AYM’den gecikmeli adım: Bu hafta 10 gazetecinin dosyasını görüşecek

Anayasa Mahkemesi (AYM), uzun süredir cezaevinde olan ve bir kısmı tekrar cezaevine giren 10 gazetecinin bireysel başvurusunu gündemine aldı. AYM’nin bu haftaki genel kurul toplantısında Murat Sabuncu, Akın Atalay, Kadri Gürsel, Önder Çelik, Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Murat Aksoy ve Ahmet Şık’ın da aralarında bulunduğu 10 gazetecinin başvurusu değerlendirilecek.

AYM’nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 2 Mayıs 2019’da gerçekleşecek Genel Kurul gündeminde 10 gazetecinin başvurusu görüşülecek.

Medyabol’un Expression Interrupted’dan aktardığına göre, AYM Genel Kurulu, gazetecilerin yargılama öncesi tutuklanmasının yasadışı olduğunu ve ‘kişisel özgürlük ve güvenlik hakkı’ ile ‘ifade ve basın özgürlüğü’nün ihlal edildiğini savuna başvuruları gözden geçirecek.

Yaklaşık 3 yıldır hapisteler

Gazeteci-yazar Ahmet Altan, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında 10 Eylül 2016 tarihinde gözaltına alınmış, ardından çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince 23 Eylül’de tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Ahmet Altan adına 8 Kasım 2016 tarihinde yapılan bireysel başvuru, AYM 1. Bölüm tarafından 4 Temmuz 2018 tarihinde görüşülerek AYM Genel Kurulu’na sevkine karar verilmesinden yaklaşık 10 ay sonra Genel Kurul gündemine alındı.

Ahmet Altan ve kardeşi iktisat profesörü Mehmet Altan ile birlikte yargılandığı dava kapsamında cezaevinde 1000. gününü geçen hafta sonu dolduran Nazlı Ilıcak’ın AYM başvurusu da 2016 yılından bu yana AYM önünde bekliyordu.

Gazeteci Murat Aksoy ise ‘üye olmaksızın örgüte yardım’ suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezası almıştı. Aksoy, cezası kesinleştikten sonra 22 Kasım 2018’de yeniden cezaevine girmiş, 4 Ocak 2019’da ise denetimli serbestlikle tahliye edilmişti. Aksoy’un avukatlarının 2016 yılında yaptığı başvuru üç yıl sonra incelenecek.

Cumhuriyet çalışanları tekrar girdi

Cumhuriyet gazetesi davası kapsamında yargılanıp hapis cezasına çarptırılan Murat Sabuncu, Akın Atalay, Kadri Gürsel, Ahmet Şık ve Önder Çelik’in başvuruları. Çelik’e verilen 3 yıl 9 ay ile Gürsel’e verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası istinaf mahkemesince şubat ayında onanmıştı.

Onama kararının ardından Çelik, 26 Nisan’da yeniden cezaevine girmişti. Gürsel ise tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurulduğundan yeniden cezaevine konulmamıştı. Öte yandan aynı dava kapsamında yargılanıp 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilen Atalay ile 7 yıl 6’şar ay hapis cezası verilen Sabuncu ve Şık’ın dosyaları ise Yargıtay’a gönderilmişti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin