Kuraklıkta ‘acil durum’

HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN

Türkiye’de son yılların en kurak kış mevsimi yaşanıyor. Ocak ayının ortalarına gelinmesine rağmen Türkiye genelinde beklenen yağışlar olmadı. İstanbul’da, Ankara’da ve yurdun birçok bölgesinde ‘bahar’ havası var. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı Aralık ayı kuraklık haritası da vahameti gözler önüne seriyor. Tarımsal kuraklık, dolayısıyla kıtlık düşük bir ihtimal olmaktan çıktı.

Normalin Yüzdesi Metodu’yla hazırlanan haritaya göre ülkenin büyük bölümü ‘Şiddetli Kuraklık/Acil Durum’ yaşıyor. Üç ve 6 aylık haritalarda da durum değişmiyor. Ülkenin yaklaşık yüzde 80 ‘Şiddetli Kuraklık/Acil Durum’ safhasında.

YAĞIŞLAR İSTANBUL’A NEFES ALDIRDI

İstanbul’da barajlardaki doluluk oranı son üç günde yağan yağmurların etkisiyle yüzde 19’dan yüzde 22’ye yükseldi. Ömerli ve Sazlıdere barajları ile Terkos Gölü kuraklık alarmı veriyor. Ankara’da ise durum daha vahim. Doluluk oranı yüzde 8,4’e kadar geriledi. İzmir’de barajlardaki doluluk oranı ise yüzde 35 seviyelerinde. Türkiye genelindeki barajlarda doluluk oranı ise yüzde 35 civarında.

GÖLLER KURUYOR

Türkiye’nin birçok yerinde kuruyan göl haberleri geliyor. Konya’nın Karapınar ilçesinde, ‘Dünya’nın nazar boncuğu’ olarak da bilinen ve daha önce 12 metre derinliğinde su bulunan Meke Gölü neredeyse tamamen kurudu. Konya’nın Beyşehir Gölü’nde su seviyesinin düşmesine bağlı olarak suların 300-400 metre kadar çekildiği alanlar, sazlık, bataklık ve balçık sahalar haline dönüştü.

Türkiye’nin 12’nci tatlı su kaynağı olan Eber Gölü’nde, yeterli yağış olmaması ve çevresel etkenlerle birlikte sular çekildi. 150’ye yakın kuş türünün yaşadığı, üreme- barınma alanı ve kuş cenneti olan göl, kuruma tehlikesiyle karşı karşıya.

SU TASARRUFU ÇAĞRISI

Yetkililer özellikle son dönemde sürekli su tasarrufu çağrısı yapıyor. Ancak sorun ‘çağrı’ yapılarak çözülemeyecek kadar büyük. Türkiye ‘su zengini’ bir ülke değil, aksine su fakiri. Türkiye’de suyun yüzde 74’ü tarımsal alanlarda, yüzde 13’ü sanayide ve yüzde 13 de evlerde kullanılıyor. Daha modern ve su tasarrufu sağlayan sulama sistemlerine geçilmeli. Devlet çiftçiyi bu konuda sübvanse etmeli. Tarımsal alanda kullanılan su oranının önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 50’ye çekilmesi zorunluluk.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin