Aşk bu ayıbı örtmez

YORUM | ALPER ENDER FIRAT 

Sadece Avrupa Birliği’nin değil, aynı zamanda Avrupa medeniyetinin de insan hakları mahkemesi olan AİHM’in Başkanı Robert Spano’nun, insan hakları ihlallerinin zirveye ulaştığı bir zamanda Türkiye’ye gelmesi tartışılmaya devam ediyor.  

Ziyaret etmekle kalmayıp adaleti iki dudak arasına sıkıştıran Recep T. Erdoğan’la Saray’ında fotoğraf verdi. Hukuksuzluğun sembol yerlerinden olan İstanbul Hukuk Fakültesi’nden fahri doktora da alan, Spano’nun bu ziyaretlerini kişisel bir aşk hikayesine indirgeme çabaları gözden kaçmıyor. 

Bütün suç bir kediye yüklenecek ve arkadaki fotoğrafta yer alanlar, suçüstü yakalanmasına rağmen temize çıkacaklar. 

BU YAZIYI YOUTUBE’TA İZLEYEBİLİRSİNİZ ⤵️

Bütün dünyanın gözleri önünde Türkiye’deki soykırıma destek çıkan AİHM Başkanı Robert Spano’nun bu yaptığı ayıp meğer kişisel bir aşk hikayesinden başka bir şey değilmiş(!). 

Meğer Spano son zamanlarda İzlandalı kız arkadaşından ayrılmış ve bu aralar AİHM’in Türk hakimi Saadet Yüksel ile sık sık dolaşmaya çıkıyormuş. AKP eski Milletvekili Cüneyt Yüksel’in kız kardeşi ve Mardinli bir ailenin kızı olan Saadet Yüksel ile olan yakın arkadaşlığı bu skandal gezinin sebebiymiş.  

Yakınlık iddiaları doğru mu bilmiyorum, açıkçası beni ilgilendirmiyor da. Özel hayat der geçerim. Öne sürülenleri köşeme taşıma sebebim insan hakları mahkemesi başkanının imza attığı skandalı böylesine basite indirgeme çabalarına olan itirazım. Türkiye’ye gelip Saray’da fotoğraf vermesini, hukuk katliamı yapılan bir okuldan fahri doktora almasının böylesine, seçilmiş belediye başkanının yerine AKP tarafından atanan kayyumu ziyaret etmesini böyle bir ergen tavrı ile açıklayamazsınız. 

Doğrusunu isterseniz bu iddianın gerçek olmasını çok isterdim. Bu ziyaretlerin ve bu fotoğrafların sadece Spano’nun kişisel tavrından kaynaklanması endişe ve öfkemi azaltır. 

Ama öyle değil. Onu bu ziyareti dört yıllık AİHM politikalarının bir yansımasından başka bir şey değildir. Yeni başkan, dört yıldır sosyal bir soykırımı seyretmekle kalmayıp ona sessizce hukuki bahane ve kaçış yolları üreten AİHM’in, koca maskesini alaşağı etmiştir. İnsan Hakları Mahkemesinde ikiyüzlü bir tiyatro sergilendiğini bu yolla kendinden olmayanları oyalayıp, avuttuklarını gözler önüne sermiştir. Böyle bir zamanda Türkiye’ye yapılan ve AKP devletini muhatap alan bir ziyaret 15 Temmuz rejiminin yaptığı her şeye göz yumduğu ve onay verdiği anlamına da gelmektedir. 

Bütün bunları Spano’nun bir aşk uğruna yaptığına inanmak saflıktan öte bir şey. AİHM Başkanı’nın, böyle bir ziyareti tek başına tasarlamış ve gerçekleştirmiş olma ihtimalini mümkün görmüyorum. Bu durum insanı “Avrupalı beyaz adamın Türkiye’deki faşizmin suç ortağı” olduğu düşüncesine götürüyor.

Oysa biz çok yakın zamana kadar AB’den demokrasi geleceğine, insan haklarının, evrensel hukukun ve değerlerinin taşınacağına, böylelikle ülkenin çağ atlayacağına inanıyor, bunu ümitle bekliyorduk.

Ama bugün tam tersi şeyler yaşıyoruz. Türkiye’de, evrensel değerlerden yana, şiddeti reddeden bir düşünce, Recep T. Erdoğan eliyle boğulmaya, yerine IŞİD ikame edilmeye çalışılıyor. Batı da buna sessiz ve mahcup bir şekilde onay veriyor.

Avrupa Türkiye’yi Ortadoğu’ya ittirip, hemen yanı başında bir diktatörlük inşa edilmesine yardım ve yataklık etmesinin, nelere sebep olacağının hesabını yapıyordur umarım. Böyle bir bataklıktan kendisini asla kurtaramayacağını da öngörebiliyordur.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

3 YORUMLAR

  1. Bazen tutunulan tüm dallar kopar ki sebeplerden sıyrılmak gerektiğini anlasın insan. Anlamayıp otlara, iplere, çöplere sarıldıkça kopup eline gelmeye devam eder. Ta ki tam teslimiyete erinceye kadar. Bu sorunun sahibi, bu sorunu çözecek olandır. Sebeplere riayet şart ama hiçbirinden birşey beklememe noktasına ermek gerekiyor yoksa falanca da adam değilmiş, o da bize sahip çıkmadı konuşmaları devam eder durur.

    • Merhaba,

      Kimsenin sahip cikilmaya ihtiyaci yok, oyle bir beklentide yok. Beklenilen sudur; herkes konumunun geregini yapsin, hukukcu diye adlandirilanlar, hukugu zalim, gaddar, hukuk tanimazlara paspas yapmasin.

  2. Aslında neden geldiğinin pek önemi yok. Netice rejime yaradı. Ama daha da önemlisi biz bunu hakediyoruz. Çünkü nasılsanız öyle yönetilirsiniz.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin