Erdoğan, Bahçeli ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin revizyonunu konuşacak

31 Mart ve yenilenen İstanbul seçimlerindeki yenilginin ardından Cumhur ittifakı ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni masaya yatıracak. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli ile bir araya gelerek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin aksayan yönlerini masaya yatıracak.

Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) yeni sistemde aksayan tarafların araştırılması talimatı veren Erdoğan, G20 Zirvesi dönüşünde Bahçeli ile görüşecek. Sistemin aksayan yanları konusunda görüş alışverişinde bulunacak.

YENİ SİSTEM NE TÜR ZORLUKLAR OLUŞTURDU

Erdoğan’ın, yeni sistemle ilgili DDK’ya, “Bakanlıklarda yeni sistemin işleyişi nasıl? Sistemde ne tür aksaklıklar oluştu? Dışarıdan kabineye bakan atamak yasama ile yürütme arasında ne tür zorluklar oluşturdu, araştırın” talimatı verdiği öğrenildi.

İKİ PARTİ DE SİSTEMİN DEVAMINDAN YANA

Her iki parti liderinin de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin devamından yana olduğunun altı çizilirken, amacın sistemin güçlendirilmesi, yasama ve yürütmeyi güçlü kılabilmek için başta Meclis İçtüzüğü olmak üzere uyum yasalarıyla ilgili de görüş alışverişinde bulunacağı ifade edildi.

PARLAMENTER SİSTEM VE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

İstanbul seçiminin ardından muhalefet cephesinden gelen parlamenter sisteme dönüş ve anayasa değişikliği çağrılarının da masaya yatırılacağı belirtildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinin ilk grup toplantısında anayasa değişikliğini gündeme getirdiğine işaret edilirken, Cumhur İttifakı’nın da muhalefetten gelen bu tartışmaya birlikte karşılık vermesi gerektiğinin altı çiziliyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle devletin temellerini sağlama alınması gerektiği vurgulanıyor.

YASAMA YÜRÜTME ARASINDA SIKINTI

Yeni sistemle muhalefetin eleştirilerine karşın Cumhurbaşkanı’na “dışarıdan bakan atama” yetkisi verilmişti. Erdoğan da 24 Haziran 2018’deki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin ardından mevcut kabinenin çoğunluğunu dışarıdan atamıştı. Ancak dışarıdan atanan bakanların yürütmede sıkıntıya düştüğü belirtiliyor. Bu durumun en önemli etkisinin yasama ve yürütme arasındaki sıkıntılardan kaynaklandığı ifade ediliyor. Dışarıdan atanan bakanların da milletvekillerinden gelen istekleri göz ardı ettiğine dikkat çekiliyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin