HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK
Başı vergiyle derde giren son isim Cristiano Ronaldo. Futbolun starı vergi kaçırmaktan dolayı çıktığı hakim önünde 23 ay hapis ve 18,7 milyon Euro para cezasına çarptırıldı. İspanya kanunlarına göre 2 yıldan az ceza aldığı hapse girmeyecek. Vergi kaçıranlar listesinin son halkası Cristiano Ronaldo olurken, listede kimler yok ki?
Avrupa’nın genelinde uygulanan çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi prensibine takılmak istemeyen sporcuların tercihi açtıkları off-shore hesaplar oluyor. Maliyenin radarına en çok İspanya ve Fransa liginde top koşturan oyuncular takılıyor. Türkiye’de ‘sporculara özel vergilendirme’ kanunuyla milyonlar kazananlar yüzde 15 vergi verirken, İspanya’da yüzde 52, Fransa’da ise yüzde 53 vergi veriyorlar. Yıllık bir milyon Euro kazanan bir oyuncunun Türkiye’de ödediği vergi sadece 150 bin Euro olurken, İspanya’da bu rakam 520 bin Euro oluyor. Kazandığının yarısından fazlası vergiye gitmiş oluyor.
Avrupa’da futbolcuya en yüksek ücreti ödeyen 5 büyük lige baktığımızda vergi oranlarının hatırı sayılır olduğunu görüyoruz. İngiltere’de bir takvim yılında 183 günden fazla ikamet eden herkes vergi ödemekle mükellef. Dolayısıyla bu kural ülkede top koşturan yerli-yabancı ayrım yapmaksızın tüm futbolcular için geçerli. Yıllık 150 bin Sterline kadar kazananlar yüzde 40 vergi verirken, 150 binden fazla kazananlar yüzde 45 vergi ödüyor. Premier Lig’deki oyuncuların tamamı bu rakamdan yüksek ücret karşılığında top koşturduğu için en yüksek vergi ödeyenler arasında bulunuyor.
Fransa’da 2013’te yapılan değişiklik futbolcuların cebini yakacak cinsten oldu. 2013’e kadar yüzde 41 vergi ödeyen futbolcular, bu tarihten sonra yüzde 10 daha fazla vergi ödemeye başladılar. Yıllık kazancı 149 bin 999 Euro’dan az olan oyuncular yüzde 41 vergi öderken, 150 bin Euro’dan fazla kazananlar yüzde 53 oranında vergi ödüyor. PSG’de top koşturan Brezilyalı yıldız Neymar yıllık 36,8 milyon Euro kazanırken bunun yarısından fazlasını vergi olarak ödüyor.
Son yıllarda vergi kaçıran futbolculara göz açtırmayan İspanya’da ise yıllık 120 bin Euro’ya kadar kazancı olanlar yüzde 47, 175 bin Euro’ya kadar olanlar yüzde 49, 300 bin Euro’ya kadar olanlar yüzde 51 ve 300 bin Euro’dan fazla kazananlar yüzde 52 vergi ödüyor. İspanya’da şimdiye kadar Ronaldo gibi vergi kaçırmak suçundan ceza alan futbolcular Lionel Messi, Javier Mascherano, Angel Di Maria, Radamel Falcao, Marcelo, Luka Modriç, Fabio Coentrao, Alexis Sanchez ve Ricardo Carvalho olurken, teknik direktör Jose Mourinho da aynı şekilde para cezası almıştı.
Avrupa’nın bir numaralı ekonomisine sahip Almanya mevzu vergi olunca kimsenin gözünün yaşına bakmıyor. Klasik çok kazanandan çok vergi uygulaması Almanya’da varlığını sürdürüyor. 2001 ve 2008’de kapsamlı bir vergi reformu yapan Alman hükümeti, tüm eyaletlerde futbolcuların yüzde 47,5 vergi vermesini yürürlüğe koydu. Yine İtalya’da tıpkı diğer ülkeler gibi futboldan milyonlar kazanan oyuncuların cebine el atmaktan geri durmuyor. İtalya’da 75 bin Euro’ya kadar kazananlar yüzde 41, 300 bin Euro’ya kadar kazananlar yüzde 43 ve 300 bin Euro’dan fazla kazananlar yüzde 46+2 vergi ödüyor. 300 bin Euro’dan fazla kazananlar + yüzde 2’yi bulundukları belediyeye ödüyorlar. İnter’de top koşturduğu dönemde kazancı yıllık 1,5 milyon Euro Japon oyuncu Yuto Nagatomo, bunun 720 bin Eurosunu vergi olarak ödüyordu. Galatasaray’a geldiğinde kazancı 2 milyon Euro’ya çıkarken, ödediği vergi sadece 300 bin Euro oluyordu. Nagatomo, Türkiye’yi sevmesinde kim sevsin!
Çok kazandığı için az vergi ödemek isteyen Cristiano Ronaldo’nun numarasını İspanyol vergi dairesi keşfetmekte gecikmedi. Real Madrid’de 2009-2018 yılları arasında forma giyen ve sezon başında Juventus’a transfer olan Ronaldo, imaj haklarından elde ettiği gelirleri off-shore hesaplarında tutarak vergi kaçırmakla suçlanıyordu.Suçunu kabul ederek savcılıkla anlaşan Ronaldo, iki yıldan az ceza aldığı için cezaevine girmeyecek.
Maliye ve savcılığın hazırladığı iddianameye göre, 2011-2014 yıllar arasında dört ayrı mali suç işlemekle ve 5,7 milyon Euroluk vergi kaçırmakla suçlanan Ronaldo iki İspanyol polisinin eşliğinde geldiği mahkemede yaklaşık 1 saat kaldı. Portekizli futbolcu, çıkışta gazetecilerin sorularını cevapsız bırakırken, mahkeme binası önüne gelen küçük bir hayran grubunu selamlayarak, imza verdi. Mahkeme kaynakları tarafından gazetecilere yapılan açıklamada, savcılık tarafından hakkında iki yıl hapis ve toplamda 18,7 milyon euro para cezası talep edilen 33 yaşındaki Ronaldo’nun suçlamaları kabul ettiği, anlaşma yoluyla sadece para cezası ödeyerek davayı kapattığı bilgisi verildi.