Bir futbolcudan çok ötesi

HABER-PORTRE | HASAN CÜCÜK 

Futbolun yaşayan efsanelerinden biri olan Cristiano Ronaldo’nun başarını anlatmak sayfaları doldurur. Sporting Lizbon’da başlayan futbol yolculuğunda Alex Ferguson’un gibi bir usta ile Manchester United’de dünya starı oldu. Real Madrid’de aynı başarıyı devam ettirdi. İki yıldır top koşturduğu Juventus’ta klasını konuşturmaya devam ediyor. Yaşı 35’e dayanan Portekizli yıldız adeta yıllara meydan okuyan bir performans ortaya koyuyor. Kolleksiyonunda kazanmadık başarı kalmayan Cristiano Ronaldo’yu farklı kılan sadece futbolu değil. Bir de onun yardımseverliği var ki, ‘bir futbolcudan çok ötesi’ yorumlarını yaptırıyor. 

Cristiano Ronaldo attığı goller, kazandığı kupalarla milyonları peşinden sürekleyen bir yıldız. Ronaldo’nun hayatının görünmeyen yüzü ise yardımseverliğidir. Fakir bir aile geçmişini unutmayan yıldız oyuncu fakirlere yardımda oldukça cömert bir isim. Babasının aşırı alkol ve sigaradan 52 yaşında hayatını kaybetmesinden dolayı ise ağzına alkol ve sigara sürmeyen bir isim. 

Portekiz tarihinde ilk kez Euro 2016’da Avrupa Şampiyonu olurken, futbolculara şampiyonluk primi olarak 275 bin Euro ödendi. Araya bir parantez açalım, Portekiz şampiyonluk primi olarak 275 bin Euro öderken, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Euro 2016’ya katılma primi olarak oyuncu başına 500 bin Euro ödemişti. Primlerde yapılan adaletsizlik, şampiyona öncesi milli takım kampında huzursuzluğa yol açmıştı. Diğer ülkelerin şampiyonluk yarışı verdiği Euro 2016, biz prim kavgasıyla gündem olmuştuk. İşte bizde kavgaya sebebi olan primi, Cristiano Ronaldo kanserli çocukların tedavisi için bağışladığını açıklamıştı. Bu Cristiano Ronaldo’nun ne yaptığı ilk yardımdı ne de son olacak. 

Cristiano Ronaldo’nun duyarsız kalmadığı insanların başında Filistinli çocuklar geliyor. 2012’de kazandığı Altın Ayakkabı ödülünü açık arttırma ile satan CR7 elde edilen 1,5 milyon Euro’yu Filistinli çocuklara bağışlamıştı. Yine Cristiano Ronaldo, Ramazan dolayısıyla 2014’te Filistinli çocuklar için 2 milyon dolar bağışta bulunmuştu. 

CR7 kanser hastalarını da özel bir önem veriyor. Bunun başlıca sebebi annesi Dolores Aveiro de 2008’de göğüs kanseri tedavisi görmüş olmasıdır. 2014’te Toledo’nun Villaluenga de la Sagra ilçesinde beyin kanseri teşhisiyle tedavi gören bebeğin 60 bin Euro’yu bulan ameliyat masrafı, Ronaldo tarafından karşılandı. Bebeğin aile yakınlarının ameliyat masraflarını karşılamak için Ronaldo’dan forma ve ayakkabısını istediği ve açık artırmayla bu parayı karşılamaya çalıştıkları, durumu öğrenen Portekizli yıldızınn ise malzemeleri göndermenin yanı sıra ameliyat masraflarını da karşılar. Ronaldo, 2012 yılında yine kanser hastası bir çocuğun tedavi masraflarını karşılamıştı. Ronaldo, Nepal, Endonezya ve doğduğu şehir Madeira’yı vuran depremlere duyarsız kalmamış yardım etmişti. 

2014’te Real Madrid, Şampiyonlar Ligi filalinde A. Madrid’i 4-1 yenerken kutlamalar sırasında Ronaldo’nun sarıldığı bir isim dikkati çekiyordu. Bu kişi eski dostu Albert Fantrau’ydu ve Ronaldo’ya yıldızlığın yolunu açan isimdi. Hikayesi ilginçti.  Cristiano Ronaldo; “Başarılarım için arkadaşım Albert Fantrau’ya teşekkür etmeliyim. Birlikte U18 şampiyonasında oynadık. Bizi izlemeye gelen Sporting Lizbon menajeri kim daha fazla gol atarsa takıma onu alacağını söyledi.  Maçı 3-0 kazandık. İlk golü ben, Albert ise ikinci golü attı. Üçüncü golde ise başta ben olmak üzere herkesi etkileyen bir olay yaşandı. Albert kaleciyi geçti ve ben de yanında koşuyordum. Ancak Albert topu boş kaleye göndermek yerine bana pas attı. Maçtan sonra neden yaptığını sorduğumda ise “Sen benden daha iyisin” dedi. Alber Fantrau “Ronaldo’nun anlattığı her şey gerçek. Cristiano Ronaldo, o maçtan sonra Sporting altyapısına girmeyi başardı. Ben futbolu bıraktım ve şu an işsizim”. Gazetecilerin “İşsiz biri olarak bu kadar büyük bir eve, böyle güzel bir arabaya ve ailenin ihtiyaçlarını karşılayacak parayı nereden buldun?” sorusuna Albert Fantrau’nun verdiği cevap ise her şeyi açıklıyordu; “Bunların hepsi Cristiano Ronaldo‘nun eseri”. Kısaca CR7’yi sadece futbolu farklı kılmıyor. O, bir futbolcudan çok ötesi.  

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin