8 başlıkta Bylock

Dünya genelinde yüzbinlerce kişinin kullandığı Bylock isimli mesajlaşma programı, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra gözaltı ve tutuklanmaların en başta sebeplere arasında zikrediliyor. Medyaya ve sosyal medyaya yansıyan gözaltı ifade tutanakları ve haberlere bakılırsa, telefonunda program bulunan herkes suçlu. Tek başına telefonunuzda bu programın yüklenmesi bile suç.

İddialar ve medya propagandası ile oluşturulan Bylock programı gerçekte ne peki? Zaman Amerika internet sitesinden Ahmet Öztürk, Bylock’ı 8 başlıkta topladı. İşte Bylock iddiaları ve onlara verilen cevaplar:

Dün Zello, Bugün Bylock: 8 başlıkta Bylock

1) ‘GİZLİ İLETİŞİM ARACI’ (!) APPLE STORE’DAN İNDİRİLİYOR

15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişimin ardından Bylock isimli mesajlaşma programını ‘Cemaatin elden ele dağıtılarak telefonlara kurduğu gizli haberleşme aracı’ diye lanse etti. Halbuki ‘telefonlara elden ele kuruldu’ denen  bu uygulama, yüzbinlerce kullanıcı tarafından Google Play ve Apple Store gibi herkese açık platformlardan indirilebiliyor. Uygulama, özellikle gençler tarafından yoğun bir şekilde kullanılan dünyaca ünlü uygulama paylaşım sitelerinde halen mevcut.

https://apkpure.com/bylock-secure-chat-talk/net.client.by.lock

2) BYLOCK’I KAÇ KİŞİ KULLANDI?

Bağımsız apk download siteleri, Android ve iOS için ayrı sürümleri olan ve herkese açık olarak yayınlanan Bylock isimli uygulamayı tüm dünyada 300 bin ila 500 bin kişi arasında kişinin kullandığını yazdı.

Sabah Gazetesi’nin 150 bin, Bilim ve Teknoloji Bakanı Bakan Faruk Özlü’nün 215 bin, Hürriyet Gazetesi yazarı Murat Yetkin’in ise 165 bin dediği Bylock kullanıcı sayısı Google’a göre 500 bin civarında.

http://m.downloadatoz.com/bylock-secure-chat-talk/net.client.by.lock/

bylock-Zello2

3) BYLOCK KULLANAN BİNLERCE AKP’LİNİN İSMİ LİSTEDEN NEDEN ÇIKARILDI?

Binlerce devlet memurunun Gülen Hareketi’ne mensup oldukları iddiasıyla ihraç edilip tutuklanmalarına gerekçe gösterilen Bylock isimli uygulamanın hem gerçek kullanıcı sayısı hem de bu uygulamayı kimlerin kullandığı kamuoyundan saklanıyor.

İşte AKP yanlısı siyasetçi Ömer Turan ve AKP’ye yakın bazı başka sosyal medya kullanıcıları tarafından Bylock kullanıcıları arasında oldukları açıklanan bazı üst düzey AKP’liler:

  • Mehmet Vecdi Gönül,  Eski Milli Savunma Bakanı – (532) 461 .. ..
  • Ahmet İyimaya, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı – (532) 274 .. ..
  • Osman Akman, AKP 22. Dönem Antalya Milletvekili – (533) 636 .. ..
  • İbrahim Hasgür, AKP Eski İzmir Milletvekili – (533) 775 .. ..
  • Cuma İçten, AKP Diyarbakır Milletvekili – (505) 934 .. ..
  • Mahmut Kaplan, Eski AKP Şanlıurfa Milletvekili – (542) 593 .. ..
  • Mihrimah Selma Satır, AKP Milletvekili – (532) 245 .. ..
  • Yüksel Özden Muğla, AKP Milletvekili
  • bylock-Zello3

4) BİR HABERLEŞME UYGULAMASINI KULLANMAK SUÇ OLAMAZ

Bu bilgiler de ortaya koyuyor ki Apple Store’dan indirilebilen bu çok gizli (!) uygulamayı kullanan herkes suçlu addedilmiyor. AKP’ye yakın isimler değil yalnızca daha önce ‘cemaatçi’ olarak fişlenmiş olanlar tutuklanıyor. Cemaat okulunda eğitim almış olma, cemaat eğitim kurumlarına çocuğunu gönderme, Bank Asya’da hesabı olma, Zaman gazetesine abone olma gibi kriterler göz önünde bulundurularak hazırlanan listelerde eğer Bylock kullanan insanlar varsa, bu uygulama bahane edilerek tutuklama gerçekleştirilmiş oluyor. Böyle bir uygulamayı kullanmak suç olmaz, ancak o uygulama aracılığıyla suç işlendiği saptanırsa suçlama yapılabilir.

5) SAVCILIK: BYLOCK’TA DARBE MESAJLARINA RASTLANMADI

Hükümet ve ,ktidar yanlısı medya tarafından darbeyle ilgili suçlamaların merkezine oturtulan Bylock, bundan 3 sene önce Google Play ve Apple Store’da yayılmış, 500 bine yakın insan tarafından kullanılmış ve yaklaşık 1 senedir de kullanımı durdurulmuş bir uygulama. 1 yıldır bu yana kullanımda olmayan bir uygulamanın 15 Temmuz günü darbeciler tarafından kullanıldığını iddia etmek inandırıcı değil. Kaldı ki Bylock’ın şifrelerini kırdığını iddia eden yetkililer, uluslararası medyaya bu uygulamada darbeyle ilgili hiç bir yazışmaya rastlamadıklarını açıkladı.

Ayrıca darbeci askerlerin, 15 Temmuz akşamı haberleşmelerini Whatsapp isimli mobil uygulama üzerinden sağladığı basına yansımıştı. ‘Darbecilerin elinde Bylock gibi ‘çok gizli’ (!) bir haberleşme programı vardı da neden darbe akşamı onun üzerinden değil de Whatsapp kullandılar’ sorucu cevaplanmaya muhtaç.

6) “ŞİFRELER KIRILDI, KRİPTOLAR ÇÖZÜLDÜ, GÖRÜŞMELER ELDE EDİLDİ” GİBİ İDDİALAR GERÇEK DIŞI

Son 1 yıldır faaliyette olmayan ve pek çok mesajlaşma uygulamasının yaptığı gibi ‘peer to peer’ denen yöntemle yazışmaları kaydetmeyen ve sadece kişiden kişiye aktarım yapan bir uygulamanın var olmayan şifreleri kırılamaz, var olmayan mesajları çözülemez.

7) SORUŞTURULAN TEK UYGULAMA BYLOCK DEĞİL, SIRADA DİĞERLERİ DE VAR

15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlatılan cadı avında Bylock kullanıcısı oldukları gerekçesiyle binlerce insanı gözaltına alan AKP hükümetinin Bylock gibi Google Play ve Apple Store’da yasal olarak kullanıma sunulan ve herkesin rahatlıkla indirip kullanabildiği diğer mobil haberleşme uygulamaları Whatsapp, Line, Kakao Talk, Tango, Eagle, Viber, Bylock, Tictoc, Coverme’yi de incelemeye aldığı iddia ediliyor. Basına yansıyan haberlere göre Erzurum’da bir polis komiseri sorgu esnasında, Koreli bir şirket tarafından piyasaya sürülen Kakao Talk isimli uygulamayı kullandığını kabul ettiği için tutuklandı.

8) GEZİDE ZELLO, ŞİMDİ BYLOCK 

Yeni Şafak Gazetesi, 6 Haziran 2013 tarihli nüshasında “Houston’dan ölüm emri” başlıklı bir haberi manşetine taşımıştı. Haberde, Gezi Parkı eylemcilerinin birbiriyle haberleşmek için kullandığı Zello isimli bir telsiz uygulamasına dikkat çekilmiş ve bu uygulamayı kullanan ‘Çoğunluğunu CHP ve İşçi Parti’lilerin oluşturduğu 200 bin kişilik kitleye’ ABD’nin Houston kentindeki bir IP adresinden “Ölseniz de çekilmeyin, bir şey yapamazlar” talimatı verildiği iddia edilmişti.

Yeni Şafak gazetesinde haberde AMAÇ SİVİL DARBEYDİ, 200 BİN KİŞİLİK KİTLE’YE TALİMAT GELDİ!” ifadelerine yer verilmişti.

Haberin devamı şu şekildeydi: “Gezi olaylarının Erdoğan ve hükümet düşmanlığına dönüşmesinde ilginç bir bağlantıyı tespit etti. Kitleleri eşzamanlı olarak yönlendiren marjinal grupların, anlık iletişim için telsiz mantığıyla çalışan ‘Zello’ uygulamasıyla ABD’deki bir adresten emir aldıkları ortaya çıktı.

Provokatörlerin halkı senkronize şekilde kışkırtmak için kullandığı Zello uygulamasının deşifre edilmesinin ardından araştırmalarını derinleştiren ekipler, 184.173.146.95 nolu IP adresine ulaştı. Bu adresten gelen talimatları çoğunluğunu CHP ve İşçi Parti’lilerin oluşturduğu 200 bin kişilik kitleye sanal ortamda aktaran provokatörler, eylem için meydana inenlere ‘Ölseniz de çekilmeyin, bir şey yapamazlar. Dağılmayacaksınız!’ şeklinde emirler yağdırdı. Sokaklarda bulunan öfkeli kitlenin taşkınlığıyla asıl hedeflenen unsurun ‘sivil bir darbe’ olduğu ifade edildi.”

http://www.yenisafak.com/gundem/houstondan-olum-emri-529835

bylock-Zello4

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin