ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye’nin gündeme getirmekten kaçındığı, Çin’in Şincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki gözaltı kamplarında zulüm gören Müslüman toplumunun üyeleri ile görüştü. Dışişleri Bakanlığı, Pompeo’nun “ABD’nin Çin’in İslam’a ve diğer dinlere karşı baskı politikasını sonlandırmak için destek vermeyi sürdüreceğini” açıkladı.
VOA Türkçe’nin haberine göre, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin’deki gözaltı merkezlerinden birinde kalan Uygur Müslümanı Mihrigül Tursun’un yanı sıra yakınları gözaltına alınan ya da hüküm giyen Gulçehre Hoca, Ferkat Cevdet ve Arfat Erkin ile görüştü.
Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Pompeo’nun görüştüğü bu kişilerin “2017 yılı Nisan ayından bu yana gözaltı kamplarında Çin hükümeti tarafından tutulan 1 milyon Uygur, etnik Kazak ve diğer Müslüman azınlık grupları arasında” oldukları belirtildi.
Uygur Müslümanları’nın cesaretine övgü
Pompeo’nun görüşmede Çin’in kötü muameleleri konusunda tepkilerini dile getirdikleri için Uygur Müslümanları’nın cesaretlerini övdüğü ve “ABD’nin Çin’in İslam’a ve diğer dinlere karşı baskı politikasını sonlandırmak için destek vermeyi sürdüreceği” belirtildi.
Açıklamada Dışişleri Bakanlığı’nın 200’den fazla ülke ve bölgedeki insan hakları uygulamalarını inceleyen 2018 Ülkeler Raporu’na atıfta bulunuldu. Raporda bu gözaltı kamplarında Çin hükümet yetkilileri tarafından uygulanan işkence, baskıcı gözetim önlemleri, Uygur Müslümanları’na zorla domuz eti yedirme, Kuran-ı Kerim’lere el konulması gibi uygulamaların ayrıntılı şekilde anlatıldığı ifade edildi.
Çin’e ‘gözaltında tutulanları serbest bırakın’ çağrısı
Çin hükümetine bu kişilerin yakınlarının ve keyfi şekilde bu kamplarda gözaltında tutulanların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.
Çin’in Uygur Müslümanları’na yönelik baskıcı politikası, Dışişleri Bakanı Pompeo’nun Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda 2020 bütçesinin tartışıldığı oturumda da gündeme geldi. Pompeo, konunun Çin hükümetiyle yapılan temaslarda da gündeme getirildiğini belirtti.
Türkiye, ABD’nin aksine Uygur Müslümanları’nı gündeme getirmekten ısrarla kaçınıyor. Türkiye’de konuyu gündeme getirmek isteyen Uygurlar’a izin verilmiyor.
Doğu Türkistan’ı dünyaya duyuran ailenin Türkiye’ye girişine izin verilmedi