RÖPORTAJ | SEVİNÇ ÖZARSLAN
KAMERA | ESRA MUHİT
Şubat ayı yaklaştığında gözümün önüne Hatice İğde ve iki oğlunun enkazdan çıkarıldığı o anlar geliyor. CNN Türk’ün canlı yayınladığı kurtarılma anı bir mucizeydi.
Gece saat 22.00’de başlayan tünel kazma çalışmaları 12 saat sürmüş, ertesi gün öğlen vaktinde gün ışığına çıkmışlardı.
Aslında hepimiz onlardan ümidimizi kesmek üzereydik.
Yerin neredeyse yedi kat altına gömülmüşlerdi. O soğukta, üç gün boyunca sağ kalmaları artık mümkün değil, cenazeleri çıkar diye beklerken Hatice hanım ve oğulları 78 saat sonra enkazdan sağ salim kurtarıldılar. Üstelik burunları bile kanamadan.
Ne çocuklar da ne anne de ciddi bir yaralanma yoktu. Sadece Hatice hanımın gözünde çarpmanın etkisiyle bir morarma olmuştu.
6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yaşanan ve resmi rakamlara göre 53 bin insanın öldüğü depremde Hatice İğde ve çocukları Pazarcık’ta, Cengiz Topel Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde bulunan 5 katlı İbrahim Kaya apartmanının birinci katında yaşıyordu.
Mehmet Naim 9, Melih ise 7 yaşındaydı. Sabaha karşı 4’te meydana gelen 7.7 şiddetindeki depremde beş katlı bina 2 katlı binaya dönüştü. İğde ailesi kurtuldu ama apartman 3 kişiye mezar oldu.
Ertesi gün okullar açılacağı için herkes gibi onlar da hazırlıkları tamamlamış ve erkenden uyumuşlardı. Büyük bir sarsıntıyla uyanan Hatice Hanım deprem olduğunu anlar anlamaz, iki oğlunu kapıp bilgisayar masasının altına saklandı.
15-20 saniyede yaptı bunları. Hava soğuk olduğu için kaloriferin yanında yer yatağı yapıp uyumuşlardı, o yüzden çocuklarını kapmasıyla masanın altına sürüklemesi bir oldu. Masanın üzerine dolap devrildi ve orada oluşan küçük bir yaşam alanı anne ve evlatlarına üç gün boyunca korudu.
“Üç gün ne yaptınız, nasıl dayandınız?” diye sordum Hatice’ye. Çocuklarını “Sakin olmalıyız, bizi kurtarmaya gelecekler” diye teselli ettiğini anlattı. Hz. Yunus kıssası ve Hz Eyüp’ün duasıyla yaşama tutunduklarını söyledi. Evlatlarını “Hadi yaptığınız iyilikleri hatırlayıp Allah’a beni bu iyiliğin yüzü suyu hürmetine kurtar diye dua edelim” deyip motive etti.
Hava çok soğuktu. Çocuklarının ayaklarına dokununca donduklarını düşündüğü zamanlar çok oldu. Açlığı çok hissetmemişlerdi ama susamışlardı.
Üç günün sonunda Mehmet Naim’in, “Anne biz buradan kurtulamayacağız” dediği anda sesini dışarıya duyurabilmişti Hatice. (Gazeteci Rahman Gök de İğde ailesinin kurtarılma anını YouTube kanalından canlı yayınlamıştı.)
‘NE OLUR ARTIK DUR ANNE’
Aslında makineler onları çıkarmaya gelmemişti. Yan binadaki cenazeleri almaya gelmişlerdi; makinelerin sesi durunca Hatice olanla gücüyle bağırmış, betona vurmuş, imdat çığlıkları atmıştı.
Mehmet Naim bu vurmalardan çok tedirgin oluyordu. Çünkü ellerini, kollarını hareket ettirdikçe biraz daha çöküyorlardı. O yüzden annesine “Ne olur artık vurma, Allah bizi kurtaracak.” demişti. O kadar içinden gelerek, öyle büyük bir inançla söylemişti ki bunu, ‘Rabbi‘ onları yalnız bırakmadı.
Yesevi Derneği ve AFAD’ın sabırla açtığı koridordan tekrar yeryüzüne çıkan Hatice İğde ve çocuklarını görmek için günlerce evlerinden ziyaretçiler eksik olmadı. Arayanlar, soranlar, gelenler gidenler, yardım eli uzatanlar… Bir mucizeye tanıklık etmenin heyecanıyla evleri dolup taşıyordu.
EŞİ HALA TUTUKLU
Birkaç ay yaralarını sarmayla geçti. Sonra hapisteki eşini ziyaret gittiler… Çok şükrediyordu Hatice hanım ama huzursuzdu. Çocuklarından yine ayrılma korkusu sardı içini.
Erzurum Atatürk Üniversitesi Felsefe bölümünden mezun olan Hatice İğde, 2013’e kadar kapatılan dershanelerde görev yaptığı için hem kendi hem eşi hakkında terör soruşturması açılmıştı.
Eşiyle birlikte 23 Eylül 2020’de Kahramanmaraş’ta gözaltına alınıp tutuklandılar. Kendisi 18 gün hapis yattıktan sonra bırakıldı, eşi hala tutuklu. Hatice’ye 7 yıl 6 ay, eşine de 8 yıl ceza verdiler.
“Ben sadece bir dershane öğretmeniydim” diyen Hatice İğde, ‘terörist’ ilan edilmenin şokunu da hala yaşıyor.
Yeniden ev kurmak, sonunun ne olacağını bilememek, çocuklarına deprem gibi ağır bir travmanın üzerine tekrar acı yaşatmamak için Türkiye’den ayrılmaya karar verdi Hatice.. Şimdi 15 ay önce sığındıkları bir Avrupa ülkesinde yeniden hayata tutunmaya, yaşadıklarını unutmaya çalışıyorlar.
Hatice İğde yaşadıklarını TR724 kameralarına anlattı: