Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin yeni Başkanı Tiny Kox oldu

ENSAR NUR | STRAZBURG, TR724

Avrupa Birleşik Sol Grubu’ndan Hollandalı senatör Tiny Kox, dün yapılan oylamada Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlığına seçildi. Görevi Belçikalı Rik Daems’ten devralan Kox, AKPM’nin 1949’dan bu yana 34. Başkanı ve bu görevi üstlenen üçüncü Hollandalı oldu.

Kürt hareketine yakın, Erdoğan’a karşı net

Tiny Kox, Kürt hareketine olan yakınlığıyla biliniyor. Kendisi ayni zamanda HDP’nin de içinde bulunduğu Avrupa Birleşik Sol Grubu’nun liderliğini yapıyordu. 2020 yılında 3’üncü HDP kongresine katılan Kox ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sert bir mesaj vermişti. Kox Erdoğan’a şöyle seslenmişti:

“Sayın Cumhurbaşkanı, Avrupa Konseyi üyeliği bedava değildir! Ülkenizin Avrupa’nın en eski ve en geniş insan hakları sözleşmesi organizasyonunda kalmasını istiyorsanız, üye Devlet olarak yükümlülüklerinize bağlı kalın! Vatandaşlarınızı, politikacılarınızı, insan hakları örgütlerinizi, sendikalarınızı dinleyin, uluslararası toplumu dinleyin: sorunlarınızı demokratik bir şekilde çözün, hukukun üstünlüğünü yeniden sağlayın ve her vatandaşın insan haklarına tam saygı gösterin! ”

Kox’tan üye devletlere çağrı: İnsan Hakları birinci önceliğimiz olarak kalmalı

Görevi devraldıktan sonra bir konuşma yapan Kox, “Bu örgüt, demokratik güvenliğin direği, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün garantörüdür” dedi.

Sözlerine “İnsan Hakları Sözleşmesinin tüm üye Devletlerde uygulanmasıyla birlikte insan hakları, birinci önceliğimiz olarak kalmalıdır. Bunu başarmak için, tüm üye Devletler ve üye parlamentolar içinde derinlemesine diyalog kesinlikle gereklidir. Çünkü ancak o zaman Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yetkisini koruyabiliriz” diyerek devam eden Kox, ayni zamanda İstanbul Sözleşmesi’nin onaylanmasının ve etkin bir şekilde uygulanmasının ve çevre hakkının temel hakların yasal çerçevesine dahil edilmesini desteklemenin önemini vurguladı.

Riskli ve zorlu zamanlardan geçildiğini de vurgulayan Kox, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına ve demokratik değerlere saygının azaldığını ifade etti.

“Berlin Duvarı’nın yıkılmasından bu yana oluşturulan daha büyük bir birlik yerine, Avrupa’da vatandaşlarımızın güvenliği pahasına yeni bölünme hatlarının gerçek ve mevcut tehlikesini görüyoruz. Özellikle şimdi, Avrupa’nın etkin hükümet ve parlamentolar arası diplomasi için bir buluşma noktasına, bir Agora’ya çok fazla ihtiyacı var.”

Tiny Kox “Parlamenter Meclisimizin, 830 milyon vatandaşımızın menfaatini hedefleyen, Avrupa’nın ve 47 üye Devletinin temel meselelerini tartışmak için bugünün Avrupa Agora’sı olması gerektiğine ve olabileceğine inanıyorum. Onları hayal kırıklığına uğratmayacağımızdan emin olalım,” diyerek sözlerini bitirdi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin