Şampiyonu az Şampiyonlar Ligi!

HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK 

Avrupa futbolunun kulüp düzeyindeki bir numaralı turnuvası olan Şampiyonlar Ligi çeyrek final heyecanı Portekiz’in başkenti Lizbon’da başlıyor. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından dolayı mart ayında ertelenen Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final karşılaşmalarında tek maçlı eleme sistemi uygulanacak. Son 8’e kalan takımlardan sadece ikisi daha önce kupayı müzesine götürmeyi başardı. 

Almanya’dan Bayern Münih ile RB Leipzig, Fransa’dan Paris Saint-Germain (PSG) ile Olimpik Lyon, İngiltere’den Manchester City, İtalya’dan Atalanta ve İspanya’dan Barcelona ile Atletico Madrid Kupa 1’i kazanmak için Lizbon’da sahne alacak. Çeyrek finalde PSG – Atalanta, RB Leipzig – Atletico Madrid, Barcelona – Bayern Münih, Manchester City – Lyon karşı karşıya gelecek. Son 8’e kalmayı başaran takımlardan sadece Bayern Münih ve Barcelona Şampiyonlar Ligi kupasını müzesine götürmeyi başladı. Bayern Münih Kupa 1’i son kez 2013’te, Barcelona ise 2015’te müzesine taşıdı. 

Şampiyonlar Ligi’ne son dönemde damgasını vuran Real Madrid’in uzun bir aradan sonra çeyrek final görmediği bu sezon yaşıyoruz. Zidane döneminde 3 yıl üst üste kupayı müzesine taşıyan Real Madrid’in, çeyrek final yürüyüşüne Manchester City engel oldu. Geçen yılın şampiyonu Liverpool’u ise Atletico Madrid turnuva dışına itti. Real Madrid ve Liverpool elendiği turnuvanın favorisi olarak öne, Bayern Münih, PSG ve Manchester City çıkıyor. Son 8’e kalan takımlardan sadece Bayern Münih ve PSG sezonu şampiyon olarak tamamladı. 

Kupa 1’i en çok kazanmak isteyen takımların başında, Barcelona, PSG ve Manchester City geliyor. Sezonu Real Madrid’in ardından La Liga’da ikinci olarak tamamlayan Barcelona tam 4 yıldır kupaya hasret. Real Madrid’in Şampiyonlar Ligi’ni 3 yıl üst üste kazanması, Barcelona cephesini daha da hırslandırdı. Sezon ortasında Ernesto Valverde’nin yerine takımın başına geçen Quique Setien’in koltuğunu koruması ise ancak Şampiyonlar Ligi’ni kazanmasıyla olacak. Bayern Münih’e elenmesi durumunda Setien için yolu sonu gelmiş olur. 

PSG, 2012’den sonra Fransa Ligue 1’in tartışmasız bir numarası olmasına karşılık, Avrupa arenasında beklentilerin çok altında kaldı. Katar sermayesi sayesinde transferde yüzlerce milyon Euro harcayan PSG için Şampiyonlar Ligi tek hedef haline geldi. Neymar, Mbappe ve Di Maria gibi yıldızları kadrosunda barındıran PSG’nin en büyük handikapı Fransa Ligue 1’in pandemiden dolayı 28. haftada tescil edilmesi oldu. Ligue 1’de şampiyonluk yaşayan PSG, Fransa Kupası ve Fransa Lig Kupası’nı müzesine taşıyıp sezonu 3 kupayla kapattı. Şampiyonlar Ligi’ni de kazanırsa sezonda tüm kupaları kazanmış olacak. 

Pep Guardiola’nın teknik adamlık kariyeri 2008’de Barcelona ile başladığında, çok az kişi göz kamaştıran bir performans sergileyeceğine inanıyordu. 37 yaşında ve teknik adamlık kariyeri sadece bir sezon Barcelona B takımı olan Guardiola, 2008-12 arasında 3 La Liga şampiyonluğu ve 2 Şampiyonlar Ligi kupası sığdırıp, teknik adamlık kariyerine muhteşem bir başlangıç yaptı. Barcelona’dan sonra geldiği Bayern Münih’le 3 kez, Manchester City ile ise 2 kez lig şampiyonluğu gören Guardiola’nın hasret çektiği başarı Şampiyonlar Ligi oldu. City’de 4 yılını geride bırakan Guardiola için sezonun telafisi Devler Ligi kupasını kazanmaktan geçiyor. 

Devler Ligi’nde gol krallığı yarışında ilk sırada 13 golle Bayern Münih’in Polonyalı gol ayağı Robert Lewandowski bulunuyor. İkinci sırada ise çeyrek final göremeyen Borussia Dortmund’dan 10 golle Erling Haaland bulunuyor. Lewandowsk, Bayern elense bile gol kralı olmayı şimdiden garantilemiş gözüküyor. Şampiyonlar Ligi’nde “Sekizli Final” heyecanı Atalanta – PSG maçıyla bu akşam başlıyor. Cumartesi akşamı oynanacak FC Barcelona – Bayern Münih maçından sonra yarı finale kalan 4 takım belli olacak. Kupa sahibini ise 23 Ağustos’ta oynanacak final sonrası bulacak.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin