Interpol, AKP’nin 500 civarı ‘kırmızı bülten’ talebini reddetti: “Dayanaksız ve mensetten uzak”

Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol), AKP iktidarı yönetimindeki Adalet Bakanlığı tarafından yapılan ‘kırmızı bülten’ başvuruları tek tek reddediyor. Son dönemde İnterpol’e 500 civarı başvuru yapan Adalet Bakanlığı’nın talepleri, ‘dayanaksız ve mesnetten uzak’ gerekçesiyle kabul edilmedi.

Son olarak İnterpol, Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) eski lideri Salih Müslim’i kırmızı bültenle arananlar listesinden çıkardı. Müslüm hakkında Ankara Kızılay’da 2016’da düzenlenen saldırının ardından açılan dava kapsamında kırmızı bülten çıkarılmıştı.

Müslim hakkındaki arama kararının sadece bu dava kapsamında olması nedeniyle eski PYD eş başkanının INTERPOL tarafından arananlar listesinden çıkartıldığı ifade ediliyor. Buna göre, diğer PKK üyeleri hakkındaki davaların sürmesi nedeniyle INTERPOL araması kararları hâlâ yürürlükte.

Kızılay davasında yargılama sürerken 144 kişinin dosyası ayırılarak, kırmızı bülten talebiyle, INTERPOL’e gönderilmişti. Müslüm’le birlikte diğer PKK yöneticilerinin de aralarında bulunduğu sanıklar hakkında önce kırmızı bültenle arama kararı çıkarıldı. Ancak INTERPOL bir süre sonra kırmızı bülteni iptal etti.

Amerika’nın Sesi’ne göre ise diğer yandan İNTERPOL bu sırada yapılan 352 kişi hakkındaki başvuruları da yu da işleme sokmadan reddetti.

‘İnterpol Türkiye’nin talepleri dayanaksız ve mensetten uzak buluyor’

Bu durumu değerlendiren Ankara Kızılay saldırısı davası avukatlarından Mahmut Vefa, INTERPOL’un Türkiye’nin taleplerini ciddiye almadığını söyledi. Vefa, “İnterpol merkezi artık Türkiye’nin gönderdiği kırmızı bülten taleplerini çok ciddiye almıyor, dayanaksız ve mesnetten uzak buluyor. Türkiye uluslararası hukuk açısından büyük bir handikapın içerisinde, bu Türkiye açısından utanç verici. Bu konularda daha hukuki çerçeve içerisinde kalınmalı. Her siyasi muhalifin ya da farklı siyasi görüşteki insanların kırmızı bültenle aranması taleplerinin, uluslararası hukuk kurallarına dayandırılması gerekiyor. Türkiye keyfi bir şekilde davranıyor, hukuk kurallarına dikkat etmeden başvuruyor. Bu nedenle INTERPOL Türkiye’nin başvurularının büyük çoğunluğunu reddediyor. Son gelen yazıya göre 500 civarında başvuru reddedilmiş durumda. Türkiye’nin terörist olarak gördüğü çok sayıda kişinin uluslararası hukuk ve siyaset açısından terörist görülmediklerini, terörist aktivite içinde olmadıkları gösteren bir kanıttır” dedi.

İnterpol’un sayfasında sadece Mehmet Aydın ve kardeşi görünüyor

Diğer yandan Interpol’ün sitesinde Türkiye hükümetinin talebi üzerine kırmızı bültenle arananan sadece iki kişi görünüyor. Bu kişiler Çiftlik Bank’ın kurucusu Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin