Dolar satışı da kar etmedi, 20 ay sonra yeniden 7 TL!

Koronavirüs salgınıyla birlikte tekrar yükselişe geçen ABD doları 20 ay sonra 7 TL’yi gördü. Koronavirüsün ekonomiye etkisi azaltmak amacıyla 6 gün önce Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen 100 baz puan indirimi de doların yükselişini hızlandırdı.

Ağustos 2018’de gördüğü 7.24 seviyesindeki tarihi zirvesinden 20 ay sonra dolar, koronavirüs salgını sonucu yeniden 7 TL seviyesini gördü. Serbest piyasada günün en düşük seviyesi olarak 6,9799 olan dolar/TL kuru, en yüksek 7,0006 seviyesine ulaştı.

MERKEZ BANKASI 6 GÜN ÖNCE FAİZİ İNDİRMİŞTİ

Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 9,75’ten yüzde 8,75’e indirilmesine karar vermişti. Para politikası metninde şu ifadeler yer almıştı:

“Koronavirüs salgınına ilişkin gelişmelere bağlı olarak küresel büyüme görünümündeki zayıflama derinleşmekte, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankaları genişleyici yönde adımlar atmaya devam etmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.

Ocak ve Şubat aylarında finansal koşullardaki iyileşmenin de katkısıyla güçlü bir eğilim sergileyen iktisadi faaliyet, virüs salgınının dış ticaret, turizm ve iç talep üzerindeki etkilerine bağlı olarak Mart ayı ortalarından itibaren zayıflamaya başlamıştır.

Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması açısından finansal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı işleyişinin devamı büyük önem arz etmektedir.

Bu çerçevede, yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirlerin ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanmaya katkı yapacağı değerlendirilmektedir’’

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin