Ana Sayfa YAŞAM 5 Maddede ‘Proje Okullar’ Uygulaması Neden Yanlış?

5 Maddede ‘Proje Okullar’ Uygulaması Neden Yanlış? [HABER ANALİZ]

1- ‘Proje okullar’ olarak nitelenen ve aralarında İstanbul Erkek, Vefa, Galatasaray, Cağaloğlu, Kabataş Erkek, Kadıköy Anadolu, Çankaya Fen, Bornova Anadolu, İzmir Fen Lisesi gibi “başarılı öğrenci yetiştiren” liselerin dâhil edildiği bu okullar, doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlandı. Dahası, Müsteşar Yusuf Tekin, bu okullarda 8 yıldan uzun süredir öğretmenlik yapan 1000’in üzerinde hocayı başka okullara ‘tayin ettiklerini’ açıkladı. Yani, önceleri bürokratik inisiyatifle ‘puanı düşük öğrenci’ alınarak başlatılan ‘genetiği bozma’ hamlesi, öğretmenlerin ‘dağıtılmasıyla’ ilerletildi.

2- Tabi bu ‘proje’ önceleri bu okulların binalarını ‘kamu kullanımına açmak’ için geliştirildi. 2011’deki bu amaç, daha sonra bu okulları ‘iyileştirme’ olarak sunuldu. Gerekçede, elektronik, bilişim, altyapı özelliklerinin geliştirileceği söylendi. Ancak ilk iş ‘kadrolaşma’ başlatıldı. Eskiden 15-20 yıl deneyimi olmayan öğretmenlerin atanamadığı bu okullara, yeni gelen öğretmenlerin ‘beklenen çıtanın altında’ olduğu gözleniyor.

3- Birçok uzman, ‘proje okullar’ uygulamasını, eğitim seviyesinin yukarı çekilemediği noktada, iyi eğitim veren kurumların ‘baltalanması’ olarak yorumluyor. Bu okullar, üniversiteye girişte yüksek oranlara sahip. Bu liselerin mezunları iyi üniversitelerde okuyor, birçoğu kültür ve sanat alanında Türkiye’de ve dünyada yer ediniyor. Bu okulların ‘projeleştirilmesi’ yanı sıra, Yamanlar, Samanyolu, Fatih kolejleri gibi üniversite giriş ve uluslararası olimpiyatlarda derece elde eden okulların ‘kapatılması’ da düşünülürse, eğitime vurulan darbe daha net anlaşılır.

4- Öğrenci, veliler ve mezunlar haliyle tepkili. Geçen yıl İstanbul Erkek Lisesi’nde mezuniyet töreni esnasında yeni atanan müdür protesto edilmiş ve ülke genelinde pek çok okula bu itirazlar yayılmıştı. Sevilen ve başarılı öğretmenlerin ‘sürülmesi’, okullara iktidara yakın isimlerin ‘getirilmesi’ öğrencilerde ve velilerde tedirginliğe sebep olmuş durumda. Üstelik bu değişiklikle, birçok okulda öğretmenlerin yüzde 50’den fazlası değişmiş olacak.

5- AKP iktidarı, konuyu ‘ideolojik kavga’ noktasında tutmaya kararlı. Bazı liselilerin çıkışları da, AKP’nin bu talebine cevap veriyor. Ancak ortada ideolojik kavgalardan daha fena bir durum var: Daha önce bütün okulların Anadolu Lisesi yapılması ve Anadolu Lisesi geleneğinin öldürülmesi gibi, proje okullar da, başarılı, farklı ve ‘yıldız’ öğürencilerin vasatlaşmasına sebep olacak. Bu vasatlaşma, Türkiye’yi ‘Ortadoğu bataklığına’ saplamanın bir başka yöntemi.

HENÜZ YORUM YOK