Dinozorlar çağından beri dünyanın 4 farklı iklim durumu yaşadığını belirten bilim adamları dünyanın 50 milyon yıldır görülmeyen sıcaklıklara doğru ilerlediğini kaydetti.
Dünyanın ‘sıcak dünya (Sera)’, ‘ılık dünya’, ‘soğuk dünya’ ve ‘buzlu dünya’ diye 4 farklı iklim durumu yaşadığını belirten araştırmacılar bu 4 iklim durumunu, son 50 yılda yapılan sondaj keşiflerinden elde edilen deniz dibi kayaçlarını kullanarak ayrıntılı biçimde haritalandırdı.
Çalışmaya göre gezegen 3 milyon önce, Kuzey Yarım Küre’de buz tabakalarının büyüyüp küçülmesiyle karakterize edilen ‘Buzul Dünya’ durumuna girdi ve modern insanlar da bu süre zarfında gelişti. Ancak artık sera gazı emisyonları ve diğer insan faaliyetleri gezegeni bir ‘sıcak dünya’ durumuna doğru sürüklemeye başladı.
Independent Türkçe’nin Mirror.co.uk.’dan aktardığına göre çalışmanın başyazarı, Almanya’daki Bremen Üniversitesi’nden Dr. Thomas Westerhold, “66 ila 34 milyon yıl önce (Eosen dönemi) gezegen bugün olduğundan önemli ölçüde daha sıcaktı” dedi.
EN FAZLA KURAKLIK YAŞAYACAK ÜLKELERİN BAŞINDA TÜRKİYE GELİYOR
Dünya Bankası’nın iklim değişikliğinin ekonomilere olumsuz etkilerine ilişkin raporu korkuttu. Rapora göre Türkiye, küresel iklim değişikliği nedeniyle en fazla kuraklık yaşayacak ülkelerin başında geliyor. Kuraklık, gıda fiyatlarında artışları da beraberinde getirecek.
Dünya Bankası tarafından yayınlanan “Karaya Oturmak; İklim Değişikliği, Su ve Ekonomi (High and Dry : Climate Change, Water and the Economy) başlıklı raporda , küresel iklim değişikliğinin küresel ekonomiye olası etkileri mercek altına alındı. Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri için oldukça karamsar bir gelecek tablosu çizilen rapor, Türkiye’nin 2050’ve kadar daha kurak bir ülkeye dönüşeceğini vurguluyor.