AKP’nin bütçeyi kurtarma planı; Vergi memurları ‘sürek’ avında

HABER-YORUM | İLKER DOĞAN 

Yağmur gibi yağan zamlar ve yeni icat edilen vergiler bütçedeki yırtığı yamamaya yetmedi. AKP iktidarı yama tutmayan bütçeyi ‘denkleştirebilmek’ için vergi memurlarını sahaya sürdü. Edinilen bilgilere göre, vergi dairelerine, ‘şirketlerin denetlenmesi ve en küçük hataların bile cezasız bırakılmaması’ talimatı gitti.

Vergi memurları kasım ayı başından itibaren sürek avına başladı ve irili ufaklı çok sayıda şirkete yüklü miktarlarda cezalar kesiliyor. Vergi dairelerine bulundukları bölgelere göre ‘hedefler’ verildiği de iddialar arasında. Ancak peşin söyleyelim; şirketlere kesilecek vergi cezaları da bütçedeki devasa yırtığı kapatmaya yetmez!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın geçen yıl eylül ayında açıkladığı ekonomi programında 2019 için 80.6 milyar liralık bir bütçe açığı öngörülmüştü. Ancak hiç bir hesap tutmadığı gibi bu hesap da tutmadı! Yılın ilk beş ayında bu hedeften sapıldı. Yüzde 225’lere varan bütçe açığını kapatmak için bugüne kadar hiç bir iktidarın yapmadığı yapıldı. Merkez Bankası’nın (MB) 46 milyar liralık ihtiyat akçesinin bütçeye gelir olarak aktarılmasına karar verildi. Ancak bu da bütçe açığını kapatmaya yetmedi/yetmeyecek!

İLK DOKUZ AYDA BÜTÇE HEDEFİ AŞILDI!

Merkezi yönetim bütçesinde, eylül ayında 17.7 milyar lira açık kaydedildi. Açık, Ocak-eylül döneminde ise 85.8 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Geçen yıl ilk 9 ayda bütçe açığı 56.7 milyar TL olmuştu. Kefen parası olarak tabir edilen Merkez Bankası’nın yaklaşık 40 milyar liralık ihtiyat akçesinin hazineye aktarılmasına rağmen, yılın ilk dokuz ayında açık geçen yıla göre 29.1 milyar TL arttı! İhtiyat akçesi aktarılmamış olsaydı bugün artış 69.1 milyar lira olarak kaydedilecekti.

YENİ VERGİLER İCAT EDİLDİ

Bütçedeki devasa açık yeni vergiler ve zamlarla kapatılmaya çalışıldı. AKP rejimi, konaklama, dijital hizmet gibi yeni vergiler icat etti. Otellerde konaklayanlardan geceliği 12-18 lira arasında değişen miktarlarda vergi alınması kararlaştırıldı. Zamlar birbirini izledi. Ancak hiç biri bütçe dengesi için yeterli değil ve olmayacak.

SON HAMLE; VERGİ CEZALARI

AKP, yılın son iki ayını ‘vergi cezaları’yla millete eziyete dönüştürmek istiyor. Edinilen bilgilere göre damadın başandı bulunduğu Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı’na talimat göndererek şirketlere yönelik ‘ayrıntılı denetim’lerin artırılmasını istedi. GİB ise Denetim Grup müdürlüklerine hassasiyeti iletti! Ve denetim memurları sokaklara salındı! İddiaya göre memurlara ‘en küçük bir hatayı bile affetmeme, mümkün olduğu kadar fazla ceza kesme’ talimatı verildi ve her müdürlük için belirli miktarlarda hedef belirlendi. İktidar, yılın son iki ayında bütçeyi vergi cezalarıyla denkleştirmenin hesabını yapıyor ancak peşin söyleyelim; bu yırtık yama tutmaz!

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin