BM’ye çağrı: ‘Göreme’yenlere dur deyin!

AKP, Göreme Vadisi'nin 'milli Park' olmaktan çıkardı.

YORUM | ALPER ENDER FIRAT

“Bir varmış bir yokmuş, altın beyinli bir adam varmış. Hem de som altından bir beyin. Dünyaya geldiği zaman başı o kadar ağır, kafatası o kadar kocamanmış ki hekimler ‘Bu çocuk yaşamaz’ demişler. Demişler ama çocuk yaşamış, güneşte boy atan güzel bir zeytin fidanı gibi gelişmiş. Yalnız kocaman kafası, hep ağır basarmış.

Onsekizine basınca ana-babası, kendisine, kaderin bahşettiği o olağanüstü nimeti anlatmışlar; bu yaşa kadar besleyip büyütmelerine karşılık, altınından birazcık istemişler. Çocuk hiç duraksamamış, hemen o anda, beyninden ceviz büyüklüğünde bir altın külçesi kopararak, böbürlene böbürlene, annesinin ayakları altına atıvermiş…

Sonra kafasında taşıdığı bu zenginlikten, gözü kamaşmış, baba evinden ayrılmış ve diyar diyar dolaşarak hâzinesini harcamaya başlamış.

Hadsiz hesapsız altın harcayarak sürdüğü şahane hayata bakılırsa, beyni bitip tükenmeyecekmiş gibi gelirmiş… Ama beyin tükenmekteymiş, beyin tükendikçe de gözlerinin feri sönmekte, yanakları çukur çukur olmaktaymış. Nihayet günün birinde, çılgın bir hovardalığın sabahında, zavallı genç, ziyafetin döküntüleri ve sararıp solan avizeler arasında yapayalnız kalınca, altın külçesinde açtığı kocaman gediği görüp ürkmüş…

Ne zaman talan edilen bir tabiat haberi okusam, Alphonse Daudet’in lise yıllarında okuduğumuz bu hikayesi gelir aklıma…

Ahmak bir mirasyedi gibi bulduğu her şeyi talan edercesine harcayan, tüketen, yok eden Türkiye, talan edeceği hiçbir şey kalmayınca betonların yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak. 

Hatırlayacaksınız, bir zamanlar insanın bakmaya kıyamadığı kadar güzel Bodrum Güvercinlik Koyu, AKP betonundan nasibini almış, acımasızca talan edilmişti. Marmaris’teki Okluk Koyu da Saray betonları ve yolu için hunhar bir talana maruz kalmaya devam ediyor. On binlerce ağaç ve tabiat bir seri katilin soğukkanlılığıyla yok edildi.

Kuzey Ormanları, böyle talan ediliyor.

Ya İstanbul’daki Kuzey Ormanları.. Anlamsız bir Havalimanı, ardından Kanal İstanbul, 3. Köprü, Kuzey Marmara Otoyolu gibi projelerle mahvedilen doğa bir de imara açılarak talan ediliyor. Zaten bu projelerin böyle yerlere yapılmasının tek nedeni vardı; o da daha önce ucuz yolla kapattıkları arazileri imara açıp hesapsız bir şekilde para kazanmaktı. Tabiata bu ve benzerleri yapılırken Sultanahmet gibi insanlığın ortak mirası olan tarihi alanlar da yine AKP tarafından yapılaşmaya açılmıştı. Maalesef biz de çok çabuk unuttuk.

Bu saydıklarım popüler olanlar. Bir de hiç gündeme gelmeden imara açılan alanlar var. Bu imara açılma konusunda istisnasız bütün partilerin tavrı aynı. Türkiye’nin bütün bölgelerinde tabiat; yeni açılan imar alanlarıyla hesapsız, belirsiz, plansız bir katliama maruz kalıyor. Anadolu’nun her yerinde bağlar, bahçeler, tarım alanları, doğal sit alanları kimsenin ruhu duymadan yapılaşmaya kurban ediliyor.

AKP, Göreme Vadisi’nin ‘Milli Park’ olmaktan çıkardı.

Katliam yapılacak alanlar arasına dün Göreme Vadisi de dahil edildi. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın göz bebeği olan bir tabiat alanı Göreme Vadisi!

Göreme Vadisi gibi milyonlarca yılda oluşan ve neredeyse dünyada benzeri olmayan bir bölgenin milli park statüsünden çıkarılıp yapılaşmaya açılması milli bir meseledir. Bu, dünyanın geleceğiyle ilgili kaygı duyan herkesin sorunudur. BM, Türkiye’deki tarihi ve tabiat alanların betonla kaplanmasına kayıtsız kalamaz. Bu konu Türkiye’nin iç sorunudur diye kulak ardı edemez. Altın beyinli adam gibi Allah’ın bahşettiği değerleri harcayan Türkiye yöneticilerinin bu hoyratlığına dur demelidir.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin