GYV’den Birleşmiş Milletler’de altı özel program

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV), Birleşmiş Milletler 63. Kadının Statüsü Komisyonu (CSW63) kapsamında 8 sivil toplum örgütü ile ortaklaşa 6 paralel etkinlik düzenledi
Birleşmiş Milletler 63. Kadının Statüsü Komisyonu Oturumu (CSW63) vesilesiyle Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV), 8 sivil toplum örgütü ile ortaklaşa 6 paralel etkinlik düzenledi. Panellerde kadının barış ve güvenliğin sağlanmasındaki etkin rolü, mülteci kadınların entegrasyonuna sivil toplum örgütü (STK) katkıları, eğitimin rolü, Türkiye’de yaşanan kadın hakları ihlalleri, Türk kadın mültecilerin yaşadıkları zorluklar, dindar kadın liderler gibi birçok konu ele alındı.

2013 yılından beri GYV sürdürülebilir kalkınmayı ve insan haklarını teşvik etme görevinin bir parçası olarak CSW haftalarında, STK’ların kadınların ve kızların güçlendirilmesi konusundaki tecrübe ve deneyimlerini paylaşmak, ortaklıklar kurmak ve Birleşmiş Milletleri Kadın komisyonunun mevcut gündemiyle ilgili farkındalık yaratmak için platformlar oluşturuyor.

Bu yıl, GYV`in organize ettiği CSW63 toplantılarına New York, New Jersey, Washington DC, Atlanta, Kaliforniya, Teksas, Hindistan ve Yunanistan’dan katılım sağlandı.

CSW etkinlikleri 13 Mart 2019 Çarşamba günü, “Kadınların Güçlendirilmesinde Kültürel Engellerin Aşılması için Eğitimin Rolü” paneliyle başladı. Panelistler, kızların ve kadınların tüm dünyada karşılaştığı en yaygın kültürel zorlukları masaya yatırdı. Panel Set Them Free Atlanta Gençlik Grubu ortaklığında düzenlendi. Profesör Monserrat Washburn moderatörlüğünde gerçekleşen oturum Pioneer Academy Dekanı Monica Bajrakteravic’in konuşmasıyla başladı.

Bajrakteravic, kültürel engellerin kadınların güçlenmesi üzerindeki etkisini anlattı. Birçok mesleki deneyimini paylaşarak, kaliteli eğitime erişimin genç kızlara nasıl güç verdiğini ve yaşamlarını nasıl değiştirdiğini anlattı. Emory Üniversitesi birinci sınıf öğrencisi Sueda Polat ise Türkiye’deki adalet sistemini anlatarak ve bazı istatistikler sundu. Türkiye’de gerçeklesen cinsel saldırılara ilişkin birkaç vaka incelemesi yaptı.

Son olarak, Forsyth Central Lisesi’nde ikinci sınıf öğrencisi Sibel Olcal ve Fulton Fen Akademisi Okulunda birinci sınıf öğrencisi olan Gulsima Duranel, zorla ve erken yaşta olan evliliklerin kız çocuklarının güçlenmesini ve eğitimini nasıl engellediğini anlattı.


GYV’nin “Kadınların Barış ve Güvenlik Süreçlerine Etkin Katılımı” konulu paralel etkinliği 14 Mart 2019 Perşembe günü gerçekleşti. Uzmanlar, BM Kadın Uzman Grubu Toplantısı’nın son raporunda belirtilen kadınların barış ve güvenliğe katılımının ana eğilimlerini ve küresel zorluklarını tartıştı.

İlk konuşmacı, BM Siyasi İşler Bölümünün Siyasi İşler Sorumlusu Cecile van Manen, barış ve güvenlik alanındaki kalıcı cinsiyet eşitsizliğinden bahsetti. Cecile Hanım’ın konuşmasının ardından, Dış İlişkiler Konseyi Kadın ve Dış Politika Kıdemli Üyesi Jamille Bigio, kadınların resmi ve gayrı resmi barış süreçlerine katılımının altını çizdi. Jamille Hanım ayrıca, Kadının Güvenlik Projesine Katkıları projesinden önemli birçok veri sundu. Afrika Birliği Gözlemci Misyonunun Kadın, Barış ve Güvenlik Danışmanı Verlaine-Diane Soobroydoo, kadınların liderliği için daralan siyasi alandan bahsetti.

Verlaine-Diane Hanım, Afrikalı Kadın Liderler Ağı girişimini ve faaliyetlerini katılımcılar ile paylaştı. Son olarak, BM Silahsızlanma İşleri Başkanlığı Konvansiyonel Silahlar Şubesi Eski Şefi Dr. Swadesh Rana, katılımcılarla modern toplumlarda barış ve güvenlik açısından cinsiyet paritesinin önemi hakkında karşılıklı konuşarak etkili bir sunum gerçekleştirdi.


15 Mart 2019, Cuma gününün ilk paneli Set Them Free tarafından “Mülteci Kadınların Entegrasyonunda Sivil Toplumun Katkıları” konusu ile gerçekleştirildi. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı İletişim Direktörü ve Set Them Free New York Temsilcisi Esra Aydın, Türkiye’de yaşanılan kadın ve çocuk hakları ihlallerinin ve Yunanistan’da yaşayan Türk mültecilerin durumunun altını çizdi. Set Them Free’nin “Sınır Tanımayan Kız Kardeşler” projesi kapsamında Yunanistan’da yaşayan Türk kadın ve çocuk mültecilere yönelik gerçekleştirmiş olduğu psikolojik destek seminerleri ve online İngilizce & Almanca dil dersleri hakkında bilgi verdi.

Esra Hanım’ın ardından, HIAS New York İstihdam Uzmanı Yalda Afif, mülteci kadınların sosyo-ekonomik güçlenmesinde STK’ların katkılarını tartıştı. Uluslararası Mülteci Yardımlaşma Projesi’nin Gardner Kamu Hizmeti Üyesi Youstina Youssef, mülteci kadınların yolculuğunun yasal perspektifini ve mülteci kadınların güçlenmesinde hukuki yardımların nasıl büyük farklılıklar yaratabileceğinden bahsetti. Son olarak, uzun yıllardır hakimlik yapan Ann Graham, kendi mesleki birikimleriyle hukuk perspektifine katkıda bulundu ve Teksas’ta üyesi olduğu STK’ların mültecilere yönelik yapılan çalışmalardan tecrübeler aktardı.

Bu panelin ardından “Susturulmuş Türkiye’nin Savunucuları” platformu ortaklığında “Çatışmadan kurtulan kadınlar” paneli gerçekleştirildi. Beth Shalom v`Emeth Reform Temple’dan moderatör Heidi Hoover, mültecilerin yeniden yerleştirilme sürecinde karşılaştıkları zorlukların tartışılması için bir platform oluşturdu.

Atlanta’dan yazar Patricia Holt, mülteci kadınların deneyimleri hakkında birçok önemli rakam ve yaşanılan gerçekleri paylaştı. Atlanta Interplay’in Başkanı Christine Nichols Gautreaux, çatışmadan kurtulanları desteklemek yapılan uygulamalardan bahsetti. Ayrıca dinleyicilere kadınların zorlukları daha kolay bir şekilde atlatmalarını sağlayacak birkaç teknik gösterip bunları uygulamaya davet etti.

Danimarka Lisesi ikinci sınıf öğrencisi Zeynep Begüm Girdap, Türkiye’de zulüm gören kadınlar hakkında bir değerlendirme yaptı. Zeynep Hanım, Türkiye’de mağdur kadınların yeni iş bulma ve kendilerini güçlendirme açısından karşılaştıkları sosyal zorluklardan bahsetti. Bu oturumun son konuşmacısı Milton Lisesi Ortaokul Öğrencisi Bahriye Agu ise Türk mülteci kadınların Türkiye’deki cadı avından kaçarken yaşadıkları problemlerden bahsetti.


Bir sonraki panel, “Toplumda Kadın Dini Liderlerin Güçlendirilmesi” başlığıyla, 15 Mart 2019 Cuma günü “Kuzeydoğu İslam Toplum Merkezi (NEICC)” ile ortaklaşa düzenlendi. Farklı dini kökenden gelen konuşmacılar, kadın dini liderlerin herkes için barışçıl ve kapsayıcı toplumlar yaratmadaki rolünü tartıştı.

NEICC Başkanı Dr. Şeyma Aslan, açılış konuşmasından sonra oturumun moderatörü olan ve New Jersey eyaletinin Montgomery şehrindeki seçilmiş ilk kadın Belediye Başkanı Dr. Sadaf Jaffer’ı tanıttı. Hindistan’da kadın güçlenmesini savunan tanınmış bir lider olan Iqra Eğitim Vakfı’nın Kurucusu Uzma Naheed Hanım, kadınların toplumda barışı ve uyumu sağlamadaki rolü konusundaki bakış açılarını ve saha deneyimlerini paylaştı. Rutgers Üniversitesi’nde Yardımcı Profesör ve Salaam Shalom Kardeşliğinin (SOSS) kurucu ortağı Dr. Atiya Aftab, kadın dini liderler için önemli bir rol model olarak kendi deneyimlerini paylaştı. Klinik Psikolog ve Salaam Shalom Kardeşliği Yönetim Kurulu Üyesi Annette Rotter, SOSS’un yerel topluluklarda kadınların dini liderliğini güçlendirmek için gerçekleştirdikleri projelerden bahsetti. Son olarak, Veteran İdaresi New York Limanı Sağlık Sistemi’nden Din Görevlisi Carole Wilkins, kadınların dini liderliklerinin toplumda nasıl olumlu bir değişiklik yaptığı konusundaki uzmanlığını paylaştı.

CSW63’ün “Kadınların Güçlendirilmesinde Eğitimin Rolü” adlı son etkinliği Pacifica Enstitüsü ve UNA ABD Silikon Vadisi ile ortaklaşa düzenlendi. Konuşmacı genç liderler; azınlık topluluklarında kendini savunma eğitimi, mülteciler için online dil desteği, konuşma partnerlikleri ve kadınlar için zihinsel sağlık desteği eğitimi hakkında konuştu

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin