Dolar hesapları 171 milyar dolara yükseldi: Büyük deprem alametleri!

HABER-YORUM | SEMİH ARDIÇ

Krizin Saray ve müteahhitlerini nasıl zorda bıraktığını dün Yeni Şafak’ın “patron zorda, şu paraları ödeyin” minvalindeki sürmanşeti (http://www.tr724.com/havuzda-isyan/) gayet berrak bir şekilde ortaya koydu. Merkez Bankası’nda bile para bırakmadılar. Seçime kadar yine karşılıksız para basılacağı konuşuluyor.

İhracat ve turizmde bu sene işler iyi gitmiyor. Turizmde son çare olarak dünyanın en ucuz konaklama ve tatil imkânı sunulduğu için döviz kurundaki artışı fırsata çevirmek isteyenlerin tek seferlik ziyareti ile yüzler nispeten güldü.

OTOMOTİV İHRACATI SERT DARALDI

Senelerin birikimi bir kriz için geçici bir rahatlama oldu o kadar. Döviz borçları kur şokundan sonra ödenemez halde. En fazla iflas ve icra davasında turizm ilk üçte.

Toplam ihracat artışı ise sadece yüzde 3! Şubat ayında otomotiv ihracatı yüzde 10’a yakın düştü. Otomotivci zaten iç pazarda kan ağlıyor.

Tek tutundukları dal Avrupa pazarıydı. İngiltere ve Almanya ekonomilerinde yavaşlama artık rakamlara aksetti. Büyüme tahminlerinin yerini küçülme endişeleri aldı.

DÜNYA YAVAŞLARKEN FED BİLE KURTARAMAZ

Dünya ekonomisinde yavaşlama tahminleri tahakkuk ettikçe ihracatta her geçen ay daha da zor günler ile bekliyor.

İçeride “inkâr” edilen kendi krizimiz dışarıdaki krizle çakıştığında 2018’i mumla arar hale gelebiliriz. ABD Merkez Bankası (Fed) bu sene en az 3 defa faiz artıracaktı.

Şubat ayında yaptığı toplantıda “ben biraz daha beklesem iyi olacak galiba” mesajı verdi ve musluğu kısmak için bekleyebileceğini ima etti.

Böyle bir haberin Türk Lirası üzerinde hiç tesiri olmadı. Sair vakitlerde doların hızla gerilemesi, faizlerin düşmesi şeklinde müşahede edilen piyasa dinamiği bu sefer tam aksi yönde işliyor.

DOLAR YENİDEN TIRMANIŞA GEÇTİ

Dolar son bir haftada Türk Lirası’na karşı 15 kuruş arttı.

Doların seçimin yapılacağı 30 Mart’a kadar önce 5,75 TL’yi geçebileceği, halının altına süpürülen borçlarla yüzleşme vaktinin geleceği 1 Nisan’dan itibaren de 7-8 TL seviyesine tırmanırken vatandaş dolar biriktirmeye hız verdi.

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre döviz tevdiat hesapları 1 Mart itibarıyla 103,5 milyar doları şahıslara, 67,4 milyar doları şirket ve diğer tüzel kişilere ait olmak üzere 170,9 milyar dolara yükseldi.

DOLARI YÜKSEK SATTILAR, ŞİMDİ TOPLUYORLAR

Bankalarda hesabı bulunan şahıslar en son 5 Ekim 2018 haftasında döviz birikimlerini azaltmıştı. O tarihten bu yana 21 haftadır hesaplardaki döviz birikimleri yükseliyor.

Artışta 2018 yılı ağustos ayında yaşanan kur şokunda kâr maksatlı bozdurulan 8 milyar doları “kur yine artacak” beklentisi ile tasarrufları muhafaza etme temayülü belirleyici oldu.

60 GÜNDE 23 MİLYAR DOLAR SATIN ALINDI

31 Aralık 2018 tarihinde 148 milyar dolara kadar gerileyen döviz tevdiat hesapları 60 günde 23 milyar dolar arttı.

Deprem öncesi tabiatta, hayvanlar âleminde değişiklikler müşahede edilir. Hayatın akışı içinde o değişiklikleri insanlar kale almaz.

Döviz cephesinde büyük depremin büyük alametleri belirdi. Aman dikkat!

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin