hedefti ancak bugün itibariyle tamamen çöp oldu. Yıl sonu hedefi yüzde 23,2 ancak ilk ayda gelen enflasyon oranı yüzde 11,2! Söz konusu hedefin tutturulması için önümüzdeki 11 ayda enflasyonun aylık yüzde 1’in altında gelmesi gerekiyor. Yıl sonu için yüzde 30 enflasyon hedefi bile mümkün gözükmüyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI ERİDİ BİTTİ

Asgari ücret yüzde 50 oranında bir artış yapılarak 2 bin 825 liradan 4 bin 253 liraya çıkarılmıştı. Bugün açıklanan enflasyon oranıyla birlikte asgari ücret zammının tamamen eridiğini söyleyebiliriz. Memura 2022’nin ilk yarısı için yüzde 7.5 zam verilmişti. Ocak ayında enflasyon oranı yüzde 11,2 geldi. Memura 6 ay için verilen zam oranı ilk ayda eksiye düştü!

Tablo vahim ötesi. Enflasyonun yıl sonu itibariyle yüzde 35’in bile üzerinde olması sürpriz olmayacak. Zaten Erdoğan da önceki günkü konuşmasında ‘enflasyon kamburunu bir süre daha taşımaya devam edeceğimizi’ söyledi.

Peki halkı yalanlarla kandırmanın, aldatmanın bir bedeli olmayacak mı?

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin