Zidane, Devler Ligi’nde karizmayı çizdirdi

HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Real Madrid’de görev yaptığı 2,5 yıllık ilk dönemine 3 Şampiyonlar Ligi kupası sığdıran Zinedine Zidane kırılması zor bir rekora imza atmıştı. Teknik adamlık kariyerine müthiş bir başlangıçtı. Zidane’li Real Madrid adeta final kaybetmeyen bir takımdı. Bu kısa sürede, Devler Ligi kupası dâhil, Real Madrid müzesine tam 9 kupa kazandırdı. Ancak bu başarıların ardından takıma sürpriz şekilde veda edecekti. Mart 2019’da Real Madrid’de 2. dönemi başlayan Zidane için Şampiyonlar Ligi adeta bir kabusa dönüştü.

Pandemiden dolayı rötarlı başlayan 2020-21 Şampiyonlar Ligi grup maçlarında favoriler ilk maçlardan sahadan galip ayrıldı. İki takım hariç: Biri PSG diğeri Real Madrid. Fransız ekibinin zor bir dönemeçten geçen Manchester United’a sahasında 2-1 yenilmesi sürpriz oldu. Ancak Real Madrid, PSG’nin yenilgisini unutturdu. Hem de mutlak favori olarak çıktığı maçta sahasında Ukrayna temsilcisi Shakhtar Donetsk’e 3-2 mağlup oldu.

ÜÇ KEZ ÜST ÜSTE KUPAYI KALDIRDI

Ocak 2016’da Real Madrid’i çalıştırmaya başlayan Zidane sadece 5 ay sonra ilk kupasını kazandı. Finalde Atletico Madrid engelini penaltılarla geçiyordu. İkinci yılında Real Madrid tekrar Devler Ligi’nde finaldeydi. Bu kez rakip Juventus’tu. 90 dakika sonunda İtalyan ekibine 4-1 üstünlük sağlayıp üst üste ikinci kez kupayı kulübüne kazandırdı.

Kupa kazanma alışkanlığını devam ettiren Zidane, üçüncü kez üst üste takımını finale taşıdı. Rakibin adı Liverpool’du. Kazanan yine Real Madrid olurken, skor 3-1’di. 1955-60 arasında üst üste 5 yıl o yıllardaki adıyla Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nı müzesine taşıyan Real Madrid, Zidane ile 2015-18 arasında kazandığı 3 Şampiyonlar Ligi kupasıyla Avrupa arenasında ikinci büyük başarısına imza atmış oldu.

İKİNCİ DÖNEME KÖTÜ BAŞLADI

İkinci Zidane dönemi 11 Mart 2019’da başladığında Real, Şampiyonlar Ligi’nden çoktan elenmişti. Son 16 turunda Ajax’ı deplasmanda 2-1 yenmesine karşılık sahasında 4-1 yenilerek turnuvaya veda etti. Bu elenmenin faturası önceki teknik adam Santiago Solari’ye kesiliyordu. Real taraftarının beklentisi 2019-20 sezonu içindi. Hem La Liga hem de Şampiyonlar Ligi kupası hayali vardı. Ne de olsa takımın dümenini artık Zidane tutuyordu.

Ligde Barcelona performans düşüklüğü yaşadığı için Real’in liderliği sürpriz olmamıştı. Ancak Şampiyonlar Ligi’nde ters giden bir şeyler vardı. PSG, Club Brugge ve Galatasaray’ın yer aldığı grubu ikinci sırada tamamladı. Grupta liderlik mücadelesi verdiği PSG’ye iki maçta da üstünlük kuramadı. Deplasmanda 3-0 yenildiği rakibiyle sahasında 2-2 berabere kaldı.

Son 16 turunda rakibi Pep Guardiola’nın Manchester City’si oldu. Ev sahibi olarak çıktığı ilk maçı 2-1 kaybettiğinde tur gitti yorumları yapıldı. Yine de Zidane’dan bir sürpriz beklenmiyor değildi. Ancak deplasmanda da aynı skorla mağlup oldu ve Devler Ligi defterini kapattı. Neyse ki, evde şampiyonluk gelmiş, bu problemi unutturmuştu.

CADİZ YENİLGİSİ İŞARET FİŞEĞİYDİ

Gözler 2020-21 sezonundaydı. Hedef her zaman olduğu gibi hem La Liga hem de Şampiyonlar Ligi’ydi. Sezona Real Sociedad deplasmanında aldığı 0-0’lık beraberlikle başlayan Real Madrid, devam eden haftalarda üst üste 3 maçını kazanıp zirveye oturdu. Sahasında ligin yeni ekibi Cadiz’e karşı mutlak favori olarak çıktı. Sonuç ise tam tersi oldu. 1-0 mağlup olmaktan kurtulamadı. Tarihinde ilk kez lige yeni çıkmış bir ekibe sahasında boyun eğmişti. Cadiz yenilgisi bir nevi Donetsk’te yaşanacakların habercisiydi.

Ukrayna ekibi, Real Madrid deplasmanına adeta kolu kanadı kırılmış olarak geliyordu. Tam 10 oyuncusunun test sonuçları pozitif çıktığı için kafilede yer almadı. Bu oyuncuların 8’i ilk 11’in değişmez isimleriydi. Zaten favori olan Real Madrid’in, yaralı Shakthar karşısında galibiyetine kesin gözüyle bakılıyordu. Maçın sonucundan ziyade, Real Madrid’in kaç fark atacağı merak konusuydu.

MAÇ SAHADA KAZANILIR

Futbolda oynanmadan maç kazanılmayacağı gerçeğini bir kez daha gördük. Shakhtar ilk yarıyı 29. dakikada Tete, 33. dakikada Raphael Varane’ın kendi kalesine yuvarladığı top ve 42. dakikada Manor Solomon’un golüyle 3-0 önde kapadı. Bu tarihi bir skordu. Turnuva tarihinde 20 yıl sonra ilk kez sahasında oynadığı bir maçın ilk yarısında kalesinde 3 gol görüyordu.

İkinci devre Luka Modric ve Vinicius Junior’un golleriyle farkı bire indirdi. Son dakikalarda gelen beraberlik golü VAR’a takılınca sahasında Ukrayna ekibine 3-2 yenilmiş oldu. Real Madrid, Devler Ligi’nde Shakthar ile 2015-16 sezonunda aynı gruba düşmüş, rakibini iki maçta da 4-0 ve 4-3’lük skorlarla geçmişti.

Şok yenilgi sonrası teknik direktör Zinedine Zidane, mağlubiyetin sorumluluğunu üzerine aldığını belirtip, “El Clasico şu anda odak noktam değil. İçinde bulunduğumuz durumu değiştirebileceğimi düşünüyorum. Mağlubiyetin sorumlusu benim. Şimdi bu maçı yeniden izleyeceğim ve hızlı çözümler üreteceğim.” ifadelerini kullandı.

İlk döneminde Şampiyonlar Ligi’nde destan yazan Zidane, geçen yıl hayal kırıklığı yaşatmıştı. Shahthar şokuyla başladığı bu sezon bakalım nasıl bitecek? Ancak ortada bir gerçek var ki, Zidane büyüsü bozuldu.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin