Hollanda bu sefer de ayağa kalkamadı

HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Hollanda’nın Avrupa futbolunda ayrı bir yeri var. Lig kalitesi olarak, devlerle yarışamayan Hollanda Ligi, bireysel yetenekte dünya çapında oyuncular yetiştirdi. Ajax, PSV ve Feyenoord ülkenin öne çıkan kulüpleri oldu. Özellikle Ajax yetiştirdiği yıldızlarla lig ve Avrupa arenasında başarıyı yakaladı. Ancak son yıllarda Hollanda futbolu sıkıntılı bir süreç yaşadı. Euro 2020, Portakalların ayağa kalkacağı bir turnuva olacaktı ama hüsranla sonuçlandı.

TEK KUPASI 1988’DE

1974 ve 1978 Dünya Kupa’sında finale oynayan Hollanda her ikisinde de kaybeden taraf oldu. 1974’te Batı Almanya’ya, 1978’de ise Arjantin’e kaybettikten sonra milli takım düzeyinde en büyük başarısına 1988 Avrupa şampiyonasında ulaştı. Ruud Gullit, Marco Van Basten, Frank Rijkaard, Ronald Koeman’lı kadrosuyla fırtına gibi esen Portakallar, kupayı ülkeye taşıdı.

Johan Cruyff başta olmak üzere onlarca dünya çapında yıldız yetiştiren Hollanda, 2010 Dünya Kupası’nda bir kez daha finali gördü. Bu kez İspanya engeline takılıp, üçüncü finalinden de kupasız ayrıldı. 4 yıl sonra Brezilya 2014’te yarı finale kadar gelen Hollanda, üçüncü olarak evine döndü. Brezilya sonrası Hollanda futbolunun sıkıntılı günleri başladı. Her ne kadar sorunlar 2014 Dünya Kupası sonrası belirgin hale gelse de efsane Johan Cruyff, 2010 finali sonrası alışık olmadığımız sert eleştiriler yöneltmişti.

Kaybedilen yine bir Dünya Kupası finali sonrası Cruyff şunları söyledi: “Hollanda oyunu çirkinleştirmek için her şeyi yaptı. Oynanan futboldan utandım. Kendi futbolunu oynaması gereken Hollanda’nın sahaya rakibi oynatmamak için çıkması utanç verici.” Hollanda futbolunun kimlik kaybının ilk sert sinyali aslında Euro 2012’de geldi. Euro 2012’de Danimarka, Almanya ve Portekiz ile aynı gruba düşen Hollanda, tarihinde ilk defa bir Avrupa Şampiyonası’nda puan alamadan evine döndü. Euro 2012 fiyaskosu 2014 Dünya Kupası’nda gelen üçüncülükle bir nebze olsun unutuldu. Hatta umutlar tazelendi.

ÜST ÜSTE 2 YIL UZAK KALDI

2014 Dünya Kupası’nda gelen üçüncülüğün saman alevi olduğu, Euro 2016 ve 2018 Dünya Kupası bileti kaçınca anlaşıldı. Hollanda ilk kez üst üste iki uluslararası turnuvada yer alamıyordu. Durum sanılandan daha ciddiydi. Hollanda futbolunun yıldızı olarak öne çıkan Robin van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder ve De Boer kardeşler Frank ve Ronald yaşlanınca, bir türlü takım kimliği oluşturulamadı.

Hollanda’nın toparlanması Ajax’ın yeni yıldızlar yetiştirmesi ve milli takıma Ronald Koeman’ın gelmesiyle oldu. Koeman yönetimindeki Hollanda, Euro 2020 elemelerinde Almanya’nın ardından ikinci olup, şampiyona biletini aldı. Almanya’yı 21 yıl aradan sonra evinde yenerek, kalitesini konuşturdu. Barcelona yönetimi aralık 2019’da Koeman’ın kapısını çaldığında Euro 2020 şampiyonasından dolayı Koeman teklifi reddetmişti. Pandemiden dolayı şampiyonanın bir yıl ertelenmesiyle Koeman, milli takımı bırakıp Barcelona’ya gitti. Koltuğun sahibi de Frank de Boer oldu.

YANLIŞ TEKNİK ADAM TERCİHİ

Ajax’ı 2010-16 arasında çalıştıran Frank de Boer, 4 lig şampiyonluğu yaşatmıştı. Ancak Ajax sonrası gittiği takımlarda dikiş tutturamadı. Özellikle Inter ve Crystal Palace dönemi hüsranla bitti. Milli takım öncesi son durağının ABD Ligi olması Frank de Boer’in sorgulanmasına yol açtı. Louis van Gaal, Guus Hiddink ve Dick Advocaat gibi kariyerli teknik adamlar yetiştiren Hollanda’nın kaliteli hoca sıkıntısı had safhadaydı. Eldeki tek isim Ronald Koeman’dı.

Euro 2020’ye defansın emniyet sübapı Virgil van Diijk’tan yoksun gelen Hollanda’nın canını sıkan bir başka gelişme kalenin sahibi Jasper Cillesen’in koronavirüs kapmasıydı. Kale mecburen 38’lik Maarten Stekelenburg’a kaldı. Ajax’ın yedek kalecisi olan Stekelenburg, Onana’nın dopingden ceza almasıyla kaleye geçmişti.

GRUPLARDA İYİ BAŞLADI

Ukrayna, Avusturya ve Kuzey Mekadonya’yı yenip grupta üçte üç yapan Hollanda özellikle Ukrayna maçında mükemmel oynadı. Grup maçlarındaki verdiği görüntü, sorunları bitmiş, kupa adayı bir takımdı. Eleme turları gruplardan çok farklı olacaktı. Nitekim Çekya karşısında Hollanda çarkları bir türlü dönmedi. Matthijs di Ligt’in kırmızı kart görmesiyle oyun hakimiyeti tamamen Çekler’e geçti. 90 dakika sonunda skor tabelasında 2-0 Çekler’in üstünlüğü vardı. Son iki büyük turnuvayı kaçıran Hollanda, Euro 2020’de de hayal kırıklığı yaşadı. Takımın dinamosu Wijnaldum, De Jong ve Depay durunca Hollanda makinesi işlemedi.

PROBLEMLER DAĞ GİBİ

Hollanda’nın sorunları oldukça fazla. Öncelikle iyi bir teknik adam. Frank de Boer, yönetiminde çıkılan 15 maçın 8’inde galibiyet, 3’ünde mağlubiyet ve 4’ünden beraberlikle ayrıldı. Özellikle güçlü rakiplere karşı başarısız oldu. Yine iyi bir kaleci eksikliği dikkat çekiyor. En önemli ihtiyaç forvet hattında yaşanıyor. Hollanda yıllardır iyi bir forvet yetiştiremiyor. Frank de Boer’in Bundesliga’da sezonu 20 golle kapatan Wout Weghorst’u yedek bekletmesi tepki çekse de, 28 yaşındaki forvetin aranan kan olmadığı bir başka gerçek.

Euro 2020 macerası Hollanda için hüsranla bitti. 2022 Dünya Kupası yolunda Türkiye ile aynı grupta yer alıyor. Türkiye’ye 4-2 yenilip, Letonya ve Cebelitarık’ı yendi. En önemli rakibi Türkiye’ye yenilmesi grup liderliği için iyi sinyaller vermedi. 2022 Dünya Kupası’nda Hollanda’yı göremezsek sürpriz olmayacak. Zira, oyuncu ve teknik adam kalitesi umut vermiyor. Hassaten teknik adam Frank de Boer’e milli takım birkaç gömlek üstün.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin