OHAL Komisyonu 11 ay sonra ilk kararlarını aldı, iade taleplerini reddetti

15 Temmuz sonrası haksız ve hukuksuz bir şekilde meslekten ihraç edilen memurların hak arayışlarını engellemek amacıyla oluşturulan OHAL Komisyonu ilk kararlarını verdi. Devletin haber ajansı AA kanalıyla duyurulan haberlere göre incelenen dosyalarda mesleğe iade ve başvurularının reddi kararları alındı.

Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu, AKP iktidarınca 15 Temmuz sonrası Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamaları kapsamında haksız ihraç ve işten atmalara karşı açılacak hak arama dava ve mücadelelerinin önüne geçmek, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemeleri ‘ne gidişin önünü kesmek için oluşturduğu tartışılmıştı.

İktidar komisyona aylarca atama yapmamış, atamalar yapıldıktan  sonra da yaklaşık 11 aydır karar alınmamıştı. 15 Temmuz sonrası fişleme ve cadı avı kapsamında çoğunluğu Hizmet Hareketi mensubu ve sol görüşlü memurlardan oluşan 150 bine yakın ihraç gerçekleştirilmişti.

AYM VE AİHM KOMİSYONA SIĞINIP  POLİTİK KARARLAR ALMIŞTI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından çıkarılan OHAL ile mağdur edilen kişilerin yaptığı yaklaşık 25.000 başvuruyu reddetti. AİHM gerekçe olarak 23 Ocak 2017’te kurulduğu halde şu ana kadar tek bir karar vermeyen Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nu adres gösterdi. AİHM “başvuru önce oraya yapılacak.” demişti.

15 Temmuz’dan sonraki hukuksuzlukları ve mağduriyetleri gidermek iddiasıyla 2017’nin Şubat ayında kurulan fakat Temmuz ayında başvuruları almaya ancak başlayan OHAL Komisyonu şu ana kadar herhangi bir karar vermedi. Komisyon 23 Ocak 2017 tarihli OHAL KHK’si ile kuruldu. Çalışmalarına kurulduktan 4 ay sonra başlayabilen komisyon ilk başvurularını da 17 Temmuz’da aldı. Çalışmalar sessiz sedasız sürerken, başvuruların tamamı alındı, OHAL mağduriyeti iddiaları için başvuruların süresi uzatılmadı.

HER ADIMDA HAK ARAYIŞI GECİKTİRİLDİ

Ancak komisyonun atacağı her adımda gecikme yaşandı. Son olarak Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek’in görevden alınıp, Yargıtay üyesi olarak atanmasının ardından, aynı zamanda OHAL Komisyonu Başkanlığı’nı da yürüten Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş, müsteşar olarak atanmıştı. Menteş, müsteşarlık koltuğuna oturması ile birlikte Komisyon Başkanlığı görevini de bırakmak zorunda kaldı. Ancak atamaların tamamlanmasının üzerinden geçen 3 hafta geçmesine rağmen komisyon başkanlığına bir görevlendirme yapılmamıştı. Komisyonun üye sayısı 6’ya düştü. Komisyon başkanlığını görevini başkanvekili Salih Tanrıkulu yürütmeye başlamıştı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin