Kocaeli Koz dergisi ve internet sitesinin yazı işleri müdürü olan Yeliz Koray, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olan ‘Yerim destanınızı’ başlıklı köşe yazısından sonra gözaltına alındı. Yazıdan sonra sosyal medya üzerinden Koray hakkında adli işlem başlatılması istenmişti. Bugün Kocaeli Savcılığı tarafından nöbetçi sulh ceza hakimligine sevk edilen Koray, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Koray adliyeden çıkarken kendisini bekleyen yakınlarıyla kucaklaştı.
Yeliz Koray dün akşam saatlerinde gözaltına alınmıştı. Konuyu sosyal medya hesabından paylaşan Yeliz Koray, ’Sen gece kalk Ankara’ya gel, sabah kalk Cumhurbaşkalığı Kulliyesine git, kapıda hakaret davasından araman çıksın gözalti..hastane..karakol.. adliye.. Demeç almaya geldim, ifade veriyorum…” ifadelerini kullanmıştı.
Kocaeli Koz sitesi Yeliz Koray’ın gözaltına alınmasıyla ilgili olarak, şu açıklamada bulunmuştu:
“Kocaeli Koz Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Yeliz Koray polis ekiplerince gözaltına alındı. Akşam saatlerinde Koray’ın evine gelen İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Güvenlik Şube ekipleri Koray’ı gözaltına aldı. Bilindiği gibi Yeliz Koray’ın “Yerim Destanınızı!” başlıklı yazısı nedeniyle çeşitli kesimler tarafından hedef gösterilmişti. Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Yeliz Koray 41 Evler Mahallesi’nde bulunan Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde ifade verdi. Bu geceyi Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde geçirecek olan gazeteci Koray yarın sabah Kocaeli Adliyesi’ne sevk edilecek.”
Gazeteci Yeliz Koray
Hocaefendi, dün ABD’nin en çok satan gazetelerinden birinde, 15 Temmuz darbe tiyatrosu ile ilgili bir ilan veriyor. Havuz medyasının bütün gazetelerinin haberlerinde var ama hiçbiri daha ilk günden “uluslararası bir araştırma ekibi kurup konuyu araştırın; onlar ne ceza verirlerse razıyım” önerisini haber yapmamış; fotoğraftaki seccadenin üstüne ayakkabı ile bastı kısmını haberleştirmiş. Yeliz Koray hanımın da “Yerim Sizin Destanınızı” makalesinden dolayı gözaltına alındığını verdiler ama makalenin içeriğine dokunmadılar. Hanımefendi: “Birinci Dünya Savaşı’nda, Sarıkamış’ta, Çanakale’de, Kurtuluş Savaşı’nda yazılan “destandıysa”, 15 Temmuz’a “destan” derken biraz daha dikkatli olun. PKK’ya karşı yaklaşık 37 yıldır verdiğimiz mücadele ve o mücadelede verdiğimiz şehitler bile “15 Temmuz şehitleri kadar “destanlaştırılmadı”” diye yazmış. Rakamlar ve bazı yorumlara katılmasam da, temelde bu doğrunun ifade edilmesine “terörizm”, ya da “terörizm yandaşlığı” demek, diktatoryal bir yapının en önemli işaretlerinden biridir. Bi gazatecinin bu makalesi nedeniyle gözaltına alınması bile gelinen durumun vehametini ifade etmektedir…