44 insan hakları savunucusu ve STK’nın imzaladığı açık mektup Avrupa Komisyonu Başkanı’na teslim edildi: #StopPushbacks

ERSAN AY | BRÜKSEL TR724

Yunanistan-Türkiye sınırında yaşanan, Uluslararası ve Avrupa hukukunu ihlal eden geri itme politikalarının sona erdirilmesi için yazılan açık mektup, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa İçişleri Komiseri Ylva Johansson’a verildi.

Avrupa Komisyonu Başkanı ve İçişleri Komiserine iletilen açık mektupta aralarında Avrupa parlamenterleri, milletvekilleri, akademisyenler, gazetecilerin de olduğu 44 farklı insan hakları savunucusu ve sivil toplum kuruluşunun imzası yer alıyor.  

Mektupta Yunanistan-Türkiye sınırında uygulanan geri itme politikalarının birçok can kaybına sebep olduğu ve daha birçok hayatı mahvettiği belirtildi, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa İçişleri Komiseri Ylva Johansson’dan bu uygulamaların sona erdirilmesi için destekleri istendi.  

Geri İtmeler Normalleştirildi 

Mektupta Yunanistan’dan geri itilen insan sayısının 2021 yılında daha önceki yıllara göre yaklaşık 2 kat arttığına, sığınma başvurusu için adalara gelenlerin sayısının son 9 yılın en düşük seviyesinde olduğuna değinildi ve sığınmacıların daha zorlu ve ölümcül rotalar seçmeye zorlandığı ifade edildi.  

Ayrıca geri itme iddialarını reddeden ve 2016 AB-Türkiye Göçmen anlaşmasının yükümlülüklerini yerine getirmediği iddiasıyla Türk tarafını suçlayan Yunanistan’ın, Suriye, Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerden gelen göçmenlerin yanı sıra Erdoğan rejiminin zulüm ve baskısından kaçan Gülen hareketi üyelerine ve Kürt aktivistlere de bu politikaları uyguladığının altı çizildi.  

Türk vatandaşlar için kötü muamele ve işkence tehlikesi 

Türkiye’de 15 temmuzun ardından yaklaşık 2 milyon Türk vatandaşının terör suçlarıyla itham edildiği, 512 bin kişinin yargılandığı, 320 bin kişinin hüküm giydiği ve 131.000 kişi hapse atıldığı vurgulanırken halihazırda aralarında hasta, yaşlı, engelli ve çocukların da bulunduğu 30 bin’den fazla Türk vatandaşının sahte terör suçlamaları ile cezaevlerinde tutuklu bulunduğu belirtildi. Türkiye’nin son yıllarda dünyanın en kötü insan hakları sicillerinden birine sahip olduğu ifade edildi. 

Zulüm, baskı ve insan hakları ihlallerinden dolayı Türkiye’yi terk etmek zorunda kalan insanların Yunanistan tarafından geri itildiklerinde Türk tarafında derhâl tutuklanma, uzun hapis cezaları, kötü muamele ve işkence ile karşı karşıya kaldıkları ve Yunanistan’ın, Türk vatandaşlarını hukuksuz bir şekilde Türkiye’ye geri göndererek, uluslararası geri gönderme yasağının yanı sıra diğer birçok uluslararası insan hakları yükümlülüğünü de sürekli olarak ihlal ettiği vurgulandı.  

Ne istendi? 

İmzacı 44 kişi veya kurum Avrupa Komisyonuna iletilen mektupta isteklerini 3 maddede belirtti:  

Yunan hükümetinin, bağımsız kuruluşların temsilcilerini de içermesi beklenen geri itme iddialarını soruşturacak olan organın belirlenmesini daha fazla geciktirmemesi, 

Tüm geri itme olaylarının kapsamlı bir şekilde soruşturulması ve sorumluların adalete teslim edilmesi, 

Sınırlarda sığınma hakkının sağlanması ve sığınma talebinde bulunmayla ilgili yasal veya pratik tüm prosedürel veya coğrafi kısıtlamaların kaldırılması. 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin