Uzmanlar uyarıyor: İstanbul 15 gün kapanmalı

HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN 

Covid-19 salgını, Türkiye’de de inanılmaz bir hızla yayılıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yaptığı açıklamada özellikle İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde hastalığın bulaşma hızının arttığını söyledi. İstanbul’daki yoğun bakım servislerinde yer bulmak mümkün değil. Hastanelerin önünde uzayan kuyrukların sonu gözükmüyor. 

Türkiye geneli günlük vaka sayısının 50 bine, İstanbul’da ise 20 binlere ulaştığı tahmin ediliyor. Uzmanlara göre İstanbul’un acilen 15 gün için tamamen kapanması gerekiyor. Aksi halde fatura daha da ağır olacak.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko, “Birilerinin ‘Kral çıplak’ demesi lazım! Bu iş zıvanadan çıktı. Virüs kontrolden çıktı. Acilen İstanbul için 14 gün karantina süreci başlamalı. Bu kadar hızlı normalleşme olmamalıydı. Mart ayından beri 11 bin kişi öldü. 2-3 ay içinde 20 bini geçeceğiz,” sözleriyle durumun vahametini anlattı.

TAM KAPANMA OLMAZSA, SONUÇLARI AĞIR OLUR

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal da benzer açıklamalarda bulundu. Virüsün artık çok daha kolay bulaştığını anlatan Köksal, “Kış aylarını hayal bile edemiyorum. Yoğun bakımlarda yer yok. Sorun sadece korona virüsle sınırlı değil.  Başka rahatsızlıkları bulunan insanlar da tedavi olamıyor. İstanbul’un acilen 15-20 gün tam kapanması şart. Eğer bu yapılmazsa çok daha ağır sonuçlarla karşılaşabiliriz,” şeklinde konuştu. 

DURUM ÇOK CİDDİ, ACİL ÖNLEM ALINMALI

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu da İstanbul’da salgının geldiği noktayı paylaştığı bir tweetle şöyle anlattı: “İstanbul’da durum çok sıkıntılı. Covid’li hastalar hastane hastane dolaşıp yer arıyorlar. Özel hastanelerde bile yatış sıraları olmaya başladı. Solunum yetmezliğinde doktor bir arkadaşımıza 24 saattir yatak ayarlanamadı. Yoğun bakım yatağı da  çok zorlanarak bulunabiliyor.”

SADECE İZMİR’DE GÜNLÜK VAKA SAYISI 3 BİN!

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, dün sabah Fox TV’de İlker Karagöz’ün konuğu oldu. Deprem sonrası İzmir’de koronavirüs vaka artışının 3 katına çıktığını anlatan Çamlı, “Ekim ayının başından itibaren 4 kat artış yaşandı. Başından beri ısrarlı taleplerimize rağmen pandemiye ilişkin bilimsel veriler bizimle paylaşılmıyor. Her gün yaklaşık 3 bin kovid pozitif olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız. Bunun üzerinde olabilir mi, olabilir. olduğuna dikkat çekti,” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin