Hukukçu Meclis Başkanı KHK önergesini iade etti: Düşman hukuku ibaresini kaldırın

Kendisi de hukukçu olan TBMM’nini yeni başkanı Mustafa Şentop, onbinlerce mağdurun hakkını arayan Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bankaların KHK’lilere neden kredi yapılandırması yapmadığıyla ilgili verdiği soru önergesini iade etti. Şentop, gerekçe olarak önergede geçen ‘düşman hukuku’ ibaresini göstererek bu tanımının çıkartılmasını istedi.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, KHK’lilere bankalar tarafından kredi kartlarına yapılandırma sağlanmaması ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sorduğu önerge Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından iade edildi. Metinde geçen ‘düşman hukuku’ tanımı nedeniyle önergeyi iade eden Şentop, bu ibarenin çıkartılması halinde önergenin işleme alınacağını söyledi. Gergerlioğlu ise, “KHK’liler iş bulamıyor, intihar ediyor, tedavi için yurt dışına gidemiyor, kanser oluyor, ülkeyi açık bir cezaevine dönüştürdüler. Bu düşman hukuku değil de nedir” diyerek önergenin bu nedenle iade edilmesine tepki gösterdi.

‘BUNLAR YAŞANIRKEN DÜŞMAN HUKUKU LAFINI KULLANMA DİYORLAR’

Gergerlioğlu bu güne kadar 500’e yakın soru önergesi verdiğini ve bu önergelerin yüzde 70’inin KHK’lilerle ilgili olduğunu söyledi. Verdiği önergelere yanıt alamadığını belirten Gergerlioğlu, KHK’lilerin yaşadıklarını ‘düşman hukuku’ olarak gördüğünü söyleyerek şöyle devam etti: “Nasıl cevap verebileceklerini bilmedikleri için sorularımızı cevapsız bırakmayı tercih ediyorlar. İşe başvuruyor ‘hayır’ yanıtını alıyor, tedavi için yurtdışına gitmek isteyenlere ‘pasaport alamazsın’ yanıtı veriliyor, bankadan kredi kartı almak istiyorlar ‘hayır alamazsın’ deniliyor. Bunun gibi binlerce vaka var. En son KHK’yle ihraç edilen kanser hastası Prof. Haluk Savaş’a da pasaport verilmedi. Maalesef son iki buçuk yıldır baltayı almış belimize vuruyoruz. Nazilerin Yahudilere yaptığı muamelenin aynısını yapıyorlar ve sonra kalkıp, ‘Bana bunları sormayın, sorarsınız cevaplamam’ diyorlar. OHAL bitince OHAL hükümleri bitecekti hani? İnsanlar öğrenciyken tutuklandılar, eğitim hayatlarına devam edemediler. Sonunda geldiğimiz nokta vahim bir yeri gösteriyor. Bütün bunlar yaşanırken ‘sen düşman hukuku lafını kullanma’ diyorlar.”

‘DÜŞMAN HUKUKU YERİNE NE DİYELİM?’

‘Düşman hukuku’ ibaresinin yerinde olduğunu ifade eden Gergerlioğlu, “Ülkeyi KHK’lilere işkenceye çevirmek istiyorlar. İlelebet süren seyahat engeli mi olur? Yine Haluk Savaş’a döneceğim… Kendisi gündeme gelmesine rağmen hiçbir şey yapılmadı. Pasaport engeli kalkmadı. Öylesine zalimce bir KHK rejimi kurmuşlar ki dünya yıkılsa bir adım geri atmıyorlar. Bütün bunlardan sonra yaşananlara düşman hukuku dediğimde ‘vay efendim nasıl düşman hukuku dersin’ diyorlar. ‘Beni kırdın, beni incittin’ diyorlar. İnsanlar hayatlarına son veriyor bu yüzden. Biraz da kırılın! Kanser oranları arttı, olmayan hastalıklar ortaya çıktı, boşanma oranları arttı, KHK’liler komşularıyla konuşamıyor. KHK’lilerin yaptığı her işlem ‘teröristin yaptığı işlem’ olarak görülüyor. KHK’lilere ‘sen düşmansın’ muamelesi yapılıyor. Bunlara nasıl düşman hukuku demeyelim? Biz daha çok şey yaşıyoruz ama yaşadıklarımız medyada görünmüyor. İnsanlara bu kötü muameleyi nasıl gösterebiliyorlar? Cezaevlerinde hücrede ölen insanlar var. Bunu kimse görmedi. Bu olaylara karşı ‘düşman hukuku lafını kullanma’ diyor. Düşman hukuku yerine ne diyelim peki?” diye konuştu.

ÖNERGEDEN ‘DÜŞMAN HUKUKU’ İBARESİ ÇIKARTILIRSA İŞLEME ALINACAK

Meclis Başkanı Mustafa Şentop imzalı önergede, soru önergesinin bu haliyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a gönderilemeyeceği belirtilirken söz konusu ibarelerin önergeden çıkartılması halinde önergenin işleme alınacağı Gergerlioğlu’na iletildi. Yanıtta şöyle denildi: “Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün 96’ncı maddesine göre soru, kısa gerekçesiz ve kişisel görüş ileri sürülmeksizin kişilik ve özel hayata ilişkin konuları içermeyen bir önerge ile açık ve belli konular hakkında bilgi istemekten ibarettir. İlgili önergenin (5) numaralı sorusunda yer alan ‘düşman hukuku’ ibaresi mezkûr içtüzük hükmü çerçevesinde değerlendirilmiştir. Söz konusu ibare çıkarıldığı takdirde önerge işleme anılabilecektir.”

ÖNERGEDEKİ SORULAR…

İade edilen soru önergesinde Gergerlioğlu, şu soruların Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanmasını istedi:

Vakıf Bank şubesinden KHK’lilere yönelik kredi kartı yapılandırma taleplerine olumsuz yanıt verildiği iddiaları doğru mudur?

Eğer iddia doğruysa KHK’lilere kredi kartı yapılandırması yapılmamasının sebepleri nelerdir?

Bu uygulama ayrımcılık değil midir? Türk Ceza Kanunun 122. maddesinde düzenlenen nefret ve ayrımcılık maddesi çerçevesinde açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır?

KHK’lilere yönelik bu tarz başka ayrımcı uygulamalar bankacılık sektöründe uygulanmakta mıdır?

KHK’lilere haklarının elinden alınmasına yönelik ayrımcı ve düşman hukuku uygulamalarını engellemek için bakanlıklarınızın yapmış olduğu çalışmalar nelerdir?

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin