Bir yılda 860 bin gıda denetimi: ‘At eti, domuz eti, gıda boyalı baharat…’

Gıda Tarım ve Orman Bakanlığı, açıkladığı yeni denetim raporuyla ‘hileli’ gıdaları üreten ve satan firmaları teşhir etmişti. Listede toplam 618 firmaya ait 1211 ürün bulunuyordu. Bu ürünlerin içinde at etinden domuz etine kadar birçok yasak ürün bulunuyordu.

Diğer yandan Tarım ve Orman Bakanlığı bu yıl gerçekleştirilen 860 bin gıda denetiminde, olumsuzluk tespit edilen işletmelere yönelik 76 milyon 582 bin 794 lira idari para cezası verildiğini açıkladı. Denetim sonucunda olumsuzluk tespit edilen işletmelere yönelik 10 bin 675, toplamda 76 milyon 582 bin 794 lira idari para cezası uygulandı. 108 işletme için ise cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Gıda kontrol görevlisi sayısı ise bu yıl 7 bini geçti.

48 bin kantin denetlendi

Ayrıca 2018-2019 eğitim öğretim dönemi ve yaz döneminde kantinlere 47 bin 805 denetim gerçekleştirilirken, denetimler sonucu mevzuata uygun olmayan 195 kantine idari para cezası uygulandı.

‘Denetimler yetersiz’

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Vekili ve Gıda Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, Tarım Bakanlığı’nın gıdada hile ve tağşiş yapan firmaları açıklaması ve para cezası vermesinin yeterince caydırıcı olmadığını belirterek, hapis cezasının da gündeme getirilmesini istedi. “Gıdada hile ve tağşiş yapan firmaların açıklanması ve ağır para cezaları verilmesi caydırıcı olmayabiliyor. Bu ürünleri üreten ve satanlara mutlaka hapis cezası verilmeli” dedi.

At eti, domuz eti, gıda boyalı baharat…

Bakanlığı’na önceki gün açıkladığı raporda taklit, tağşiş yaptığı ve ilaç etken maddesi ilave ettiği tespit edilen toplam 1211 parti ürünün listede yer alıyor. Duyuruda içecekler, arıcılık ürünleri, baharat bitki, çay ve kahve ürünleri, bitkisel yağ ve margarin, çikolata ve kakao ürünleri, enerji içecekleri, şekerli mamuller, süt ve süt ürünleri yer aldı.

Ayrıca İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Şanlıurfa başta olmak üzere Bakanlık tarafından yapılan incelemeler sonucu et ve et ürünleri satan yerlerde kırmızı etlerin domuz, at gibi farklı hayvanların etlerinden yapıldığı tespitler ortaya çıktı.

Listede bulunan ürünler ve nedenleri özetle şöyle:

Kamuoyuyla paylaşılan içeceklerde ilaç etken maddesi bulundu.
Ballarda taklit ve tağşiş yapıldığı belirlendi.
Baharatlarda gıda boyası saptandı.
Bitki, çay ve kahve ürünlerinde ilaç etken maddesi ve gıda boyası tespit edildi.
Bitkisel yağlara farklı tohum yağları katıldığı anlaşıldı.
Süt ve süt ürünlerinde jelatin ve nişasta saptandı.
Kavurma, sucuk, kebap ve kırmızı et ürünlerinde tek tırnaklı eti olduğu saptandı.
Çikolatalarda da ilaç etken maddesi bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan duyuruda taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen işletmeler ve ürünlerinin parti numaraları kamuoyuna ilan edildi. Duyuruda ülkede gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklitin önlenmesi, tüketici menfaatlerinin korunması ve sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden maddelerin üretim, işletme ve dağıtımında kontrolün büyük bir titizlikle yürütüldüğü belirtildi.

119 SAYFALIK ‘HİLELİ GIDA’ LİSTESİNİN TAMAMI

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin