Fethullah Gülen’in İngilizce biyografisini yazan Prof. Dr. Jon Pahl: Hakikate şahitlik yapmak istedim

Fethullah Gülen Hocaefendi’nin ilk İngilizce biyografisi yayınlandı. Amerika’nın Philadelphia şehrindeki United Lutheran İlahiyat Fakültesi’nden öğretim üyesi Prof. Dr. Jon Pahl tarafından kaleme alınan biyografide, Gülen’in hayatı ve fikirlerine dair detaylar ve analizler yer alıyor. Amerikalı profesör , kitabı “yalancı şahit olmamak, hakikate şahit olmak için” yazdığını ifade etti.

Fethullah Gülen’in doğduğu Korucuk köyünden Alvar’da kürsüye ilk çıkışına, daha sonra imam olarak görev yaptığı Edirne’deki Üç Şerefeli Camii’nin penceresinden Kestanepazarı’ndaki tahta kulübeye akabinde İstanbul’dan Pensilvanya’ya kadar uzanan hayatını takip eden Prof. Dr. Pahl, Gülen’in mesajının dünya için neler ifade ettiğini anlattı. Prof.Dr. Pahl, Hizmet Hareketi ve Gülen ile ilgili gözlemlerini kitaba aktardı.

Dinler tarihi alanında Profesör olan ve Philadelphia’daki United Lutheran Seminary İlahiyat Fakültesi’nde görev yapan Jon Pahl, Hizmet Hareketi’ni 2006’dan beri yakından takip ediyor. İlk kez bir iftar yemeğinde Hizmet ile tanışan Pahl, kitapla ilgili araştırma yapmak üzere Türkiye’ye de çok defa gelmiş. Son yıllarda Hizmet Hareketi’ne karşı uygulanan baskı rejimine de şahit olan yazar, şehir şehir dolaşıp Hizmet’e gönül vermiş insanlarla buluşmuş ve röportajlar yapmış. Bir seyahat sırasında Hizmet’e karşı yapılan zulme de bizzat şahit olan Pahl, ellerinde isim listeleriyle “cadı avı”na çıkmış polislerle aynı mekanlarda bulunmak zorunda kalmış.

‘Fethullah Gülen’in ve Hizmet’in ana gayesi, barış

Hareketin merkezinde değerlerin ve insani münasebetlerin yer aldığını anlatan Prof. Dr Pahl, biyografide Hocaefendi’nin “en başta dindar bir barış adamı olduğunu ve siyasetin üstünde yer aldığını” vurguluyor. Gülen’in dünyaya katkısının öncelikle maneviyat ve kültürel eksenli olduğunu, şekilciliğe değil asıl olarak dinin ruhuna önem verdiğinin altını çizen Amerikalı akademisyen “Tarihteki her barış elçisinin yaşadığı gibi Hocaefendi’nin de zulme maruz kaldığını” okuyuculara aktarıyor.

Amerikalı akademisyen, kitabı niçin yazdığı sorusuna “hakikate şahitlik yapmak” olduğunu söylüyor. Pahl kitabın girişinde, “Onlarca yıllık dinler arası çalışmalarımda 16. Yüzyılda yaşamış Protestan reformcu Martin Luther’in bir ilkesini benimsedim hep. Luther, Sekizinci Emir olan ‘Yalancı şahit olmayın,’ düsturunu Küçük Dua kitabında şöyle yorumluyor: ‘Komşumuzu yalancı çıkarmak, ona ihanet etmek, iftira atmak ya da onu karalamak hususunda Allah’tan korkmalı ve Allah’ı sevmeliyiz; komşumuzu müdafaa etmeli, hakkında iyi konuşmalı ve her şey hakkında hep iyi kanaatler geliştirmeliyiz.’ Son yıllarda, maalesef ki, Müslümanlar hakkında çok sayıda iftira ve karalama oldu. Ve Fethullah Gülen hakkında da çok sayıda iftira atıldı.” değerlendirmesine yer veriyor.

Anlaşılır ve akıcı bir üslupla kaleme alınan “Bir Hizmet Hayatı”, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin hayatını ve fikirlerini merak eden Batılı okurlar için önemli bir kaynak olması açısından dikkat çekiyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin