Katkısı az, şampiyonluğu çok!

HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK 

Avrupa’nın yolunu bir bavulla tutan gurbetçilerin çocuklarından bulundukları ülkenin milli formasını giyen ilk isim Kubilay Türkyılmaz olmuştu. Milli tercihini İsviçre’den yana kullanan Kubilay’ın açtığı yoldan Yakın kardeşler Murat ve Hakan ile Eren Derdiyok ve Gökhan İnler gitti. İlginç olan bu isimler kariyerlerinin son sonbaharında Türkiye’de top koşturdular. Başakşehir formasını giyen Gökhan İnler, kariyerinde 8. kupa sevincini yaşadı. Son yıllarda üst üste şampiyonluk gören İnler’in bu başarıda katkısı ise oldukça az oldu. 

Başakşehir’in şampiyonluğunu ilan ettiği Süper Lig’de Gökhan İnler 8. kupasını kazandı. Bir zamanlar Eren Derdiyok’la birlikte Avrupa’da top koşturan en popüler Türk asıllı oyunculardan biri olan Gökhan İnler artık kariyerinin son dönemini yaşıyor. 36 yaşındaki Gökhan İnler, ilk şampiyonluğunu FC Zürih formasıyla yaşadı. Ocak 2006’da 300 bin Euro bedelle FC Aarau’dan FC Zürih’e transfer olan Gökhan, yeni takımının 25 yıl aradan sonra şampiyon olmasında önemli rol oynadı. Önliberoda oynayan İnler, 2005-06 sezonunun ikinci devresinde geldiği FC Zürüh’te 17 maçta sahaya çıktı. 2006-07 sezonunda ise sadece bir maç kaçıran Gökhan İnler, oynadığı 35 maçın tamamında sahaya ilk 11’de çıkıp 90 dakika oynadı. Üst üste gelen iki şampiyonlukta başrol oynayan isimlerden biri olan Gökhan İnler, 2007’de 1 milyon Euro bedelle Serie A ekiplerinden Udinese yolunu tuttu. 

Udinese formasının değişmez ismi oldu. 2007-08 sezonu boyunca sadece bir maçta sarı kart cezasından dolayı sahada yer almadı. 37 maçta sahaya çıkan Gökhan İnler sezonu 2 gol ve 3 asistle kapattı. Ancak onun asıl görevi gol atmak değil, rakip ataklarına set olmaktı. Udinese formasını 4 yıl giyen gurbetçi oyuncu 162 maçta ter döküp, 9 gol ve 16 asist yaptı. Adı büyük kulüplerin transfer listesine giren Gökhan İnler, Temmuz 2011’de 18 milyon Euro bonservis ücreti karşılığı Napoli yolunu tuttu. Serie A’ya iyice alışan Gökhan İnler, Udinese performansını aynen Napoli’ye taşıdı. 2011-15 arasında 4 yıl ter döktüğü Napoli formasıyla 166 maça çıkıp 13 gol ve 10 asistlik bir performans ortaya koydu. Son kupasını 2007’de Zürih formasıyla kaldıran Gökhan İnler’in kupa hasreti Napoli’de son buldu. Napoli, 25 yıllık İtalya Kupası hasretine 2012’de son verirken, Gökhan İnler bu başarısının mimarları arasına adını üst sıralardan yazdırdı. 4 yıl formasını terlettiği Napoli formasıyla 2 İtalya Kupası ve bir İtalya Süper Kupası sevinci yaşadı. 

Gökhan İnler, ağustos 2015’te 8 yıldır top koşturduğu Serie A’ya veda edip, 7 milyon Euro bedelle Premier Lig ekiplerinden Leicester City yolunu tuttu. Leicester City 2015-16 sezonunda tarihi bir başarıya imza atıp 132 yıllık geçmişinde ilk kez lig şampiyonluğu yaşarken, Gökhan İnler’in bu başarıda katkısı neredeyse hiç olmadı. Koca sezon boyunca sadece 5 maçta oynayan Gökhan İnler sahada 195 dakika kaldı. Serie A performansının zekatını bile Premier Lig’e taşımayı başaramadı. 

Ağustos 2016’da İngiltere defterini kapatan Gökhan İnler’in bu kez durağı Beşiktaş oldu. Bir yıl önce 7 milyon Euro ödeyen Leicester City, gurbetçi oyuncuyu bedelsiz olarak Beşiktaş’a sattı. Beşiktaş formasını bir sezon giyen Gökhan İnler, 14 lig maçında şans bulup sahada 525 dakika kaldı. Sadece iki maçta sahaya ilk 11’de çıkan Gökhan İnler, daha çok Türkiye Kupası maçlarında sahaya ilk 11’de çıktı. Beşiktaş sezonu şampiyon olarak tamamlarken, Gökhan İnler Leicester City’den sonra Beşiktaş’ta da şampiyonluk gördü. Ancak tıpkı Leicester City’de olduğu gibi Beşiktaş’ın şampiyonluğunda da fazla bir katkısı olmadı.   

Temmuz 2017’de bir kez daha bavulunu toplayan Gökhan İnler’in bu kez durağı Başakşehir oldu. İlk sezonunda 22, ikinci sezonunda ise 12 lig maçında forma şansı buldu. Şampiyonluğun geldiği bu sezon ise tamamı yedekten olmak üzere 9 maçta forma şansı bulup, sahada 179 dakika kaldı. 2016-20 arasında üç değişik takımda 3 şampiyonluk gördü. Bu şampiyonluklarda sahada sadece 899 dakika kaldı. Kariyeri boyunca 8 kupa kaldıran Gökhan İnler, FC Zürüh ve Napoli ile kaldırdığı kupalarda başarının mimarları, Leicester City, Beşiktaş ve Başakşehir ile yaşadığı başarılara en az katkı veren isimlerden oldu. 

Gökhan İnler’le başladığımız yazıyı Mehmet Topal ve Demba Ba ile bitirelim. Mehmet Topal, lig tarihimizde üç farklı takımda şampiyonluk gören ilk isim oldu. Bir zamanlar Türkiye’de önlibero denince akla ilk gelen isim olan Mehmet Topal, artık kariyerinde sonbaharı yaşıyor. 34 yaşındaki Topal, bu sezon 24 maçta ter dökerken, bunun yarısında sahaya ilk 11’de çıktı. Mehmet Topal, kariyerinde 2008’de Galatasaray, 2014’de Fenerbahçe ve 2020’de Başakşehir ile şampiyonluk kupasını kaldırdı. 

West Ham United, Newcastle United, Chelsea, Beşiktaş, Shanghai Shenhua, Göztepe gibi takımlarda top koşturan Demba Ba, son durağı olan Başakşehir’de adeta ikinci baharını yaşadı. 35 yaşındaki futbolcu, geçtiğimiz sezon transfer olduğu turuncu-lacivertlilerin en önemli silahı haline geldi. 2019-20 sezonunun ilk 15 haftasında sadece 1 gol atabilen tecrübeli santrfor, daha sonra formunu yakalayarak 27 maçta 12 gol, 4 asist ile katkı sağladı. Ba, aynı zamanda şampiyonluk ipini göğüsleyen Başakşehir ile adını Türk futbol tarihine de yazdırdı. 2016-17 sezonunda Beşiktaş ile şampiyonluk kupasını kaldıran ve aynı başarıyı Başakşehir’le de tekrarlayan Senegalli golcü, Süper Lig’de iki farklı takımda şampiyonluk yaşamış beşinci yabancı oyuncu unvanının sahibi oldu. Daha önce Mirsad Kovacevic (1986 Beşiktaş, 1987 Galatasaray, 1988 Galatasaray), Elvir Boliç (1993 Galatasaray, 1996 Fenerbahçe), Stjepan Tomas (2004 Fenerbahçe, 2006 Galatasaray) ve Tomas Zopotocny (2009 Beşiktaş, 2010 Bursaspor) formalarıyla ligimizde iki farklı takımda şampiyonluk yaşayan yabancı oyuncular oldu. 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin