18 Mart’ta politika faizi 200 puan artıran Naci Ağbal’ın AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarafından Merkez Bankası başkanlığından alınmadan önceki 2 gün boyunca 1.1 milyar dolar döviz alımı yapıldığı ortaya çıktı.
BDDK verilerine göre, bankalardaki yabancı para mevduatlar 18-19 Mart döneminde 1,1 milyar dolar arttı. Kur fırladıktan sonra pazartesi 6,1 milyar dolar satıldı.
Naci Ağbal’ın Cumhurbaşkanı Kararı ile Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevinden alınması piyasaları sarsarken, muhalefet bu kararı önceden bilenlerin cuma günü döviz topladığını ifade etti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalardaki yabancı para mevduat değişimini günlük olarak açıklıyor.
GERÇEK KİŞİLERİN MEVDUATINDA 842 MİLYON DOLARLIK ARTIŞ
Buna göre, gerçek kişilerin bankalardaki yabancı para mevduatı, 18-19 Mart dönemini kapsayan iki günde toplamda 842 milyon dolar arttı. Artış, 18 Mart Perşembe günü 505 milyon dolar, 19 Mart Cuma günü 337 milyon dolar oldu.
Söz konusu iki günde bankalardaki toplam yabancı para mevduat ise 1 milyar 103 milyon dolar arttı.
Yine BDDK verilerine göre, 12-19 Mart haftasında bankalardaki yabancı para mevduatların toplamı 2,7 milyar dolar arttı.
Bu artışların ne kadarının yurt içi yerleşikler kaynaklı olduğu, ne kadarının avro/dolar paritesi ve altın fiyatları kaynaklı olduğunu BDDK’nın günlük verilerinden görmek mümkün değil.
PAZARTESİ GÜNÜ 6,1 MİLYAR DOLAR AZALDI
19 Mart Cuma günü 7,20’lere kadar gerileyen dolar/TL kuru, Naci Ağbal’ın görevden alınması sonrasında 21 Mart Pazar gecesi sığ piyasalarda 8,40’lara kadar yükselmişti. Pazartesi gündüz saatlerinde ise kur 8’in altına gerilemişti.
Bankacılık kaynakları, pazartesi günü yurt içi yerleşiklerin yoğun bir döviz satışı yaptığını belirtmişti. BDDK verileri de bu sözleri doğruladı.
22 Mart Pazartesi günü bankalardaki yabancı para mevduatlar, toplamda 6,1 milyar dolar azaldı. Azalışın 6,6 milyar dolarlık kısmı, gerçek kişilerin yabancı para mevduatlarındaki azalıştan kaynaklandı. Kalan yaklaşık 1,5 milyar dolarlık azalış da kurumların hesaplarında görüldü.
BDDK günlük bülten verilerinde yabancı para mevduatların dolar, avro ve altın kırılımına dair detaylar ile yurt içi ve yurt dışı yerleşik alt verileri bulunmuyor.