HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ
TMSF, gasp edilen Naksan Plastik’i hukuksuz olarak satmakta ısrarlı. Ancak 14 Ocak 2021’de yapılan skandal satışın onaylanması halinde Naksan Plastik’in kefil ve garantör olduğu 485 milyon Euroluk borç ya TMSF tarafından ödenecek ya da alıcı firmanın sırtına yüklenecek. Zira kredi anlaşmasındaki maddelere göre taraflar İngiliz mahkemeleri ve İngiliz hukukunu kabul ediyor. Yine kredi sözleşmesinde, “Taraflar kendileri ya da 3. kişiler yapmış olduğu bir işlemle bu sözleşmenin her hangi bir maddesini geçersiz hale getiremezler.” ifadesi yer alıyor. TMSF söz konusu borcu kapatmazsa, kredi sözleşmesine göre alıcı firmanın ödememe şansı yok!
AKP rejiminin hiçbir somut delil olmaksızın ‘terör’ bahanesiyle el koyduğu şirketlerden biri de Naksan Holding. Ortak ve hissedarlarının mal varlıkları müsadere edilen, içi boşaltılarak değeri düşürülen şirket yandaş iş adamlarına haraç mezat peşkeş çekiliyor. Naksan’ın da 4 Ocak’ta Saray’a yakınlığıyla bilinen firmaya değerinin sekizde 1 fiyatına satıldığı ortaya çıkmış ve tepkiler üzerine ‘pazarlık’ tarihi ertelenmişti.
485 MİLYON EUROLUK KREDİ BORCU VAR
Naksan Plastik’in satışının onaylanması, telafisi mükün olmayan sonuçlar doğuracak.
Edinilen bilgilere göre, 2010-2014 yılları arasında Czech (Çekya) Export Bank ile Naksan Holding’e bağlı olan Adularya Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik A.Ş. arasında yapılan 6 ayrı kredi sözleşmesi ile toplam 485 milyon Euro kredi alınıyor. Bu anlaşmada Naksan Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de kefil ve garantör olarak sözleşmeleri imzalıyor.
Sözleşmeye göre kredinin geri ödemesi şirket faaliyete başladıktan sonra yapılacak. Ancak şirket faaliyete başlamadan 2016 yılında holding, TMSF’ye devrediliyor.
ÇEKYA BANKASI, ALACAĞINI DEVREDİYOR
Çekya bankası krediyi tahsil edemeyince, alacağını Türkiye’de bir başka şirkete ‘temlik’ ediyor. Yani kredi anlaşmasından doğan bütün alacaklarını bir başka firmaya ciddi bir ıskonto ile devrediyor.
TMSF, TEMLİK ALINMASINA ONAY VERİYOR
Ancak alacak devir işlemleri öncesinde temlik almak isteyen şirket TMSF’ye müracaat ediyor. Czech (Çekya) Export Bank ile Naksan Holding’e bağlı olan Adularya Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik A.Ş. arasında yapılan 485 milyon Euro kredi sözleşmesinden kaynaklı alacağı temlik etmek istediğini bildiriyor. Bu yazısına TMSF tarafından 4 Mayıs 2021 tarihinde TMSF Başkan Yardımcısı ve yetkilisi Nevzat Avunç ve Arzu Yaman tarafından imzalanmak suretiyle devir izin veriliyor. Yani temlik onaylanıyor. Czech (Çekya) Export Bank ile alacağı temlik alan şirket arasında devir sözleşmesi süreçleri 1 Eylül 2021 tarihinde tamamlanıyor.
YENİ ALACAKLI İCRA TAKİBİ BAŞLATIYOR
Temlik alan şirket, Ankara 10. İcra Müdürlüğünde ve 23. İcra Müdürlüğünde, temlik yoluyla Czech (Çekya) Export Bank’tan devralmış olduğu alacağının tahsili amacıyla, asıl borçlu olarak Adularya Enerji Elektrik Üretimi ve Madencilik A.Ş. ve garantör-kefil sıfatıyla borçlu olan Naksan Plastik Sanayi ve Ticaret AŞ. aleyhine icra takibi başlatıyor.
‘BORÇ KAMUNUN ÜZERİNDE KALIR’ UYARISI
Şirket, 16 Aralık 2021 tarihinde TMSF idaresine, göndermiş olduğu ihtarname ile zarar göreceğini belirterek satışının iptal edilmesini talep ediyo. Aksi durumda ise satışın yapılması halinde, garantör olan Naksan Plastik Sanayi ve Ticaret AŞ.’den alacağını tahsil edemeyeceğini, satış durumunda borcun kamu üzerine kalacağını ihtar ediyor.
Czech (Çekya) Export Bank da TMSF’ye göndermiş olduğu 10 Ocak 2022 tarihli ihtarname ile Adularya A.Ş.’ye vermiş olduğu krediden dolayı olan alacaklarını devrettiğini TMSF’ye ihbar ederek bildirimde bulunuyor.
YETKİLİ MAHKEME İNGİLTERE OLUP TMSF’NİN DEĞİŞİKLİK YAPMA YETKİSİ YOKTUR
Temlik sözleşmesine göre krediyi veren bankadan temlik alan şirket, bankanın bütün haklarını devralmış sayılıyor. Dolaysıyla bankanın sahip olduğu haklara sahip.
Bu neden önemli?
Şöyle ki; TMSF, Naksan Plastiği satışa çıkarırken ihaleye şirketin bütün borçlarından arındırılmış olarak devredileceğine dair bir madde koyuyor. Ancak sorun şu k kredi sözleşmesine göre taraflar İngiliz Mahkemeleri ve İngiliz hukukunu kabul etmişti.
Yine kredi sözleşmesinde, “Taraflar kendileri ya da 3. kişiler yapmış olduğu bir işlemle bu sözleşmenin her hangi bir maddesini geçersiz hale getiremezler.” ifadesi yer alıyor. Dolayısıyla TMSF’nin söz konusu maddesinin hiç bir geçerliliği yok.
SATIŞ BEDELİNİN 6 KATI BORCU ALICI FİRMAYA KALACAK
Naksan Plastik A.Ş’nin satış bedelinin 6 katı kadar (7 milyar 521 milyon TL) borcu var.
Sonuç olarak; Naksan Plastik’in hukuksuz satışının onaylanması durumunda iki ihtimal ortaya çıkıyor. Bugüne kadar 1 kuruşu bile ödenmemiş 485 milyon Euroluk borcu ya TMSF ödeyecek – yani halkın sırtına yüklenecek- ya da alıcı firma ödemek zorunda kalacak. Zira kredi sözleşmesinde yetkili mahkemenin İngiltere olduğu ve İngiliz hukukunun uygulanacağı net olarak yazılmış. Dolayısıyla firmanın bu alacağı tahsil amacıyla müracaatı halinde borcun Naksan Plastik A.Ş tarafından ödenmesi gerekiyor.