139 ülkede eş zamanlı büyük eylem günü; Türkiye de var

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 139 ülkede bugün hükümetleri iklim değişikliği konusunda harekete geçmeye zorlamak için Küresel İklim Grevi eylemleri yapılacak.

16 yaşındaki İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in başlattığı protestoların bugüne kadar düzenlenen en büyük iklim gösterileri olması bekleniyor. 15 Mart ve 24 Mayıs’ta düzenlenen ilk iki eyleme dünya genelinde iki milyondan fazla genç katılmıştı.

TÜRK TORAKS DERNEĞİ: UYARIYORUZ, TÜRKİYE İKLİM KRİZİNDE

Bu sefer eyleme sadece öğrenciler değil, çevre örgütleri ve sendikaların da destek veriyor. Aralarında Amazon ile Microsoft’un da bulunduğu büyük şirketlerin çalışanlarının da greve katılması bekleniyor. Türkiye’de de eyleme katılımın yüksek olması bekleniyor. Yine sadece öğrenciler olmayacak eylemde. Çeşitli dernekler de iklim değişikliğine dikkat çekmek için eylemde olacak. Onlardan biri Türk TORAKS Derneği.

SICAKLIK BİR YILDA 1.2 DERECE ARTTI

Dernek eylem öncesinde dikkat çeken bir açıklama yayınladı. ‘Uyarıyoruz, Türkiye iklim krizinde’ başlıklı yazıda Türkiye’de ortalama sıcaklığın son bir yılda 1,2 derece arttığı ifade edildi. Açıklamada, 1980 – 2010 arası ortalama sıcaklığı ile kıyaslandığında 2018 yılının ortalama sıcaklık seviyesinin 1.9°C daha yüksek olduğu ifade edildi. Mevsimsel dönemler açısından kıyaslandığında ise 2018 yılının, mevsim normallerine kıyasla ilkbahar döneminde 3, kış döneminde ise 2.8 santigrat derece daha sıcak geçtiği belirtildi. Açıklamada, Dünya’da yaşamın devam edebilmesi için küresel düzeyde ortalama sıcaklık artışının 30 yıl içerisinde en fazla 1.5°C olması gerektiği belirtilerek, “Türkiye’de sınır 2018 yılı itibariyle aşıldı. Çünkü Türkiye, 1980’li yıllardan itibaren ekolojik kapasitesinden daha fazla kirletiyor” denildi.

İşte dernekten yapılan açıklama;

TÜRK TORAKS DERNEĞİ:UYARIYORUZ

Yarın değil şimdi!!! Çocuklarımıza bırakacağımız en iyi miras: Yaşanılabilir bir dünya

Öksürüyor musunuz? Merak etmeyin çaresi var; Kan mı tükürüyorsunuz? Hırıltınız mı var? Kaygılanmayın, sorunlarınızı azaltmak ve hatta tümüyle gidermek mümkün; Yokuş yukarı yürürken nefesiniz mi daralıyor? Biliniz ki sigarayı bırakırsanız nefesinizdeki iyileşmeyi birkaç gün içerisinde fark edeceksiniz; Yaşadığınız kentin havası çok mu kirli? Tertemiz bir hava bulamazsınız Türkiye’de ama havası daha temiz bir kente taşınabilirsiniz…

Küresel sıcaklık 4 derece mi arttı? Üzgünüz elimizden gelen bir şey yok. Topluca öleceğiz. Kaçış yok. Çünkü yaşayabileceğimiz başka bir dünya yok!

Dünya ekosisteminin doğal dengesi her gün bozuluyor ve doğal kaynaklar İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz. Çevre ve sağlık etki değerlendirilmesi yapılmadan iklim krizini tetikleyecek yatırımlar, fosil yakıt, maden işletmeleri, plansız kentleşme ve doğa tahribatı krizi derinleştiriyor.

Uzun söze de gerek yok. Daha çok tüketmek için, daha çok enerji için, daha çok maden için, daha çok yol için, daha çok araba için, daha çok uçak için, daha çok klima için, daha çok, daha çok… Daha çok için kullandığımız fosil yakıtları hızla insan uygarlığının sonunu getiriyor.

Prof. Dr. Hasan Bayram | Türk Toraks Derneği Başkanı

DÜNYA YOK OLUŞ TEHDİDİ ALTINDA!

Dünya nüfusunun binde 8’i, dünyanın gelirinin yüzde 45’ine el koyup doymak bilmez bir hırsla tüketip gökyüzüne dünyayı ısıtan karbondioksit salınımına neden olduğu için dünyanın tümü hem açlık, hem yoksulluk, hem de yok oluş tehdidinde. Elbette önce açlar, yoksullar ve yoksunlar yok oluş gerçeğiyle yüzleşiyor: Yakın zaman önce Zimbabwe’nin Beira kentinin yüzde doksanı iklim krizi nedeniyle gelişen afetler nedeniyle yeryüzünden silindi.

YOK OLUŞUN İLK KURBANLARI

İşsizler, azınlık grupları, engelli bireyler, kronik hastalıkları olan kişiler, düşük gelirli ülkelerin yurttaşları ve yüksek gelirli ülkelerdeki yoksullar ama en çok çocuklar ve kadınlar kitlesel yok oluşun ilk kurbanları oluyor.

TÜRKİYE’DE SINIRIN AŞILDIĞI TARİH: 2018

Ne yazık ki ülkemiz de bu krizden payını alıyor. Türkiye’nin ortalama sıcaklığı son bir yıl içerisinde 1.2°C arttı. 1980 – 2010 yılları arası ortalama sıcaklığı ile kıyaslanırsa 2018 yılının ortalama sıcaklık seviyesi 1.9°C daha yüksek. Mevsimsel dönemler açısından kıyaslandığında ise 2018 yılı,mevsim normallerine kıyasla ilkbahar döneminde 3, kış döneminde ise 2.8 santigrat derece daha sıcak geçti. Oysa yaşadığımız mavi gezegende yaşamın devam edebilmesi için küresel düzeyde ortalama sıcaklık artışının önümüzdeki 30 yıl içerisinde en fazla 1.5°C artması gerekiyor. Yani Türkiye’de sınır 2018 yılı itibariyle aşıldı. Çünkü Türkiye, 1980’li yıllardan itibaren ekolojik kapasitesinden daha fazla kirletiyor.

“MADENLER UĞRUNA AĞAÇLARI KESEREK…”

Daha büyük alışveriş merkezleri yaparak, kırsal alanın doğasını, korunması ve sayıca arttırılması gereken ağaçları maden uğruna keserek, kent içi dikey yapılaşmayı teşvik ederek, her yeri inşaata ve betona boğarak, termik santraller başta olmak üzere kirli fosil sanayisine destek vererek Türkiye’yi ve dünyayı yok oluşa sürüklüyoruz.

“SORUMLULARA SORUMLULUKLARINI HATIRLATMAK İÇİN EYLEMDEYİZ…”

Türkiye’de “Sıfır Gelecek Kampanyası” adı altında bir araya gelen çevre ve ekoloji örgütleri tüm dünyayla aynı anda “küresel iklim grevi” gerçekleştirecek. İklim krizine karşı somut adımların atılması talebiyle ve “Fridays for Future / Gelecek için Cumalar” dayanışma ağının çağrısıyla 20 Eylül’de başlayacak eylemler yedi gün sürecek. Bu nedenle; yok olmamak için, sorumlulara gerekli sorumluluklarını hatırlatmak için Türk Toraks Derneği olarak üyelerimizi 20 Eylül 2019 tarihinde Türkiye ve dünyada gerçekleştirilecek iklim eylemlerine katılmaya davet ediyoruz.

Dr. Öğr. Gör. Nilüfer Aykaç | Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin