Birçok ülke havadaki Boeing 737 MAX 8’leri yere indirdi

BASRİ DOĞAN-AMSTERDAM, TR724

Boeing 737 MAX 8 tipi uçağın son beş ayda iki kere düşmesi üzerine, ülkelerden art arda bu modelin kulanımının durdurulması kararı geliyor.

Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı EASA’nın kararına göre, 737 MAX 8 ve 9 tipi Boeing uçağının Avrupa genelinde uçuşuna izin verilmeyeceği açıklandı.

Hollanda Altyapı ve Su İşleri Bakanı Cora van Nieuwenhuizen yaptığı açıklamada, Hollanda’nın bu tip uçaklara yönelik hava sahalarını kapattıklarını bildirdi.

HAVA SAHASINI İLK KAPATAN ÜLKE HOLLANDA

Bakan Van Nieuwenhuizen’in kararı, Hollanda havacılık düzenleyicisi olan ILT’nin soruşturması gereği olduğu belirtildi. EASA’nın Avrupa hava sahasını kapatmasının doğrudan nedeni, Amerikan tipi iki uçağın kısa süre önce düşmesi olarak değerlendiriliyor. Geçen hafta pazar günü, Etiyopya’daki Etiyopya Havayolları’na ait Boeing 737 MAX 8 uçağının düşmesi nedeni ile meydana gelen kazada 157 yolcunun tamamı ölmüştü. Geçen yıl ekim ayında, aynı türde bir uçak Endonezya’da düşmüş 189 kişi hayatını kaybetmişti.

TÜM KITADA UÇUŞLAR DURUDURULDU

EASA’ya göre, her iki uçak kazasının sebeplerinin de aynı olduğu göz ardı edilemez olduğu belirtildi. EASA, Avrupa çapında havayolu yolcularının güvenliğini sağlamak için elinden geleni yapmak istediğini söylüyor. Boeing 737 MAX’i tüm kıtada uçuşlarının yasaklanmasına karar verdi. Hollanda bu karardan daha önce Boeing 737 MAX hava sahasını kapatmaya karar veren ilk ülke olmuştu. Bir ILT sözcüsü Hollanda ANP aşjansına verdiği demeçte, Hollanda’daki düzenleyicinin bu kararı “sivil havacılığın güvenliğini” ve Boeing 737 MAX’ın “uçuşa elverişliliğini çevreleyen belirsizlikler” nedeniyle garanti altına aldığını söyledi. Karar vermede “komşu ülkelerdeki güncel gelişmeler” ve “ILT’nin havayolu yolcularına vermek istediği açıklık” da rol oynadığı belirtildi.

Hollanda Havayolu ve Turizm Şirketi TUI, Boeing 737 MAX 8 ile uçan tek Hollandalı havayolu idi. TUI, Hollanda filosunda üç Boeing 737 MAX 8 uçağı var. Hollanda’nın bu kararından sonra bu uçakların uçuşuna izin verilmedi. Bu nedenle yerde kaldılar.TUİ Şirketi, “Bu, TUI’ye, ilgili yetkililere ve üreticiye bu konuyu tartışması için zaman kazandırıyor” açıklamasında bulundu. ILT’ye göre, TUI’den Hollanda’ya giden iki Boeing 737 MAX salı akşamı Güney Avrupa havaalanlarına yönelmek zorunda kaldı. Çünkü Avrupa hava sahası bu tür bir uçaklar için hava sahalarını kapatmıştı. TUI Hollanda, Boeing 737 MAX 8 ile uçacak olan yolcuları alternatif bir uçuş hakkında bilgilendirme kararı aldı.

Hollanda’nın ardından salı gününden itibaren İngiltere havacılık otoriteleri bu tür uçakları hava alanlarından yasaklamaya karar verdi. Bu nedenle TUI Hollanda’nın ana şirketi olan Alman seyahat grubu TUI Group, Boeing 737 MAX 8 uçağının tüm uçaklarını yerde tutmaya karar verdi.

İNGİLTERE, ALMANYA VE FRANSA TÜM HAVA SAHALARINI KAPATTI

İngiltere örneğini takiben, Almanya ve Fransa da dahil olmak üzere birçok ülke uçakla ilgili hava sahalarını 12 Mart Salı gününden itibaren kapatmaya karar verdi. Türkiye de uçakları yasaklamak istiyor. Ancak Türkiye bu kararını resmen açıklamadı. Daha önce Malezya, Avustralya, Çin, Endonezya ve Singapur da bu tür uçakları hava alanlarından yasaklamaya karar verdiler. Norveç havayolu, Norwegian Air, Polonya havayolu LOT ve bir dizi Asya havayolu şirketi, şu anda bir Boeing 737 MAX 8 uçağı göndermeyeceklerini söyledi.
ABD, yazılım güncellemesini daha hızlı uygulamak için Boeing’i istiyor.

AMERİKA, BOİNG 737 MAX 8 İLE UÇMAYA DEVAM EDECEK

Amerika ise Boeing 737 MAX 8 uçmaya devam edebileceğini söyledi. Havacılık otoritesinden yapılan açıklamaya göre, uçak “uçuşa elverişli” deniliyor. ABD hükümeti yaptığı açıklamada, Boeing’in 737 MAX 8’in tasarımındaki değişikliği daha hızlı uygulamak zorunda kalacaklarını açıkladı. Değişimi hazırlamak için aylardır çalışmaların devam ettiği, uçuş yazılımının güncelleneceği belirtiliyor.

350 MAX CİHAZI ALICILARA TESLİM EDİLDİ

737 MAX 8, 737’den daha ekonomik bir tasarımı olarak 2017’de tanıtılmıştı. Orijinal 737, en güvenli ve en güvenilir uçaklardan biri olarak kabul ediliyor. Boeing’e göre, bugüne kadar sipariş edilen 5.000’den fazla MAX cihazının 350’sinin Ocak 2019 sonunda alıcılara teslim edildiği açıklandı.

UÇUŞLARI DURDURAN DİĞER ÜLKELER ŞÖYLE:

1) TÜRKİYE

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) talebi doğrultusunda, Türk Hava Yolları’nın (THY), filosunda bulunan Boeing 737 Max 8’leri yere indirme kararı alındı.

2) İNGİLTERE

Birleşik Krallık Sivil Havacılık Kurumu, Boeing 737 MAX 8 tipi uçakların uçuşunu askıya aldı. Kurumdan yapılan açıklamada söz konusu model uçakların Birleşik Krallık hava sahasına girişinin de geçici olarak yasaklandığı duyuruldu.

3) BREZİLYA

GOL Havayolları, filosundaki 121 adet Boeing 737 MAX 8’in kullanımını askıya aldı. MAX 8’lerle ilgili soruşturmayı yakından takip ettiğini duyuran şirket, en kısa sürede bu uçakları yeniden kullanmayı ümit ettiğini belirtti.

GOL Havayolları, geçen hazirandan beri kullandığı bu uçaklarla “tam güvenlik ve randımanla” yaklaşık 3 bin uçuş gerçekleştirdiğini hatırlattı.

4) ÇİN

Etiyopya’da düşen yolcu uçağında sekiz Çin vatandaşı bulunuyordu. Çin’deki havayolu şirketlerine ait 96 adet Boeing 737 MAX 8 uçak bulunuyor. Çin Sivil Havacılık Kurumu, bu uçakların kullanımını “güvenlik risklerine sıfır tolerans yönetim prensibi doğrultusunda” durdurduğunu açıkladı.

Çin Sivil Havacılık Kurumu, söz konusu modelin tamamen yasaklanıp yasaklanmayacağına, Amerikan Federal Havacılık İdaresi ve Boeing ile yapacağı istişarelerin ardından karar vereceğini açıkladı.

5) ARJANTİN

Arjantin devletine bağlı havayolu şirketi Aerolineas Argentinas, Etiyopya’da düşen uçakla ilgili soruşturmalar sonuçlanana dek Boeing 737 MAX 8’lerin kullanımını askıya aldı. Filosunda bu modelden beş uçak bulunan şirket, “Aerolineas Argentinas için en önemli değer güvenliktir” açıklamasında bulundu.

6)MALEZYA

Malezya Sivil Havacılık Kurumu’ndan yapılan açıklamada, ikinci bir bildiriye kadar, Boeing 737 MAX tipi uçakların Malezya hava sahasına girişinin yasaklandığını duyurdu.

7) ENDONEZYA

Endonezya’da 29 Ekim 2018’de Lion Havayolları’na ait Boeing 737 MAX 8 tipi bir uçağın düşmesi sonucu 189 kişi hayatını kaybetmişti. Söz konusu uçak da benzer şekilde, kalkıştan kısa süre sonra düşmüştü.

Endonezya, Etiyopya’daki kazanın ardından ülkedeki Boeing 737 MAX 8 tipi 11 uçağı incelemeye alacağını duyurdu. Bu nedenle Lion Havayolları’nın 10 uçağı ve Endonezya devletine bağlı Garuda havayollarına ait bir uçak geçici olarak kullanılmayacak.

8) HİNDİSTAN

Mumbai merkezli Jet Havayolları, beş adet Boeing 737 MAX 8 uçağının kullanımını askıya aldı. Şirket, uçaklarla ilgili Boeing ile “temasta olduğunu” duyurdu.

9) SİNGAPUR

Singapur Havayolları’na ait SilkAir’in filosunda altı adet Boeing 737 MAX 8 bulunuyor. Ancak şu anda Boeing 737 MAX tipi uçakların ülkeye giriş çıkışı geçici olarak yasaklanmış durumda.

10) MEKSİKA

Havayolu şirketi Aeromexico, filosundaki uçakların güvenliğine inancı “tam” olsa da “müşterilerin huzuru için” Boeing 737 MAX 8’lerin kullanımını durdurduğunu açıkladı. Şirketin filosunda bu uçaktan altı adet bulunuyor.

11) GÜNEY KORE

Eastar Jet havayolu şirketi, filosundaki iki Boeing 737 MAX 8 tipi uçağın uçuşlarını, müşterilerin endişelerini gidermek amacıyla geçici olarak askıya aldığını duyurdu.

Bir şirket yetkilisi, hükümetin güvenlik değerlendirmesi tamamlanana dek uçakların kullanılmayacağını açıkladı.

12) ETİYOPYA

Düşen uçağın ait olduğu Etiyopya Havayolları, kazanın ardından filosundaki diğer dört Boeing 737 Max 8’in kullanımını durdurdu. Daha önceden verdiği 25 uçağın da siparişini bekleyen şirketten yapılan açıklamada, “Kazanın nedenini henüz bilmesek de ekstra bir güvenlik önlemi olarak bu filomuzu kullanmama kararı aldık” denildi.

13) GÜNEY AFRİKA

Güney Afrika merkezli şirket Comair, Boeing 737 MAX’leri uçuş programından çıkarma kararı aldığını duyurdu. Şirket, sekiz adet sipariş ettiği uçaklardan ilkini geçen ay teslim almıştı.

14) VİETNAM

Vietnam Sivil Havacılık İdaresi, Etiyopya’daki kazanın nedeni belli olana dek yerel havayolu şirketlerine Boeing 737 MAX tipi uçakların kullanımı için lisans vermeyeceğini duyurdu.

15) CAYMAN ADALARI

Cayman Havayolları da filosundaki iki Boeing 737 MAX 8 tipi uçağını, “yolcularının ve mürettebatının güvenliğini ön plana koyduğunu” belirterek geçici olarak kullanmama kararı aldı.

16) NORVEÇ

Norwegian Air Shuttle tarafından yapılan açıklamada ikinci bir bildiriye kadar Boeing 737 MAX 8’lerin kullanılmayacağı açıklandı.

17) ALMANYA

Almanya Etiyopya’daki uçak kazasının ardından hava sahasını Boeing 737 MAX 8 uçuşlarına kapattığını açıkladı.

18) FRANSA:

Fransa, Boeing 737 MAX 8 tipi uçağının güvenlik tehdidi oluşturduğu gerçekçesiyle durdurduğunu duyurdu.

19) HOLLANDA

Hollanda, Boeing 737 MAX 8’i yasaklayan ülkeler arasına girdiğini belirtti.

20) AVUSTRALYA

Avustralya Boeing 737 MAX tipi uçaklarla ilgili karar aldı. Alınan kararla, Avustralya’dan ya da Avustralya’ya bu modelle yapılacak uçuşlar geçici olarak durduruldu. Avustralya Sivil Havacılık Kurumu’ndan yapılan açıklamada, şu aşamada, Boeing 737 MAX ile ilgili “güvenlik risklerinin yeniden gözden geçirilmesinin ardından elde edilecek bilgilerin bekleneceği” belirtildi.

Avustralya merkezli şirketlerin Boeing 737 MAX tipi uçağı yok. Ancak Avustralya’nın aldığı karar, bu ülkeye uçuş gerçekleştiren Singapurlu SilkAir ve Fiji Havayolları’nı etkileyecek.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin