Bundesliga tamam sıra Avrupa’da

HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Son yıllarda tarihinin en derin krizini yaşayan Barcelona’ya bir darbe de Bayern Münih vurmaya hazırlanıyor. Şampiyonlar Ligi’nde son iki yılda rakibini tarihi skorlarla geçen Alman devi, şimdi gözünü İspanyol ekibinin genç yıldızlarına çevirdi. Yıllarca Bundesliga’da rakiplerinin yıldızlarına kancayı takıp kadrosuna katan Bayern Münih, bu kez Avrupa arenasındaki en güçlü rakiplerinden birine ölümcül darbe vurmayı planlıyor.

GENÇ YILDIZ ADAYLARININ EVİ

Bundesliga’da son 9 yıl üst üste sezonu zirvede tamamlayan Bayern Münih, 10. şampiyonluk yolunda da pek zorlanacağa benzemiyor. Şampiyonluklarda oyuncu ve teknik adamlar kadar yönetimin de büyük katkısı var. Franz Beckenbauer’in başkan olmasıyla kabuğunu kıran Bayern’de efsane futbolcuları Karl Heinz Rummenigge ve Uli Hoeness uzun süre kulüpte üst düzey görev aldılar. Şimdilerde kulübün CEO koltuğunda efsane kaleci Oliver Kahn oturuyor.

Bayern Münih’in başarısını sadece rakiplerini çökertmek olarak görmek haksızlık olur. Amaç sadece rakibin yıldızını almaktan öte, alınan oyuncunun takıma maksimum katkı sağlayacağı ortamı hazırlamak. Geriye doğru baktığımızda sadece Borussia Dortmund’dan alınan Mario Götze’den verim alınamadı. Real Madrid, Barcelona, PSG, City, United ve Chelsea’ye nazaran Bayern Münih, transferde kesenin ağzını sonuna kadar açmıyor. Transfer savaşlarına itibar etmiyor. Sessizce nokta atışı transfer yapıyor. Kulüp yönetimin futbolun içinden gelen isimlerden oluşması, başarının bir numaralı faktörü oluyor.

LEVERKUSEN VE LEİPZİG’İ BİTİRDİ

2000’li yılların başında Bundesliga’da Bayer Leverkusen fırtınası esiyordu. Bayern, kendisine kafa tutan Leverkusen’i iki yıldız oyuncusunu, Michael Ballack ve Ze Roberto’yu alarak etkisiz hale getirmişti. Yine yakın dönemde bir numaralı rakibi hâline gelen Borussia Dortmund’un elinden en büyük kozu Robert Lewandowski’yi hem de bedelsiz olarak çekip almıştı. Bayern’de gol makinesine dönüşen Lewandowski, yıllardır takımın gol yükünü tek başına çekiyor. Geçen sezon attığı 41 golle, Gerd Müller’in 50 yıllık rekorunu bile kırdı. Bayern’in son kurbanı RB Leipzig oldu. Bundesliga’nın bu yeni yıldız fabrikasının elinden teknik direktörü Nagelsmann’la birlikte Sabitzer ve Upamecano’yu alıp bitirici vuruşu yaptı.

GÖZÜ BARÇA’NIN GENÇLERİNDE

Bundesliga’yı dikensiz gül bahçesine çeviren Bayern şimdi gözünü Barcelona’ya dikti. Genç teknik adam Nagelsmann liderliğinde önümüzdeki yılların kadrosunu şekillendirmek isteyen yönetim, Barcelona’nın genç yıldızlarına kancayı attı. Katalan ekibinin içine düştüğü ekonomik krizi fırsata çevirmek isteyen Bayern’in hedefinde Frenkie de Jong, Pedri, Sergino Dest ve Riqui Puig yer alıyor. Bayern bunlara ek olarak önümüzdeki yaz sözleşmesi bitecek olan Ousmane Dembele ve Messi’den 10 numaralı formayı devralan Ansu Fati’nin durumlarını da yakından takip ediyor. Bu isimler kadroya kazandırılırsa, gelecek 10 yılın kadrosunun iskeleti şekillenmiş olur.

Bayern son yıllarda saha sonuçlarında Barcelona’nın kabusu olmuştu. 2020 Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde rakibini 8-2 yenen Alman ekibi, güçlü rakibine tarihinin en ağır hezimetini yaşatmıştı. Barcelona aynı skoru daha önce 1928’de Sevilla karşısında görmüştü. Bu yıl da Şampiyonlar Ligi’nde aynı grupta buluşan iki ekibin ilk kapışmasından Bayern Münih, Nou Camp’tan 3-0 galip ayrıldı. Barcelona’nın hiçbir varlık gösteremediği mücadelede oyunun mutlak hakimi Bayern oldu.

ZİRVEDE İSTİKRAR SAĞLAR MI?

Bayern Münih’in Avrupa arenasında en güçlü rakipleri İspanyol ekipleri Barcelona ve Real Madrid’di. 2008’de başlayan Barcelona yükselişi, 3 Şampiyonlar Ligi kupasıyla devam etti. Aynı dönemde Real Madrid ise 4 kez Kupa 1’de mutlu sona ulaştı. Bu süreçte Bayern iki kez Avrupa’nın zirvesine çıktı. Barcelona’nın içine düştüğü kriz, Real Madrid’in Cristiano Ronaldo sonrası yaşadığı güç kaybı Bayern’in ekmeğine yağ sürdü. Elbette Messi’nin ayrıldığı Barcelona sadece ekonomik krizle vurulmadı. İspanyolların yerine rakip olarak PSG öne çıktı. Bu rekabete Premier Lig ekipleri City, Chelsea ve Liverpool’u da eklemek gerekiyor. Ancak bu ekiplerin hiçbiri Avrupa arenasında Real ve Barcelona kadar uzun süreli zirvede kalamadı.

Bayern Münih zirvedeki istikrarıyla dikkat çekerken bir kulübün nasıl yönetileceğinin de emsali oluyor. Futbolun içinden gelen, Bayern’i bilen, takımın kodlarını çözmüş “evlatlarına” takımı teslim ederek meyvelerini topluyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin