Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın üniversite diploması olmadığı iddialarıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. CHP’li Tur Yıldız Biçer soru önergesinde, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yedek subay olarak askerliğini yapabilmek için hangi diplomayı verdi?” diye sorduğu önergeye cevapta söz konusu belgelerin imha edildiği ortaya çıktı.
BAKAN IŞIK CHP’Lİ BİÇER’E CEVAP VERDİ: İMHA EDİLDİ
CHP’li Biçer’in soru önergesini cevaplayan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, askerlik yükümlülerine ait şahsi dosyaların askerlik şubesi başkanlıkları tarafından tutulduğunu, terhis belgesi, alınan cezalara ait belgeler ve sağlık raporları hariç olmak üzere terhis tarihini müteakip yasada yazılı olan yaş sınırı (41 yaşına girdikleri yıl sonu) itibariyle imha edildiğini açıkladı.
OdaTV’nin haberine göre, Işık, Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu’nun 3. maddesinde, 11 Ekim 1960 tarihli ve 97 sayılı kanunla yapılan değişiklikle, yüksekokul ve fakültelerden mezun olan yükümlülerin askerlik hizmetlerini yedek subay statüsünde yapabileceklerinin hükme bağlandığını, söz konusu düzenlemenin 12 Kasım 1980 tarihine kadar yürürlükte kaldığını belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımız, bu hüküm uyarınca diploması dahil mevzuat gereği istenen tüm belgeleri askerlik şubesine ibraz ederek yedek subay statüsünde askerlik hizmetine başlamış ve hizmet süresi sonunda terhis edilmiştir” dedi.
HALAÇOĞLU GÜNDEME GETİRDİ, EMİNAĞAOĞLU YSK’YA TAŞIDI
Erdoğan’ın üniversite mezunu olmadığı, diploması olmadığı için sonradan diploma üretildiği tartışmaları Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapıldığ 2014’ten beri sürmesine karşın bugüne kadar tatmin edici bir açıklama getirilememişti.
Konuyu ilk olarak MHP Milletvekili Yusuf Halaçoğlu gündeme getirmiş ve Erdoğan’ın diplomasının sahte olduğunu savunmuştu. Ardından onlarca haber yapıldı. Ancak Erdoğan kanadı bugüne kadar kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapmadığı gibi belge de ortaya koyamadı. Son olarak önceki gün YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yüksek Seçim Kurulu’na başvurarak konunun araştırılmasını istedi.
ÜNİVERSİTENİN ARŞİVLERİNE ERİŞİM ENGELİ
Diploma tartışmaları sırasında geçtiğimiz yıllarda tuhaf bir olay yaşandığı da ortaya çıktı. Marmara Üniversitesi diploma sorgulama sisteminin İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla cumhurbaşkanlığı seçim döneminde erişime kapatıldığı ileri sürüldü. Mahkeme 18 Temmuz 2014 tarihli kararıyla ilgili üniversitenin aramalarına erişim engeli getirdi. Bu karar da ‘diplomanın sahte olduğu’ yönündeki şüpheleri artırmıştı.
MEZUNSA ÜNİVERSİTELİ ARKADAŞLARI NEREDE?
MHP’li Yusuf Halaçoğlu’na göre Erdoğan 4 yıllık değil, 3 yıllık fakülte mezunu. Dolayısıyla Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanı olamaz. Zira bir kişinin Cumhurbaşkanı olabilmesi için 4 yıllık mezunu olması şart. Halaçoğlu’nun bu iddiası Nisan 2014’te Marmara Üniversitesi tarafından yalanlanmıştı. Dönemin rektörü Zafer Gül, tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Sayın Başbakanımız, T.C. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ticari Bilimler Fakültesi’nden 1980-1981 öğretim yılı Şubat döneminde mezun olmuştur.” denilmişti. Ancak Erdoğan’ın İmam Hatip’ten arkadaşlarıyla sık sık görüşürken, üniversiteden hiç bir arkadaşıyla biraraya gelemesi kafaları karıştırmıştı. İddiaları ciddiye alan ve bu konuda yeni belgeler bulan Ulusal Parti Genel Başkanı ve Türk Solu Gazetesi Başyazarı Gökçe Fırat, 15 Temmuz darbe girişimi gerekçesiyle yapılan operasyonlara dahil edilip tutuklanmıştı.
Erdoğan’ın diplomasıyla ilgili daha önce gündeme getirilen ve cevaplanmayan sorular şöyle idi:
1- Mezuniyeti 1979 mu, 1981 mi?
Tayyip Erdoğan’ın diploma ve üniversite mezuniyet tartışması İstanbul Belediye Başkan Adayı olduğu 1994’te Milliyet’te yayınlanan bir haberle başladı. Haberde, Erdoğan’ın RP’nin kendi ifadesine dayanarak hazırladığı biyografide Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi’ne 1974-75 döneminde girdiği, 1979’da mezun olduğu yazıldığı ancak mezuniyet tarihinin 1981 olduğu düzeltmesi yapıldı. Çelişki şu ki, her iki tarihte de diplomada adı geçen Marmara Üniversitesi ve fakülte yok. Üniversite 1982’de kuruldu.
2- 1982’de kurulan üniversite 1981 diploması nasıl verir?
Yusuf Halaçoğlu’nun iddiası üzerine rektörlük Erdoğan’ın diploma örneğini yayınladı. Belgede mezuniyet tarihi Şubat 1981 olarak yer aldı. Ancak Marmara Üniversitesi, Temmuz 1982 tarihinde kuruldu.
3- Okulun adı ne? İdari mi Ticari mi?
Erdoğan’ın mezun olduğu üniversitenin adı da tartışmalı. Rektörlük açıklamasında “T.C. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ticari Bilimler Fakültesi’ denilirken, yayınlanan diplomada okulun adı “T.C. İstanbul İktisadi ve İDARİ Bilimler Fakültesi’ olarak yazıyordu.
4- Niçin diplomada farklı, mezuniyet belgesinde farklı dekan ismi var?
Erdoğan’ın geçici mezuniyet belgesi ile diploması arasındaki bir diğer fark da ıslak imzalar oldu. Geçici Mezuniyet Belgesi’nde Dekan Sinan Artan’ın ıslak imzası yer alırken, üniversitenin yayınladığı diplomada ne dekan Prof. Dr. Ömer Faruk Batırel’in ne de rektör Prof. Dr. Orhan Oğuz’un ıslak imzaları bulunmuyor. ‘Geçici Belge’de dekan Doç. Dr. Sinan Artan iken, diplomada dekan olarak Prof. Dr. Ömer Faruk Batırel imzası yer aldı. ‘İki belge arasında dekan mı değişti?’ sorusu da cevapsız.
5- Dekan olmadan nasıl imza attı?
Geçici mezuniyet belgesininde “Fotoğrafı yukarıda onaylanmış …” deniyor. Ama, söz konusu belgede fotoğraf yok. Geçici mezuniyet belgesinde, dekan Sinan Artan, Noter’e tasdik ettirilende Prof. Ömer Faruk Batırel var. 1982’de dekan olan Ömer Faruk Batırel’in imzası, 1981’de mezun olan Erdoğan’ın diplomasında ne arıyor.
6- Ergün Poyraz, noter tasdikli diploma yayınladı işler yine karıştı
Yazar Ergun Poyraz, Erdoğan’a ait olduğunu iddia ettiği 1994 noter onaylı bir diploma fotokopisi yayınladı. Diplomanın üzerinde İstanbul 15. Noteri’nin mührü ve imzası bulunuyor. Rektörün yayınladığı diploma ile iki temel fark var. Rektör’ün yayınladığı diplomada, bölüm, ünvan, mezuniyet tarihi, diploma numarası, öğrencinin ismi, rektör ve dekanın isimleri bilgisayar ile yazılmışken, Poyraz’ın yayınladığı noter tasdikli diploma örneğinde aynı bölümler el yazısı ile yazılmıştı. İki diploma arasındaki bir diğer fark da Rektör’ün yayınladığı diplomada Rektör ve Dekan’ın imzası yer almazken, Poyraz’ın yayınladığı diplomada rektör ve dekanın ıslak imzaları yer alıyordu.
7- Yıllıkta resmi niçin yok ve üniversite arkadaşları nerede?
CHP Gökçebey eski İlçe Başkanı Ömer Başoğlu 1981’de Ticari Bilimler Fakültesi mezunu bir video klip hazırladı. Klipteki kendisiyle aynı üniversitede okuduğunu iddia eden Erdoğan’a hiç rastlamadığını anlatıyor. Erdoğan’ın fakülte futbol takımında ve mezuniyet yıllığında yer almadığını belgeliyor.
8- Beni neden mahkemeye vermiyor?
Yusuf Halaçoğlu’nun da haklı bir sorusu var: “Ben, Cumhurbaşkanına diploman sahte diyorum beni mahkeme vermiyor. Normal başka bir şey olsaydı çoktan verirdi. Diyorum ki; 1981 yılında mezuniyet belgesi almışsın, mezuniyet belgende ne resim var, ne gizli damga var, soğuk damga. Dekanın da mührü yok. Diğerlerinde resim var, soğuk damga var. Seninkinde niye öyle değil?”
9- Cumhurbaşkanlığı Genel sekreterliği niçin tartışmaları bitirmiyor?
Sosyal medyada tartışılan bu konu cumhurbaşkanlığı makamını yıpratan bir soruna dönüştü. Erdoğan’a yönelik hakaret, tahfif, yıpratma gerekçesiyle yüzlerce dava açan basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanlığı avukatlarının suskunluğu tartışmaları büyüttü.
Marmara Üniversitesi diplomayı paylaşmadı
Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘diploması’yla ilgili son açıklama dün akşam saatlerinde Marmara Üniversitesi’nden geldi. Rektör Mehmet Emin Arat tarafından yapılan 4 sayfalık uzun açıklamada, üniversitenin tarihi anlatıldı. Ardından Erdoğan’ın 4 yıllık mezunu olduğu belirtildi ancak diploma yine kamuoyuyla paylaşılmadı. Açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımızın lisans düzeyinde ‘dört yıl’ eğitim veren Ticarî Bilimler Fakültesi’nden mezun olduğu, bu fakültenin zaman içinde diğer fakültelerle birleştirilerek İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne dönüştürüldüğü ve günümüzde ise İşletme Fakültesi bünyesinde yer aldığı tarihî belgelerle ve resmî kayıtlarla sabittir.” denilmişti.