AKP iktidarı ABD’ye öğrenci göndermeyecek ama keçi sütü ithal edecek!

Türkiye’nin üç yıl aradan sonra ABD’den süt ürünleri ithal etmeye başlayacağı ifade edildi. İthal edilecek ürünler inek, koyun, keçi ve manda sütünden ürünler olacak. Diğer yandan Milli Eğitim Bakanlığı, ABD’ye eğitim alanında yaptırım kararı aldığını açıklayarak, “Artık eğitim için bu ülkeye öğrenci gönderilmeyecek.” dedi.

Dünya Gazetesi’nin haberine göre, ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) raporuna göre üç yıldan beri sertifika sorunu nedeniyle yapılamayan süt ürünleri ithalatı bu sorunun çözülmesi ile yeniden başlayacak. USDA’nın ‘Süt ürünleri için Türkiye pazarı açıldı’ başlıklı raporunda ABD’nin Türkiye süt ürünleri piyasasını yeniden açmak için müzakereler yürüttüğü belirtilerek, 31 Temmuz 2018 itibariyle sorunun çözüldüğü ve Türkiye’ye ihracatın başlayacağı ifade edildi.

İthal edilecek ürünler inek, koyun, keçi ve manda sütünden ürünler olacak.

İthal edilen ürünler arasında peynir, tereyağı, bebek maması ve laktoz gibi ürünlerin olduğu belirtilen raporda, sağlık sertrifikası süresi dolmadan önce, Türkiye’nin ABD’den süt ürünleri ithalatının 2014’te 24.2 milyon dolara ulaştığı, bunun büyük bölümünü tereyağı olduğu kaydedildi.

MEB: ABD’YE ÖĞRENCİ GÖNDERİLMEYECEK

Diğer yandan Türkiye, ABD’ye eğitim alanında da yaptırım kararı aldı.Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin eğitim için artık ABD’ye gönderilmeyeceğini açıkladı. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, Türkiye’nin dış politikaları gereği öğrencilerin eğitim için artık ABD’ye gönderilmeyeceğini, bunun yerine Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinin tercih edileceğini söyledi. Bunun yanı sıra Safran, spesifik alanlar dışındaki tüm alanlarda öğrencilerin yüksek lisans için yurt dışına gönderilmeyeceğini açıkladı.

35 MİLYON DOLAR ÖDEME

Türkiye’nin ABD’ye yüksek lisans ve doktora öğrencileri için 35 milyon dolar para ödediğini ifade eden Safran, “Bunu çok reel bir rakam olarak görmüyoruz ve öğrenciler de rasyonel bir gelişim göstermiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin bize yüklediği bir vebal bu ekonomik olarak. Genelde birleşik doktora yaptırıyorlar, yani yüksek lisansları ve doktorayı birleşik yaptırıyorlar. Yüksek lisansları genel anlamda son derece basit tutuyorlar. Doktorada biraz sıkıyorlar” dedi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin