“Türkiye’de OHAL bitti ama hukuksuzluk ve baskılar sürüyor”

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) 2019 Dünya Raporu, Türkiye’de OHAL’in kalkmış olmasına rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde baskıların devam ettiğini ortaya koydu.
Rapora göre, eleştirmenler ve muhaliflerin asılsız terör suçlamalarıyla keyfi olarak tutuklanması, ülkede norm haline gelmiş durumda.

Amerika’nın Sesi’nde yayınlanan habere göre, 17 Ocak’ta yayınlanan 674 sayfalık Dünya Raporu’nda 100’den fazla ülkede insan hakları ihlallerine yönelik veriler paylaşıldı. Yönetici Müdür Kenneth Roth raporun giriş bölümü için kaleme aldığı yazıda tüm dünyada yükselen popülist hareketlerin yaydığı ‘nefret ve hoşgörüsüzlüğün’ karşısında hak savunucusu grup ve siyasetçilerin de atakta olduğuna vurgu yaptı.

SEÇİMLER MEDYA KISITLAMALARI VE BASKILAR ALTINDA YAPILDI

Raporda Türkiye’yle ilgili bölümde 2018 yılında düzenlenen genel ve başkanlık seçimlerinin medya kısıtlamaları altında ve bazı milletvekillerinin tutukluluğunun devam ettiği bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Kurumun Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen ve iki yıl boyunca yürürlükte kalan OHAL’in kaldırılmasının ardından ülkedeki hak ihlallerinin de durulacağı yönündeki umutların boşa çıktığını belirtti.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ İLKESİ ORTADAN KALKTI

Williamson, “Erdoğan hükümetinin eleştirmenleri ve muhaliflerinin peşine düşmesi Türkiye’de hukukun üstünlüğü ilkesini kaldırdı ve adalet sistemini alaşağı etti.” dedi.

Raporda, Türkiye’de mahkemelerin bağımsız olmadığı ve hükümet yetkililerinin asılsız terör suçlamalarına maruz kalan muhaliflerin bu mahkemelerce tereddütsüzce mahkum edildiği değerlendirmesine yer verildi.

Raporda yer alan insan hakları uzmanlarına göre “Türkiye’de terörle mücadele yasalarının istismar ediliyor olması 2016’daki darbe girişiminin asıl suçlularının bulunmasının da önüne geçiyor.”

ALTANLAR , ILICAK, KAVALA VE DEMİRTAŞ RAPORDA 

Yazarlar Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’a Anayasa’yı ihlal ederek hükümeti devirme girişimi suçundan verilen müebbet hapis cezası, Gezi protestoları soruşturması çerçevesinde işadamı ve sivil toplum temsilcisi Osman Kavala’nın tutuklanması ve eski HDP eş başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasına yönelik AİHM kararının gözardı edilmesi raporda yaygın insan hakları ihlallerine verilen örnekler arasında.

İŞKENCE İDDİALARININ ARAŞTIRILMASINA İZİN VERİLMİYOR

Raporda Türkiye’de toplanma ve barışçıl gösteri yapma hakkının ihlali, akademik özgürlüklerin kısıtlanması ve cezaevlerindeki işkence iddialarının soruşturulmamasının da insan hakları uzmanlarını kaygılandırmaya devam ettiği belirtildi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin