108 kişinin yargılandığı Kobani davası olaylı başladı

Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu 108 kişi hakkında açılan dava bugün Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Mahkeme heyetiyle yaşanan gerilimin ardından avukatlar duruşma salonunu terk etti. 14.00’e kadar ara verilen duruşma yeniden başlarken davayı takip eden iki gazeteci gözaltına alındı.

Duruşma salonu içerine alınmayan avukatların itirazlarının devam etmesi üzerine mahkeme başkanı avukatlara, “Önce CMK’yı öğrenin” dedi. Bunun üzerine avukatlar, “Avukatlarla böyle konuşamazsınız, bunu tutanağa geçmek zorundasınız” yanıtını verdi. Mahkeme başkanı ise önce kimlik tespitlerinin yapılacağını, ardından iddianamenin okunacağını söyledi.

Mahkeme başkanı avukatlara ancak ondan sonra söz verileceğini belirtti. Avukatların “Böyle duruşma yapamazsınız” itirazına mahkeme başkanı tarafından “Gayet de güzel yaparız” ifadesi kullanıldı.

”ET VE SÜT KURUMU’NUN AVUKATI BURADA, HDP’NİN AVUKATLARI ALINMIYOR”

“Et ve Süt Kurumu’nun avukatı burada, HDP’nin avukatları alınmıyor” diyen avukatlar alkışlarla salonu terk ediyor.

Mahkeme heyetinin salona girmesi sonrası avukatlar, dışarıda bulunan avukatların salona alınmasını talep etti. Mahkeme başkanı pandemi nedeniyle daha fazla avukatın alınmayacağını belirtti. Avukatlar, “Avukatlar gelmeksizin salonda bulunan avukatların da çıkacağını” söylemesi üzerine mahkeme başkanı, ‘Olabilir, avukatlarla zorla duruşma yapmıyoruz” düşüncesini dile getirdi.

Mahkeme başkanı avukatları dinlemeden yoklamaya başladı. Avukatlar alkışlar ve sıralara vurarak tepki gösterdi. Meslektaşlarının salona alınmadığının tutanak altına alınmasını isteyen avukatların bu talebi de karşılanmadı.

SEGBİS ile duruşmaya bağlanan Selahattin Demirtaş da avukatların alkışına katıldı.

SANCAR: BU BİR SİYASİ KUMPAS DAVASIDIR

Duruşma öncesi açıklama yapan HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, ”Kobani Davası denen siyasi kumpas davasının ilk duruşması bugün biraz sonra başlayacak. Gördüğünüz gibi aramıza duvarlar ördüler. Evet, bu hakikatten korkuyorlar. Sesimizi bastırabileceklerini sanıyorlar, yanılıyorlar. Bu davada da bizi sindirebileceklerini düşündüler. Yanıldıklarını bugün de bundan sonra da göstereceğiz. Bu bir siyasi kumpas davasıdır. Demokrasi umudunu, özgürlük umudunu, barış özlemini yok etme davasıdır. Biz de barış için, demokrasi için, özgürlük için, hakikat için direnmeye devam edeceğiz. Bu bir intikam davasıdır aynı zamanda. IŞİD’in Kobani’de yenilmesinin sonuçlarını hazmedememiş bir iktidarın öfkesinin ürünü olan bir davadır” ifadelerini kullandı.

AVUKATLAR DURUŞMA SALONUNU TERK ETTİ

Avukatlar “Savunma avukatları yerine oturamıyor ama çevik kuvvet polisleri duruşma salonunda. Avukatları içeri almak zorundasınız, böyle duruşmaya başlayamazsınız, bunu tutanak altına almak zorundasınız” derken, mahkeme başkanı ise “Geçen duruşmada bize verdiğiniz derslerden baya bilgi edindik, CMK’ya baktık” diyerek talepleri reddetti. Ardından üzerinde cübbe olmayan avukatın dışarı çıkarılması talimatı verildi. Avukatlar salonu terk etti.

AVUKATLAR TEKRAR MAHKEME SALONUNDA

Davanın sürdürülmesinin istenmesi nedeniyle avukatlar duruşma salonuna tekrar girdi. Mahkeme başkanı avukatlar içeri girdikten sonra ise “İçeri giremiyoruz diyorsunuz, içerdesiniz” dedi.

Duruşma salonu önünde bekleyenler mahkeme başkanının tutumunu alkış ve sloganlarla protesto etti.

GAZETECİLER GÖZALTINA ALINDI

Duruşmaya verilen aranın ardından İstanbul il binası önünde açıklama yapmak isteyen HDP’lilere polis müdahale etti. Haber takibi yapan Mezopotamya Ajansı muhabiri Enes Sezgin ve Artı TV kameramanı Bilal Meyveci, gözaltına alındı.

Konuya ilişkin DİSK Basın-İş tarafından yapılan açıklamada, “HDP İstanbul İl Örgütü’nün Kobane Davası’na ilişkin basın açıklamasını takip eden üyemiz, Artı TV kameramanı Bilal Meyveci ve Mezopotamya Ajansı muhabiri Enes Sezgin gözaltına alındı. Meyveci’nin kamerası kırıldı. Gözaltılar derhal serbest bırakılsın” denildi.

Günay Kubilay, Alp Altınörs, Beyza Üstün, Emine Ayna, Bircan Yorulmaz, Ali Ürküt, Ayla Akat, Sebahat Tuncel, Bülent Parmaksız, İbrahim Binici, İsmail Şengül, Mesut Bağcık, Nezir Çakan, Zeki Çelik, Ayşe Yağcı, Berfin Köse, Meryem Adıbelli, Pervin Oduncu, Dilek Yağlı mahkemede bulundu.

YÜKSEKDAĞ: HUKUKU YERİNE GETİRİN

Figen Yüksekdağ “En temel hukuk kurallarından biri savunma hakkının eksiksiz yerine getirilmesidir. Hukukun yerine getirin, avukatlar olmaksızın duruşmaya başlayamazsınız. Savunma hakkıma riayet edilmemesi heyetin davayı nasıl yürüteceğinin işaretidir. Bu siyasi bir tutumdur.” demesine, mahkeme başkanı, “Evli misiniz, ne iş yapıyorsunuz, adresiniz neresi, üzerinizde mal varlığı var mı?” diye sormaya devam etti. Yüksekdağ’ın itirazlarını sürdürmesi üzerine SEGBİS’in sesi kesildi.

“BURAYA SUSMAYA DEĞİL KONUŞMAYA GELDİK”

Kimlik tespiti yapılmak istenen Selahattin Demirtaş şunları kaydetti:

”Buraya susmaya değil konuşmaya geldik. Yargılanmaya değil, yargılamaya geldik. Avukatların sayısı belliydi. Her bir sanık için 3 avukat olsa da 100’den fazla avukat olacaktı. Mahkeme salonunun kalabalık olacağı önceden belliydi. Bu sorunu çözebilirdiniz. Gerçekten yargılamanın devam etmesini istiyorsunuz ara verip bu sorunu çözebilirsiniz. Bilgilerimizi tabii ki mahkemeye vereceğiz. Sormak istediğiniz her türlü soruyu sorabilirsiniz, biz de savunmamızı yapacağız. Yıllardır yargılama yapıyorsunuz. Bizi onlarla karıştırmayın. Sesinizi yükseltmeyin. Karşınızda çocuk yok. Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin meclis grubu eş başkanları karşınızda. Her ne kadar sanık sandalyesinde otursak da halkın iradesini temsil ediyorsunuz. Bizler medeni insanlarız. Daha önce darbecileri yargıladınız, bilemem nasıl yargıladınız. Ama bize o muameleyi uygulayamazsınız. Bir duruşma salonunda avukatların bulunması gerekir. Yargılama usulen uygun gibi gözüksün istiyorsanız avukatlar girsinler. Ben orada değilim. Yanımda avukat yok, duruşma salonunda avukat yok. Şu anda duruşma salonunda aleyhime bir şey tespit etme şansım yok. Baskı ortamında yargılamayı yapsanız da avukatların buraya girmesi gerekiyor”

Avukat Mesut Beştaş şunları kaydetti:

“Bu dosyaya konu olayların tamamının açıklığa kavuşturulmasını istiyoruz. Mahkemenin şu ana kadarki yaklaşımı, adil yargılama gerçekleşeceği konusundaki endişelerimizi artırmıştır. Bize tebliğ edilen iddianame içinde pek çok yok hükmünde. Siyasi saiklerle önümüze getirilmiştir. İddianamenin neden okutulmaması gerektiğine ilişkin Demirtaş’ın söz hakkı almasını istiyoruz.”

YÜKSEKDAĞ VE DEMİRTAŞ SEGBİS BAĞLANTISINDAN “SÖZ İSTİYORUM” YAZILI KAĞITLARI GÖSTERDİ 

Avukatlar reddi hâkim talebi ve usule ilişkin konuşmaları yapmaları için Demirtaş ve Yüksekdağ’ın söz almasını istedi. Avukatların, reddi hâkim talebi üzerine konuşma yapmaları için Yüksekdağ, Demirtaş ve Tuncel’in söz almalarına dair talepleri reddedildi. Yüksekdağ ve Demirtaş SEGBİS bağlantısından “söz istiyorum” yazılı kağıtları gösterdi. Mahkeme salonunda da alkışlı protesto gerçekleştirildi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin