Fransa’da 1962’den bu yana ilk kez bir hükümet Ulusal Meclis’te yapılan oylamada güvenoyu alamayarak düştü. Avrupa Birliği’nin iki motor ülkesi olan Almanya ve Fransa’daki siyasi belirsizlik AB için de endişe oluşturuyor.
21 Eylül’de göreve başlayan Michel Barnier hükümeti, 2025 yılı bütçesini Anayasa’nın 49.3. maddesini işleterek Ulusal Meclis’te oylama yaptırmadan geçirmesinin ardından güvenoyu alamayarak dağıldı.
1962’den bu yana ilk kez bir hükümet Meclis’te güvenoyu alamadığı için düşerken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Avrupa Parlementosu seçimlerinin ardından aldığı erken seçim kararıyla başlayan siyasi kriz büyüyerek devam edeceğini gösterdi.
Sol ittifak uveau Front Populaire (NFP) tarafından verilen gensoru önergesi, aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisinin de katılmasıyla 331 vekil tarafından desteklendi. Hükümetin düşmesi için salt çoğunluk olan 288 oya ulaşmak yeterli olacaktı. Ulusal Meclis’in iradesi Başbakan’ı istifaya zorlarken, Macron Perşembe akşamı Fransa saatiyle 20:00’da ulusa seslenecek.
Oylamadan önce Emmanuel Macron “güvensizlik oylamasına inanmadığını” söylemişti. Michel Barnier ise TF1 ve France 2 kanallarına yaptığı açıklamada her bir milletvekilinin “sorumluluk payı” olduğunu vurgulayarak “ülkenin yüksek çıkarlarının” üstün geleceğini umduğunu belirtmişti. Milletvekilleri, Michel Barnier’nin Matignon’a gelişinden ancak üç ay sonra hükümeti devirerek aksi yönde karar aldılar.
Siyasi kriz, temmuz ayında yapılan erken seçimde Meclis’te çoğunluk elde edemeyen 3 ayrı siyasi bloğun oluşmasının ardından ortaya çıkmıştı. Sol bloğa ve aşırı sağa hükümette yer vermek istemeyen Macron’un seçenekleri daralmıştı. Teamüllere göre Meclis’te en büyük grup olan sol bloktan Başbakan ataması gereken Macron, hükümet pazarlıkları için sahaya inerek yetkilerinin ötesine geçmişti. Hükümetin düşmesinin ardından ise yeni bir erken seçim ihtimali masada bulunmuyor. Zira, Anayasa’ya göre yasama seçimlerinin ardından 12 ay boyunca Macron Meclis’i feshedemiyor.