RUSYA | Putin, Ukrayna ile barış görüşmelerine başlamak için şartlarını açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Cuma günü yaptığı açıklamada Moskova’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarını durdurması ve barış görüşmelerine başlanması için şartlarını sundu. Putin, Kiev’in doğu ve güneydeki birliklerini çekmesini ve NATO üyeliği girişiminden vazgeçmesini istedi. NATO ve Ukrayna açıklamaya tepki gösterdi.

Putin, “Kiev bunu yapmaya hazır olduğunu söyleyip askerlerini gerçekten geri çekmeye başlar başlamaz ve NATO’ya katılma planlarından resmen vazgeçer vazgeçmez, derhal, kelimenin tam anlamıyla o dakika, ateşi keseceğiz ve görüşmelere başlayacağız” dedi.

Ukrayna, Putin’in saldırıyı durdurmak için öne sürdüğü “koşulları” derhal reddederken, Kiev bu hafta sonu İsviçre’de yapılacak büyük barış zirvesinde uluslararası destek toplamaya çalışıyor.

Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı Mihailo Podolyak, “Bunda hiçbir yenilik yok, gerçek bir barış önerisi yok ve çatışmayı sona erdirme arzusu yok” dedi. Podolyak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Putin’in taleplerini “tam bir sahtekarlık” olarak nitelendirdi.

İki ülke iki yılı aşkın bir süredir kanlı bir çatışmanın içinde yer alıyor. Moskova ve Kiev arasında savaşın ilk haftalarından bu yana doğrudan barış görüşmeleri yapılmadı.

Ukrayna, doğuyu ve Kırım’ı geri istiyor

Ukrayna, herhangi bir barış anlaşmasının bir parçası olarak Rus birliklerinin, Kırım yarımadası da dahil olmak üzere uluslararası alanda tanınan topraklarından tamamen çekilmesi çağrısında bulundu.

Ancak Rusya savaş alanında bir kez daha ilerlerken ve Ukrayna hem insan gücü hem de mühimmat sıkıntısı çekerken, Putin’in yorumları Moskova’nın uzlaşmaya pek istekli olmadığını gösteriyor.

Putin: Ukrayna geri çekilmeli

Moskova’daki Rus diplomatlara yaptığı konuşmada Putin, “Ukrayna birlikleri Donetsk Halk Cumhuriyeti, Lugansk Halk Cumhuriyeti, Herson ve Zaporijia bölgelerinden tamamen çekilmelidir” dedi.

Rusya bu dört bölgeyi 2022’de ilhak ettiğini iddia etse de hiçbiri üzerinde tam kontrol sahibi değil. Herson ve Zaporijia bölgesel başkentleri hala Ukrayna’nın elinde bulunuyor.

Putin Cuma günü yaptığı açıklamada Moskova’nın Kiev’in güneydeki Herson ve Zaporijia bölgeleri üzerindeki “Ukrayna egemenliğini sürdürmesini” “Rusya’nın Kırım ile güçlü bir kara bağlantısına sahip olması koşuluyla” kabul edebileceğini söyledi.

Putin, “Tekrar ediyorum, bizim ilkesel pozisyonumuz şudur: Ukrayna’nın tarafsız, bağlantısız, nükleer silahlardan arındırılmış statüsü ve askersizleştirilmesi” dedi.

Askeri analistler uzun zamandır Rusya’nın saldırıdaki temel hedeflerinden birinin Rusya ile Ukrayna’nın güney kıyısındaki Kırım yarımadası arasında bir “kara köprüsü” oluşturmak olabileceğini söylüyorlardı.

İsviçre’de Ukrayna Barış Zirvesi toplanıyor

Putin’in yorumları, yaklaşık 90 ülke ve kuruluştan devlet başkanları ve üst düzey yetkililerin İsviçre’de büyük bir Ukrayna barış zirvesi için bir araya gelmesinden bir gün önce geldi.

Kiev bu forumu kendi barış gündeminin ana hatlarını belirlemek ve arkasında uluslararası destek toplamak için kullanacak. Rusya zirveye davet edilmedi ve Putin bugün yaptığı açıklamada bu girişimi reddetti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin