“Eğitimi KOVID-19 Kuşağı İçin Kurtarabilme ve Canlandırma”

TR724 HABER MERKEZİ

Avrupa genelinde insan hakları ihlallerini gündeme getiren Broken Chalk, Uluslararası Eğitim gününde “Eğitimi COVID-19 Kuşağı İçin Kurtarabilme ve Canlandırma” konulu webinar düzenliyor.

Broken Chalk Eş-Kurucu Başkan Ramazan İnce, Mart 2019’da, Türkiye den gördükleri ve görmeleri muhtemel insan hakları ihlallerinden dolayı yurt dışına çıkıp, gittikleri ülkelerde sığınma talebinde bulunmak zorunda kalan bir grup eğitimci tarafından bir platform olarak kurulduğunu söyledi.

İnce, kendileri de çok sıkıntı çeken bu eğitim gönüllüleri, yeni ülkelerinde yeni hayatlarına başlamış ve artık onlar insan hakları ihlalleri olmayan, hukukun üstünlüğüne inanılan ve insana insan olduğu için saygı duyulan ülkelerde yaşamaya başladıklarına değindi. Ramazan İnce “Fakat hep bir tarafları eksik kalmıştı, geride bıraktıkları için aynı şeyleri söylemek çok mümkün değildi. Akılları, gönülleri hep geride bıraktıklarında idi. Şimdi artık üzerlerine yeni bir vazife almış ve geride bıraktıkları insanların yaşadıkları ve yaşamaya devam ettikleri insan hakları ihlallerini tüm dünyaya duyurulmalı idiler. Bu amaçla bir araya gelen bir grup eğitim gönüllüsü Broken Chalk platformu altında faaliyetlerine başlamış ama bu platform yapmak istedikleri için yetersiz kalmaya başlamıştı. Bu faaliyetleri daha güçlü ve etkili yapabilme adına Ekim 2020 de bir insan hakları derneği olarak resmi kuruluşlarını tamamladılar.” dedi.

Broken Chalk Eş-Kurucu Başkan Ramazan İnce, hedeflerini Tr724’e şöyle anlattı: “Türkiye’de yaşanan hak ihlallerini etkili bir şekilde duyurabilmek. Ve tüm insanlığı günümüz Türkiye’sinde olanlardan haberdar edebilmek. Türkiye’deki mevcut hükümetin Türk anayasasını hiçe sayarak kendi yazılı kanunlarını ihlal ettiğini. Günümüz Türkiye’sinde herkesin kanunlar önünde eşit olmadığını, masumiyet karinesinin ve suçun şahsiliğinin hiçe sayıldığını, suçları ispatlanana kadar insanların masum kabul edilmediğini, yapıldığı zaman suç kabul edilmeyen bir hareketin daha sonradan suç kabul edildiğini elimizden geldiği kadar tüm dünyaya duyurmaya istemek. Olabilecek en kısa zamanda bunların son bulmasını ve güzel ülkemiz Türkiye’nin yeniden bir hukuk devleti olabilmesi adına çalışmak arzusu. Broken Chalk olarak bebekli annelerin hapse atılmadı, insanların hücrelerinde ölü bulunmadığı, yasal bir derneğe üye olmanın yada siyasi bir partiyi desteklemenin, ihtiyaç halindeki insanlara yardım etmenin suç sayılmadı bir Türkiye hayal etmek. Broken Chalk artık bir platformdan çok daha fazlası idi, bizlerde bu çerçevede vizyonumuzu ve misyonumuzu yeniledik. Tüm dünyada eğitim alanında yaşanan hak ihlalleri artık bizim birinci gündem maddemiz olacaktı. Bugün gelinen noktada Broken Chalk tüm dünyadan ve her meslek grubundan ve eğitim alanındaki hak ihlallerine karşı ben de varım diyen/diyebilen tüm bireylere kapısını açtı. Gelin birlikte nesillerimizin yetiştiği, geleceğimizin ve insanlığımızın şekillendiği eğitim alanındaki insan hakları ihlallerini sonlandıralım. Covid-19 şu günlerde tüm dünyanın gündemini meşgul etmekte ama Dünyada her yıl ortalama 297,000 çocuk temiz suya ulaşamadığı için ölmekte. Pandemi döneminde eğitimin devam edebilmesi için en temel ihtiyaç internet, fakat bu hususta tüm dünya milletleri sınıfta kalmış durumda. Tüm dünya 3-17 yaş okul çağı çocuklarının üçte ikisi yâda diğer bir ifade ile 1.3 milyarının evinde internet yok.

Eğitimi bu denli önemli kılan özellik, toplumdaki kötülükleri ortadan kaldırmamıza ve iyi düşünceler ortaya koymamıza yardımcı olmasıdır. Dünyanın farklı yerlerinde eğitim risk altında ve bizler tüm paydaşların ve kamuoyunun dikkatini bu yöne çekmek istiyoruz. Bu riskler okullara saldırılar yapılmasından, okulların bombalanmasından, öğrenci ve öğretmenlerin öldürülmesine kadar uzanıyor. Silahlı grupların kışkırttığı tecavüz ve cinsel şiddet, keyfi tutuklamalar ve zorla askere alma da meydana geliyor. Eğitime yönelik saldırılar öğrencilere ve öğretmenlere zarar verir, ancak aynı zamanda hem kısa hem de uzun vadede toplulukları etkiler.”

Dünya genelinden örnek veren Ramazan İnce, iu bilgileri aktardı: “Nijerya: Kuzeydoğu ‘da dokuz yılda 611 öğretmen öldürüldü, 910 okul yıkıldı. Son beş yılda eğitime yönelik saldırılarda 22.000’den fazla öğrenci ve öğretmen yaralandı veya öldürüldü. Amerika: 2009’dan bu yana, ABD’deki okulların en az 177’si silahlı saldırıya uğradı. Saldırganlar 110 öğrenci ve öğretmeni öldürdü, 246 kişi ise yaralandı. Mevcut verilere göre 2015 ve 2019 yılları arasında 93 ülkede eğitime yönelik en az bir saldırı yaşandı, bu sayı 2013-2017 raporlama dönemine göre 19 ülke daha fazla. Yine bir diğer örnek; Yemen ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti. Her ülkedeki okullara 1.500 saldırı düzenlendi ve bu ülkelerde eğitim özellikle ağır etkilendi. Afganistan, Filistin ve Suriye’nin tümü eğitime yönelik 500 saldırıya uğradı. Ukrayna: 2014’ün başlarında çatışmanın başlamasından bu yana, çatışmaların bir sonucu olarak temas hattının her iki tarafındaki 750’den fazla eğitim tesisi hasar gördü veya yok edildi. Türkiye’de: Eğitim Sendikası’nın (Eğitim-Sen) verilerine göre hükümet 41.005 eğitimciyi işten attı. Ayrıca 56.000’den fazla öğrencinin yükseköğretime kayıtlı olduğu 16 özel üniversite kapatıldı. Öğrencilerin eğitim hakkı ihlal edildi. Bu kurumlarda çalışan 2.465’i akademisyen olmak üzere 5.342 kişi işini kaybetti. Çocuklar ve gençler, yaratıcı istatistikleri ve kaçamak sözcük dağarcığı ile verilen sözleri gerçeğe dönüştürmedeki başarısızlıklarını gizleyen küresel bürokrasilerin sessiz kurbanlarıdır.

24 Ocak Dünya Eğitim Günüdeki seminerimiz Learning Planet ortaklı ile gerçekleştirildi. Bu çerçevede gelecek yıl bugünü bir Eğitim Festivali olarak daha çok program, aktivite ve etkinlikler ile zenginleştirmek yeni amaçlarımızdan birisi. Eğitim alanındaki insan hakları ihlallerini dur demek isteyen tüm bireyleri Broken Chalk gönüllüsü olmaya davet ediyoruz.”

🇹🇷: 21.00
🇪🇺: 19.00
🇺🇸: 13.00

Kayıt Linki
https://t.co/JOa1Vq5BRo

Youtube
https://t.co/GGvvtTo2g5

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin