ÖZEL HABER | İLKER DOĞAN
15 Temmuz sonrası hallaç pamuğu gibi atılan yargıya liyakatsiz hakimler, militan savcılar bir günde doldurulmadı. AKP rejimi, yeni müttefiki Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in tabiriyle ‘hukuku adım adım köpekleştirdi!’ Sonuç olarak Türkiye, 2014 yılında 59. sırada yer aldığı Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde bugün 109. sırada! Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından açıklanan ‘Bağımsız Yargı’ sıralamasında ise 4 yılda 26 basamak gerileyerek 140 ülke arasında 111. sıraya kadar düştü! Bütün bunların sonucu olarak 2010’da 106. sırada yer aldığı basın özgürlüğü sıralamasında ise bugün 163’üncü durumda! Angola, Myanmar, Çad ve Zimbabve’nin de gerisinde! Ancak Türkiye’nin hızla yükseldiği bir endesk var; ‘Yolsuzluk Endeksi’nde zirveyi zorluyor. AKP yönetimindeki ülke geçtiğimiz yıl, yolsuzluk endeksinde 3 basamak birden yükselerek 85. sıraya yerleşmeyi başardı!
Türkiye’de yargıya olan güven özellikle son 5 yılda dip yaptı. Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 2016 yılının nisan ayında yaptığı açıklamada, “Geçmişte yargıya güven yüzde 70 idi, şimdi yüzde 30’lara düştü.” demişti. CHP Antalya Milletvekili Cahit Arı ise yargıya olan güvenin bugün yüzde 20’lere kadar gerilediğini belirtiyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a göre ise oran yüzde 38! Aslında Oktay, 100 kişiden 62 kişinin yargıya güvenmediğini itiraf ediyor…
BİR GECEDE BİNLERCE HAKİM SAVCI İHRAÇ EDİLDİ
Oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ ile bir hakimin mahkeme kürsüsündeki fotoğrafı, yargının geldiği noktayı yeniden tartışmaya açtı. Yargı bir günde bu hale gelmedi! 17/25 Aralık’ta suçüstü yakalanan iktidar ne anayasa bıraktı, ne hukuk! 15 Temmuz’dan bir kaç gün sonra 3 bin 920 hakim ve savcı f.tö kılıfıyla hukuksuz bir şekilde ihraç edildi. Bugün bu rakam 4 bin 500’ü geçmiş durumda.
AVUKATLIKTAN GELEN 2 BİN ARKADAŞIMIZ!
KHK’yla ihraç edilen hakim ve savcılardan boşalan kadroların yerleri Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün açıklamasına göre ‘acil’ olarak dolduruldu. Bu acil alımlar nasıl yapıldı peki? 2014 yılı Mart ayında internete düşen tapede dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yine dönemin Başbakanı Erdoğan’a hakim ve savcı alımlarını nasıl yaptıklarını şöyle anlatıyordu; “Avukatlıktan gelen yaklaşık 2 bin arkadaşımız transfer oluyor sisteme!”
YARKADAŞ: AKP’Lİ AVUKATLAR HAKİM-SAVCI YAPILDI
CHP’nin 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, geçtiğimiz yıl bu konuya dikkat çekmiş ve AK Parti teşkilatlarında görev yapmış 113 avukatın, hakim ve savcı yapıldığını açıklamıştı. Sosyal medya profilinde ‘Reis’in fotolarını paylaşan hakimi hatırlayın; bugün o hakim gibi yüzbinlerce militan hakim ve savcı var adliye binalarında…
3 YILDA 10 BİN HAKİM SAVCI ALIMI
2011’deki toplam hakim ve savcı sayısı 11 bin civarındaydı. 15 Temmuz öncesinde rakam 15 bin 304 olarak kayıtlara geçti. HSK’nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre bugün ise rakam 20 bin 719! Bu hesaba göre 15 Temmuz’dan bu yana 10 bin civarı hakim ve savcı alımı yapıldı. Bu hakim ve savcıların yüzde 45’inin meslekte görev yaptığı süre 3 yıl veya daha az.
MİLİTANLAR İÇİN ‘BARAJ’ KALDIRILDI
Hakim ve savcı alımında 2017’nin ocak ayına kadar 70 puan barajı vardı. AKP, liyakatsiz ama militan olan avukatları hakim ve savcı yapmak için 70 puan şartını da kaldırdı. Çıtanın düşürüldüğünü bizzat Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, şu sözlerle itiraf etmişti: “İhtiyaçtan dolayı da son zamanlarda puan aşağıya çekildi. Önümüzdeki dönemde 70 puanı tekrar getirerek çıtayı yükseltmeyi düşünüyoruz.”
YARGI BAĞIMSIZLIĞI DİP YAPTI!
Son 5 yılda yaşanan hukuksuzluklar ve yargının militan hakim ve savcılarla doldurulması Türkiye’nin yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğü gibi endekslerde de dip yapmasına neden oldu. Türkiye, 2014 yılında Dünya Adalet Projesi tarafından hazırlanan ‘Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 59. sıradaydı. Bugün ise 129 ülke arasında 109. sıraya kadar geriledi. ‘Bağımsız Yargı’ sıralamasında ise 140 ülke arasında 111. sıraya kadar düştü! 2014’de aynı endekste 85. sıradaydı.
Yolsuzlukta yükseliş sürüyor!
Yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğü konusunda dibe doğru hızla ilerleyen Türkiye, ‘yolsuzluk’ konusunda ise tırmanışını sürdürüyor.
AKP rejiminin yönettiği ülke, 2018 yılında Yolsuzluk Algı Endeksi’nde üç basamak birden yükselerek, 41 puanla 78’inci sırada yer almayı başardı. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nden yapılan açıklamada, Türkiye’nin 2013 yılından bu yana gerileme kaydettiği ve toplamda 10 puanlık bir düşüşle 28 sıra gerilediği belirtildi. Açıklamaya göre, Türkiye 2012 yılından bu yana en çok gerileme kaydeden beş ülke arasında bulunuyor.
Basın özgürlüğünde Zimbabve’nin gerisinde!
Washington merkezli düşünce kuruluşu Freedom House’un 2010 yılına dair ‘Dünya Basın Özgürlüğü’ listesinde Türkiye, 196 ülke arasında 106. sırada yer alıyordu. Basını ‘kısmen özgür’ olan ülkeler arasındaydı. Ancak demokrasi gerileyip, otoriter rejim ilerledikçe basın özgürlüğü de bitti. 2014’te Türkiye, ‘basını özgür olmayan’ ülkeler kategorisine alındı. 42 ülkenin yer aldığı Avrupa’da ‘basın özgürlüğü’ konusunda son sırada yer aldı. 2015’te Pakistan ve Malezya’yla birlikte 142. sıraya yerleşti. 2017’de ise 199 ülke arasında 163. sıraya kadar düştü. Angola, Myanmar, Çad ve Zimbabve’nin de gerisine!
180 MEDYA KURULUŞU KHK’YLA KAPATILDI
Yargının, AKP rejiminin ‘bekçi köpeği’ haline getirilmesi demokrasinin canına okudu. Bireysel hak ve özgürlükler kısıtlandı. İfade hürriyeti askıya alındı. Anayasal haklar yok sayıldı. Freedom House ‘Özgürlük ve Basın 2019’ başlıklı raporunda, Türkiye gibi basın özgürlüğünün kısa zamanda çok büyük gerileme gösterdiği ülkelerde, artık halkın sadece dörtte birinin basına güven duyduğu vurgulanıyordu. Raporda Türkiye’de, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Olağanüstü Hal (OHAL) süreciyle birlikte yaklaşık 150 medya kuruluşunun kapatıldığı, yüzlerce gazetecinin hukuki dayanak olmaksızın teröre destek suçlamasıyla yargılandıkları hatırlatıldı. Uluslararası Af Örgütü’nün verilerine göre ise özellikle 15 Temmuz sonrasında 180’den fazla medya kuruluşu kapatıldı.
CEZAEVLERİ GAZETECİLERLE DOLU
AKP rejimi gazeteciler için ülkeyi tam anlamıyla açık cezaevi haline getirdi. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütüne göre, Türkiye cezaevinde bulunan gazetecilerin sayısının en yüksek olduğu ülke. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) verilerine göre 148 gazeteci cezaevinde. Çağdaş Gazeteciler Derneği’ne (ÇGD) göre ise 140 gazeteci tutuklu ve hükümlü olarak yargılanıyor. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) verilerine göre de cezaevindeki gazeteci sayısı 161. Bağımsız Gazetecilik Platformu P24’ün internet sayfasında ise en az 184 gazeteci ve medya çalışanının cezaevinde olduğu aktarılıyor.
130 TUTUKLUDAN 110’U TÜRKİYE’DE!
Avrupa Konseyi, Şubat 2019’da açıkladığı basın özgürlüğüne dair raporda, “Türkiye dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke” ifadesi yer almıştı. Konsey’in raporuna göre 2018 sonu itibarıyla Avrupa Konseyi üyesi ülkelerde toplam 130 gazeteci cezaevinde. Bu gazetecilerden 110’u Türkiye’de!