Peki Aksakallı ve Abidin Ünal ne zaman tutuklanacak?

Hava Kuvvetleri’nin beyni olarak nitelenen ve bütün savaş uçaklarının harekat sorumluluğuna sahip olan Eskişehir Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi (BHHM) Komutanı Tuğgeneral Özkan Edip Akgülay tutuklanınca yine bir kafa karışıklığı başladı.

Çünkü devlet, Saray’ı ile Genelkurmay’ı ile YAŞ’ı ile onun darbeci olmadığına emin olmuştu. Bu yüzden darbe girişiminin ardından tutuklanıp kısa sürede serbest bırakılmış, ilk YAŞ’ta generalliğe terfi ettirilmiş, sonrasında da Hava Kuvvetleri’nin en kritik komutanlığına atanmıştı.

Ahmet Dönmez, kişisel blogunda kaleme aldığı yazıda Peki o halde Akgülay neden tutuklandı? diye sordu ve 15 Temmuz’a ilişkin ayrıntılar paylaştı.

Evet, o halde Akgülay neden tutuklandı?

Darbeci olmadığına kani oldular ama bir ankesörlü arama iddiası üzerine ‘cemaatçi’ olduğuna ikna oldular da ondan.

Yani ‘darbeci’ değildi ama ‘cemaatçi’ imiş. 

Akgülay Gülen Hareketi sempatizanı mı değil mi ben bilmiyorum. Ama yargı, ankesörlü arama soruşturmaları çerçevesinde cemaatten olduğuna kanaat getirmiş. Kendisi ise ifadesinde bu irtibatı reddetti.

Yine bir “Darbeyi cemaat yaptıysa peki ya bu ne?” vakası ile daha karşı karşıyayız.

Eğer Akgülay Paşa cemaattense, o gecenin en kritik üslerinden birinin komutanı olarak neden darbeye katılım göstermedi? Bunu yargının ve devletin kendisi söylüyor.

****

Bu, işin bir yanı.

Diğer taraftan Edip Akgülay’a ikibuçuk senedir yöneltilen iki suçlama var:

1- Diyarbakır’dan havalanan 6 tane F16 uçağını durdurmadı.

2- Semih Terzi’nin kalkışına engel olmadı.

Oysa bunlardan dolayı yargılanmadı bile. 20 gün tutuklu kalıp tahliye edildi ve hakkında kovuşturmaya yer olmadığına hükmedildi.

Tam tersine, Akıncı davasında da tanık yapıldı.

Tanık sıfatı ile mahkemede söylediği sözler, havuzun amirali Sabah’ta uzun uzun haberleştirildi. Haberde Akgülay’ın ifadesi şöyle aktarılıyordu: “Sanıklardan eski Hava Kuvvetleri Genel Sekreteri Albay Veysel Kavak’ın arayarak Semih Terzi ve timini Ankara’ya götürecek nakliye uçağının kalkmasını istediğini anlatan Akgülay, kalkışa izin vermemesi üzerine Kavak’ın, ‘Yanlış yapıyorsun, ayağını denk al’ dediğini aktardı. Daha sonra o zamana kadar tanımadığı Semih Terzi’nin de kendisini aradığını bildiren Akgülay, ‘Meydanı uçuşa kapatmışsın. Birliklerimi göndereceğim’ diyen Terzi’ye olumsuz yanıt verdiğini söyledi. Terzi’nin, ‘Birliğim taarruzda salak. Ben senin üstünüm. Emirlerime itaat edeceksin!’ demesi üzerine küfrederek telefonu kapattığını dile getiren Akgülay, uçuşların yasaklandığı emrini ne zaman, kimden öğrendiğinin sorulması üzerine, ‘Emri saat 22.15 gibi, 181. filoya gittiğim zaman kuledeki arkadaştan öğrendim. O ana kadar bana bildirilmiş hiçbir emir yoktur’ dedi.”

Eğer Akgülay cemaat mensubu ise ve darbeyi cemaat yaptıysa o zaman Semih Terzi’ye neden direndi? Semih Terzi ona neden “Salak, emirlerime uyacaksın!” diye bağırdı? O sırada albay olan Akgülay, tuğgeneral Terzi’ye neden küfredip telefonu yüzüne kapattı? Yok eğer Semih Terzi cemaatten değilse o zaman darbe planını cemaatin yaptığını nasıl söyleyebiliyoruz?

****

Özkan Edip Akgülay

Eğer mevzu Terzi’nin uçuşuna engel olmamak ise onun Silopi’den kalkıp Ankara’daki Özel Kuvvetler karargâhına gelmesi için bütün yolları açan, ona uçak gönderen Zekai Aksakallı’yı ne yapacağız?

Terzi’yi alacak uçak, uçuş yasağına rağmen Özel Kuvvetler’e bağlı havaalanından havalandı. Bunun için Aksakallı’nın en yakın adamı Ümit Tatan özel bir gayret sarfetti. Uçuş yasağının çiğnenmesi için emir verdi.

Sonra bu uçak Terzi’yi alıp Diyarbakır’dan dönerken Zekai Aksakallı televizyon televizyon geziyordu. Ömer Halisdemir’i 8 kere arayıp “Semih Terzi geldiğinde onu öldür” diye emir verirken televizyonlarda Terzi’nin Diyarbakır’dan Ankara’ya gelmekte olduğundan tek kelime ile bile bahsetmiyordu.

Doğal olarak Terzi, yine Özel Kuvvetler’e bağlı havaalanına, kimseden tek bir itiraz gelmeksizin iniş yaptı.

Yine tek bir engelle karşılaşmadan helikopterle havalandı ve kışlaya geçti. Orada kendisini Aksakallı’nın kurduğu merhum Ömer Halisdemir bekliyordu.

Semih Terzi öldü.

Ömer Halisdemir öldü.

Zekai Aksakallı, 15 Temmuz kahramanı olarak omuzlara alındı.

Halisdemir’i şehit eden Mihrali Atmaca’ya da üstün gayretlerinden dolayı teşekkür etti.

****

Özkan Edip Akgülay’ın ifadesinde önemli bir detay daha var. “Emri saat 22.15 gibi 181 filoya gittiğim zaman kuledeki arkadaştan öğrendim. O ana kadar bana bildirilmiş hiçbir emir yoktur” diyor.

Ona kim haber verecek?

Kendisi o sırada vekaleten üs komutanlığı yapıyor. Üssün asıl komutanı kim: Deniz Kartepe.

O nerede? İstanbul Moda’daki düğünde. Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal’la beraber.

Peki Abidin Ünal uçuş yasağından ne zaman haberdar oluyor?

İlk ifadesine göre 21.30 civarında.

Sonra bu ifadeyi düzeltip ikinci kez savcıya ifade verdi. Bu kez “19.06’da haberdar oldum” dedi.

Peki Abidin Ünal kiminle paylaşıyor bu bilgiyi?

Hiç kimseyle.

Evet, yanlış duymadınız, hiç kimseyle.

O sırada Hava Kuvvetleri’nin bütün üst düzey komutanları hemen yanı başında, düğünde.

Ama o hiç kimseye söylemiyor.

Düğünün sahibi olan Mehmet Şanver o akşam darbenin hava ayağını durdurabilecek en önemli isim. Muharip Hava Kuvveti Komutanı. Ama ona bile söylemiyor. Hatta Şanver olayı ilk duyduğunda hemen Korgeneral Cemal Kadıoğlu’nu Eskişehir’e doğru yola çıkarırken Abidin Ünal, “Gerek yok” deyip onu yoldan geri döndürüyor. Şanver bu skandallar zincirini hem kitabında paylaştı hem de verdiği röportajlarda. Hiç bir savcı harekete geçmedi.

****

Tekrar aynı soruya dönelim: Edip Akgülay’a kim haber verecek?

Bu emir yazılı olarak hava harekat merkezine gönderildiği halde onun niye haberi yok? O kadar sıralı komutan içerisinde duya duya kuledeki bir askerden öğreniyor. Hem de filoya gittiği için duyuyor. Yoksa daha da geç öğrenecek.

Bu arada o 6 uçağın Diyarbakır’dan kalkış saati, 22.28.

Yani, Akgülay’ın uçuş yasağından haberdar olduğunu söylediği saatten 12 dakika sonra.

Bu 12 dakika içerisinde uçakların kalkışını durdurabilir miydi, bilmiyorum. Çünkü kendisinin o sırada hangi emri uygulayacağı konusunda kafasının karışık olduğunu anlıyoruz. O akşam itibariyle Eskişehir BHHM Komutanı olan Recep Ünal, Mehmet Şanver’e, “Komutanım, Akgülay Albay’ın kafası karışık. Uçaklar da ruledelermiş.” diye bildiriyor. ‘Rule’, uçakların havalanmadan önce yerde kalkış için harekete başlaması anlamına geliyor. Bunun üzerine Akgülay’ı arayan Şanver, “Akgülay, kafan karışıkmış arkadaş, söyle neden karışık kafan?” diye soruyor. O da Ankara’daki Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi’nden gelen emirleri söylüyor. Bunun üzerine Şanver, “Senin komutanın benim. Emirleri benden ve Eskişehir BHHM’den alacaksınız. Uçakların ruledelermiş, sakın o uçakları kaldırma!” diye emir veriyor. Akgülay da “Başüstüne komutanım” deyip kapatıyor.

Bu konuşma, o 12 dakikalık dilimde mi gerçekleşiyor, net bir bilgi yok.

Yoksa Akgülay, ilk haberi aldığı zaman konusunda yalan mı söylüyor, onu da şimdilik bilemiyoruz. Yargı, kovuşturmaya yer göremediğine göre bu noktada herhangi bir şüpheye düşmemiş olmalı.

Akgülay’ın, uçuş yasağından saatler sonra haberdar olduğu kesin.

Peki üssün asıl komutanı Tuğgeneral Deniz Kartepe, neden ona haber vermiyor? Neden olacak, az önce dediğimiz gibi, Abidin Ünal ona da söylemiyor. Yanı başında olmasına rağmen. Ta ki kalkışma fiilen başlayıncaya kadar, Moda’daki hiç bir komutana bir şey söylemiyor…

****

Deniz Kartepe, daha sonra darbecilikten tutuklandı. Darbeye ilişkin tek bir emri olmadığı, hatta öğrenir öğrenmez tam tersi yönde girişimleri olduğu halde üç müebbetle yargılanıyor. İddianamede onunla ilgili olarak “Örgütün ‘hava kuvvetleri mahrem yapılanması’ içerisinde yer alan ‘mahrem imamlar’ ile irtibatı tespit edilmiştir” deniyor.

İşte o Kartepe, mahkemedeki savunmasında Abidin Ünal’la ilgili şunları söylüyor: “Diyarbakır’dan kalkan uçakları durdurmak için o kadar çok zaman vardı ki; kalkmaları şaka gibi. Hava sahasının kapatılma emri öğrenildiği ilk anda bizimle paylaşılsaydı, bu olaylar olmazdı. Kafamı kemiren bazı şeyler var. Saat 19.06’da Hava Kuvvetleri Komutanı, hava sahasının kapatıldığından haberdâr olmasına rağmen bize haber verilmemesi kabul edilemez bir hatadır. Bu durum başka niyetleri akla getiriyor. Bu önemli durumun önemi yeterince izah edilmediği için bu duruma düşülmüştür. Bize hava sahasının kapatıldığına ilişkin harekat yıldırım mesajı gönderilmedi. Böyle bir emir 106 yıllık Türk havacılık tarihinde ve dünya tarihinde görülmemiştir. Böyle bir emir varken, bu emrin saklı tutulması akıl alır gibi değil. Bu gizli bir emir değildi, neden bize zamanında bildirilmedi? Kenan Evren’in yaptıkları nasıl 30 yıl sonra sorgulandıysa, bu emrin neden bildirilmediği de sorgulanacak.”

Ben bu haberi ilk okuduğumda bu cümlelerin üzerinden tekrar tekrar geçtim. Lütfen siz de bir kez daha okuyun.

“Böyle bir emir 106 yıllık Türk havacılık tarihinde ve dünya tarihinde görülmemiştir” diyor. Ve bu emrin saklı tutulmasının akıl almaz bir şey vurguluyor.

Habercilik jargonu ile söyleyecek olursak, her bir cümlesi ayrı manşet.

YAZININ KAYNAĞI

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin