28 Şubat davasında aralarında dönemin (1997) Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve dönemin Genelkurmay 2. başkanı Orgeneral Çevik Bir başta olmak üzere Genelkurmay’ın sıralı komutanlarında bulunduğu 60 kişiye ağırlaştırılmış müebbet talep edildi. Davanın son karar duruşmasının yarın yapılması bekleniyor.
28 Şubat’ın yıl dönümün hemen sonrasına gelen duruşma öncesi AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’dan açıklamalar geldi. Erdoğan, 28 Şubat davasında darbenin sivil kanadının da bedel ödemesi gerektiğini söyledi. Yıldırım ise 28 Şubat davasında yargılananlar için “En ağır cezayı alacaklar” demişti.
Afrika gezisine çıkan Erdoğan, Cezayir’de kendisine eşlik eden gazetecilere açıklamalarda bulundu. Karar aşamasına yaklaşan ve 60 kişiye ömür boyu hapis istenen 28 Şubat davası ile ilgili “Ergenekon ve Balyoz sanığı askerlerin bir kısmı ve medyanın bir bölümü, 28 Şubat’ın askeri darbe olmadığını, bunun F… kumpası olduğunu söylüyorlar, ne dersiniz?” sorunusuna Erdoğan, “O süreci yaşamış, kısmen bedel ödeyerek yaşamış biriyim. O işin sivil kanatlarının bizim üzerimizde oynadığı oyunları gördük. Yargı bu işin sivil kanadının hangi boyutta olduğunu da ortaya çıkaracaktır” diye cevap verdi.
‘Köşelerinden indirip bindirenler vardı’
Erdoğan “Sivil kanatla ne kastediyorsunuz?” sorusunun sorulması üzerine de şöyle devam etti: “Sendikalar, medya, iş dünyası… O dönem ‘Beşli Çete’ mi ne diyorlardı. O süreçte neler yapıldığını benden çok daha iyi biliyorsunuz. Ama bunlara hiç mi hiç dokunulmadı şu ana kadar. Tamamen es geçildi. Savcının dediğiniz türden bir yaklaşım göstermesi, dosyalarda bazı şeylerin öne çıktığını gösteriyor. Dosyalar okunurken gözden kaçmış olanlar veya görülmek istenmemiş unsurlar herhalde öne çıkıyor. Şimdi muhtemelen bunlar da gündeme gelecektir. Bizim tek arzumuz, adaletin tecelli edilmesidir. O zaman verilmiş kararlarla mağdur oldukları için haklarını arayan insanlar var. Bedel ödemesi gerekenler, buyursunlar bedelini ödesinler. O süreçte, köşelerinden çok rahat, indirenler bindirenler vardı. Bizim muhtarlığımıza kadar uğraşanlar vardı.” dedi.
Emekli general Çetin Doğan’dan başbakana ‘yargıya 28 Şubat talimatı’ eleştirisi
Başbakan Binali Yıldırım’ın 28 Şubat davasında yargılananlar için “En ağır cezayı alacaklar” sözlerini eleştiren dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı emekli orgeneral Çetin Doğan, Yıldırım’ın bu sözleriyle yargıya talimat verdiğini ima etti. Yıldırım, dün 28 Şubat darbe davası ile ilgili konuşurken, “Hak ettikleri en ağır cezayı alacaklar, kimsenin şüphesi olmasın” demişti.
Aydınlık gazetesine konuşan emekli orgeneral Çetin Doğan, Yıldırım’ın sözlerinin ardından kendini Ortaçağ’da hissettiğini söyledi.
Yargılamanın devam ettiğini ancak ülkenin başbakanının çıkıp “Ağır ceza alacaklar” diyerek bir yerlere mesaj verdiğini savunan Doğan, şöyle konuştu: “Her şeyden önce benim savunmam tam 10 saat sürdü ve orada sahte delilleri, yanlışları anlattım. Bu davaya bu kadar ilgi duyanlar ‘Acaba ne diyor?’ diye söylediklerimi okuması ya da izlemesi lazım. Bu kadar taraf olmayın! Mağdur olduğu belirtilen Bakanlar Kurulu üyeleri geldi davaya ifade verdi. Mağdur kim? Bir tek delil göstersinler. Bakın bu davanın iddianamesini hazırlayan savcıdan tutun da davaya bulaşan tüm hakimler, F…’cü çıktı ve şimdi hapisteler. Bunları görmezlikten gelemezsiniz! Bu dava sadece askerlere yönelik değil sivil kesime de Demokles’in kılıcını tutmak içindi.”
Davanın karar aşamasında olunduğunu hatırlatan Doğan, bu yüzden karalama kampanyalarının da arttığını söyledi: “Bu aşamadan sonra yargıçların vereceği karar sanıklardan daha çok Türk adaletinin ve kendi geleceklerine bırakacağı mirastır. Maalesef şu anda Türkiye’de yargı mülkün temeli değil zulmün aracı haline geldi. Eğer karar verecek olan yargıçlar adaletten, hukuktan yanaysa gereğini yaparlar. Ancak yukarıdan talimat alacaklarsa işte o talimatı aldılar. Sözün bittiği yerdeyiz. Adalete, yargıya ciddi şekilde bu açıklamalarla müdahale ediyorlar.” dedi.
Davada müebbet istenen sanıklar
Davada ömür boyu hapis istenenlerin listesi şöyle: “İsmail Hakkı Karadayı, Çevik Bir, Çetin Doğan, Erol Özkasnak, Muhittin Erdal Şenel, Kenan Deniz, İlhan Kılıç, Yıldırım Türker, Çetin Saner, Kamuran Orhon, Vural Avar, Hayri Bülent Alpkaya, Hikmet Köksal, Ahmet Çörekçi, İdris Koralp, Fevzi Türkeri, Çetin Dizdar, Hakkı Kılınç, Mustafa Bıyık, İbrahim Selman Yazıcı, Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu, Serdar Çelebi, Mustafa Babacan, Orhan Nalcioğlu, İsrafil Aydın, Cevat Temel Özkaynak, Ayhan Cansevgisi, Orhan Yöney, Ersin Yılmaz, Köksal Karabay, Hüsnü Dağ, Oğuz Kalelioğlu, İsmail Ruhsar Sürmer, Şevket Turan, Metin Yaşar Yükselen, Şükrü Sarıışık, Refik Zeytinci, Yücel Özsır, Altaç Atılan, Aydan Erol, Mustafa Hakan Bural, Yahya Kemal Yakışkan, Yahya Cem Özarslan, Ziya Batur, Bahaddin Çelik, Ruşen Bozkurt, Ünal Akbulut, Sezai Kürşat Ökte, Cengiz Çetinkaya, Ahmet Aka, Alican Türk, Osman Atilla Kurtay, Erkan Yaykır, Mehmet Aygüner, Erdal Ceylanoğlu, Ergin Celasin, İzzettin İyigün, Halil Kemal Gürüz, Sedat Arıtürk ve Erdoğan Öznal. ”