Avustralya futboluna ‘bizim çocuklar’ damgası

HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK

Avustralya futbolu denince zihnimizde pek bir şey canlanmıyor muhtemelen. Başarılı Avusturalyalı oyuncuların genelde İngiltere Premier Ligi’nde oynadığını biliyoruz. Bunlar arasında Everton’daki başarısıyla göz dolduran Tim Cahill’i sayabiliriz. Aslında çoğunlukla İngiliz kökenlilerin yaşadığı ülkeye futbol 1880’de Sydney’in kenar mahallelerinden birinde kurulan Wandereres FC takımı ile girdi.

Bu 150 yıllık geçmişe rağmen, adam akıllı bir lig kurulması için 1977 yılını beklemek gerekiyordu. Bu tarihte Ulusal Futbol Ligi (NFL), yarı profesyonel bir lig olarak kuruldu. 2005’te ise Hyundai’nin sponsorluğunda Avustralya A-Ligi kuruldu. Toplam 10 takımın mücadele ettiği ligde 1 takım da komşu ülke Yeni Zelanda’dan katılıyordu. 2012’de ülke futbolu adına en önemli gelişme, Juventus’un efsane ismi Alessandro Del Piero’nun Sydney FC’ye katılmasıydı. Yıllık 3,5 milyon Avustralya Doları gibi rekor bir ücretle, 38 yaşında takıma katılan Del Piero, futbolun gelişmesine katkı yapmak istediğini söylemişti.

Bu yıl da Avustralya liginde tanıdık isimlerin başarılarını izlemek mümkün. Del Piero’nun da oynadığı Sydney FC’de forma giyen ve biri gol kralı, diğeri yılın oyuncusu olan futbolcular, Türkiye Süper Ligi’nden tanıdık. Beşiktaş formasıyla attığı gollerle hafızalara kazınan Brezilyalı Bobo ve Trabzonspor’da yıllarca orta sahada top koşutran Adrian Mierzejewski’den bahsediyoruz.

BEŞİKTAŞ’TA TARAFTARIN SEVGİLİSİYDİ

9 Ocak 1985 doğumlu Bobo, profesyonel kariyerine 2003’te Corinthians takımında başladı. Bobo ismini ilk kez Türk futbolseverler Şubat 2006’da kiralık olarak Beşiktaş’a gelmesiyle duydu. Kiralık oynadığı yarım sezonda 21 maçta forma şansı bulan Bobo, 5’i ligde, 4’ü kupada olmak üzere 9 gole imza attı. Genç futbolcu hırsı ve son vuruşlardaki ustalığıyla Beşiktaş taraftarının gönlünü kazanıyordu. Siyah beyazlı kulüp Temmuz 2006’da 2 milyon Euro ödeyip Bobo’nun bonservisini alırken, genç forvetin uzun sürecek Türkiye macerası da böylece başlamış oldu.

Bobo, Beşiktaş formasını Ağustos 2011’e kadar giydi. Bu süreçte bir lig şampiyonluğu ve 4 Türkiye Kupası sevinci yaşadı. Türkiye’deki en başarılı sezonunu 2006-07 sezonunda 20 golle yaşayan Bobo, 2011’de bonservissiz olarak Cruzeiro takımına transfer oldu. 5,5 yıl aradan sonra ülkesine dönen Bobo’nun anavatanındaki futbol macerası bir yıl sürerken, yolu ikinci kez Türkiye’ye düşecekti. Bu kez takımının adı Kayserispor’du. İlk sezonunda Kayserispor formasını 31 maçta giyen Bobo 18 gole imza atarak oldukça başarılı bir performans ortaya koyuyordu. Ancak ilerleyen 2 yılda ilk yılını arattı. 2013-14 sezonu sonunda Kayserispor ligden düştü. Bir sezon aradan sonra Süper Lige yükseldiğinde, Bobo başarıya 11 golle katkı verecekti.

Temmuz 2015’te Türkiye macerasını noktalayan Bobo bir kez daha ülkesine dönüp Gremio formasını giymeye başladı. Anavatan günleri yine sadece bir yıl süren Bobo’nun bu kez yeni takımı Avustralya A-Ligi’nden Sydney FC oldu. Bu sezon 27 maçta 27 gol atan, 6 da asist yapan Bobo, ligin gol kralı.

115 MAÇTA 20 GOL, 29 ASİSTİ VARDI

Bobo’nun gol kralı olup altın ayakkabıyı aldığı Avustralya A-Ligi’nde yılın futbolcusu seçilen isim de tanıdık biri. 6 kasım 1986’da doğan Polonyalı Adrian Mierzejewski, Temmuz 2011’de Polonia Warszawa takımından 5,25 milyon Euro bonservis karşılığı Trabzonspor’a transfer olmuştu. Orta saha oyuncusu Mierzejewski tam 3 yıl boyunca Karadeniz ekibi için ter dökecekti. Formayı 115 maçta giyip 20 gole ve 29 da asiste imza atan Mierzejewski, Temmuz 2014’te 3,2 milyon Euro bedelle Suudi Arabistan’ın Nasr takımına gitti. Suudi Arabistan’dan sonra Birleşik Arap Emirlikleri’nde top koşturan Polonyalı oyuncu Ağustos 2017’de Sydney FC kadrosuna katıldı. İlk sezonunda Sydney FC formasıyla mükemmel bir performans ortaya koyan Mierzejewski, 24 maçta 13 gol atıp, 8 asist yaptı. Daha ilk sezonundaki bu başarısı onu Avustralya A-Ligi’nde yılın futbolcusu ödülüne taşıdı.

Avustralya A-Ligi’ne bu sezon damga vuran yolu Türkiye’den geçen Bobo’nun sözleşmesi Haziran sonunda, Mierzejewski’nin kontratı ise 2020’de bitiyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin