Kırmızı tuz gölü şimdi de tıbbın hizmetinde!

Avustralya’nın batısında yer alan 14 kilometre uzunluğunda, 2 kilometre genişliğindeki Hutt Lagünü, kırmızı bir göl olmasının yanı sıra aynı zamanda dünyanın en büyük mikroalg üretim çiftliği.

Algler normalde yeşil ya da kahverengi görünür. Ancak bu algler parlak Avustralya güneşinin altında havuç ve balkabağı gibi turuncu sebzelere rengini veren beta-karoten üretiyor. Ressam Mark Rothko’nun tablosunu andıran bu göl kırmızı rengiyle büyük ilgi görüyor.

Alglerin yüksek yoğunluklu yerlerde büyüdüğüne işaret eden Cambridge Üniversitesi’nden Bitki Biyokimya profesörü Alison Smith, “Su buharlaştıkça tuz konsantras

yonu artıyor ve bu da alglerin kırmızılığını artırıyor.” diyor.Prof. Alison Smith, alglerin Güneş’in zararlı ultraviyole ışınlarına karşı kendilerini korumak için gelen ışığa cevap olarak pigment ürettiklerini belirtiyor.

Göle rengini veren organizmalar, bu aralat bilim insanlarının ilgi odağı. Tek hücreli Dunaliella salina isimli alglerle gıdaların renklendirilmesi ve tıpta kullanılması için bölgeye araştırma çiftlikleri kuruluyor. Beta-karoten üretimini desteklemek amacıyla bölgede, Hint Okyanusu’nun tuzlu suyundan beslenen çok sayıda göl oluşturulmuş durumda.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin