‘Akıl’lanınca saatler geri döndü!

Cep telefonları çıktı, saatler çöpe atıldı algısı değişti. Akıllı saatler olarak bir süredir dünyamıza giren yeni nesil saatler sınırsız dijital marifetlere de sahip. Su geçirmezlik, estetik gibi özelliklere ısı-kalp sensörler, dokunmatik ekranlar,  bluetooth, wifi, depolama ve hafıza kartları da eklendi. Görüntüleri analog saatlerle aynı olan yeni nesil saatler, sporseverlerin de saatseverlerin de ilgi odağı.

Bir kaç örnek vermek gerekirse, Google,  Android Wear ile piyasada, Apple da Watch Series ile pazarın büyük çoğunluğunu elinde tutuyor. Samsung, Alcatel, Blackberry,  TAG, Rolex, Casio, Fossil gibi şirketler de giyilebilir cihaz teknolojileri konusunda  piyasada ve  yatırım yapıyor. Movetime, 16MB RAM ve 32MB depolama alanına sahip. Android Wear cihazlarının ise en az 512MB RAM, 4GB depolama alanı var ve bunu müzikler kadar uygulamaları indirmek için de kullanabiliyorsunuz.

Apple’ın akıllı saati Apple Watch, 50 yaşındaki ABD’li adamın kalp krizi geçireceğini fark edip uyarı göndererek hayatını kurtardı. TCL’nin ürettiği Movetime saatinin arka kısmında kalp atış hızı sensörü ve şarj için pogo pin kontakları bulunuyor. Hoparlörün üst kısımda alt kısımda mikrofon delikleri var. Bağlantı için Bluetooth ve Wi-Fi sunuluyor. Hareket halinde bir akıllı telefona bağlanmak ve bildirimleri görmek mümkün.

Samsung Gear S3 su altında 1.5 metre derinliğe kadar yarım saat dayanabilen bir cihaz. Apple Watch da ise 50 metreye kadar dayanıklılık sunuluyor. Yüzerken de sörf yaparken detüm teknolojik imkanlarla saatiniz kolunuzda.

DieselOn Time akıllı saat modeli, Dark Sky uygulaması yardımıyla, kötü hava koşullarında kadranında görsel ipuçları verecek hava efektlerine sahip. Örneğin; hava buz gibi olduğunda, kadran buz gibi görünürken, şiddetli bir fırtınada, kadranda yıldırımlar beliriyor…

Üst seviye bir giyim markası olarak tanınan Emporio Armani’nin Connected Watch adıyla çıkacak olan akıllı saat serisi, Fossil tarafından tasarlanmış. Bu saatler Apple Watch ya da Samsung Gear 3 gibi tam anlamıyla “akıllı saat” sınıfına girmese de klasik saat tasarımını akıllı özelliklerle harmanlayan bir melez. Bu saatle telefon kamerasına, alarmlara ve müzikçalara kumanda edebiliyor, uyku ve hareket takibi yapabiliyor, kayıp telefonu bulmak için kullanabiliyorsunuz. Piliyle yaklaşık 6 ay kadar çalışıyor ve haliyle gün aşırı şarj derdi de olmuyor.

Akıllı telefon üreticilerinin VIP müşterileri denebilecek bir kitlesi de, klasik kullanıcılar da markalı akıllı saatlere ilgi gösteriyor. Aynı şekilde sportif amaçlar için kullanılan akıllı bileklikler de yüksek fiyatlarına rağmen tercih ediliyor. Giyilebilir teknolojiler ve nesnelerin interneti alanlarındaki önemli yatırımlardan biri çocuklara ve hastalara yönelik akıllı saat uygulamaları. Bazı veliler çocuklarını akıllı saatlerden takip ediyor. Tabi bunun zararları da tartışılıyor. Saatlerin fiyatı ise markası ve ihtiyaca göre 200 dolardan onbin dolarlara kadar yükseliyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin